Nyheter

KrF-nettverk mot høyrevridning

For å hindre at KrF låser seg til fire nye blå år, jobber et nettverk av topper og partiprofiler for sikre en uavhengig sentrumsløsning.

Nettverket ble etablert kort etter stortingsvalget i 2013: Da skrev Vårt Land at en gruppe av tidligere statsråder, stortingsrepresentanter og statsråder i stillhet hadde sendt partileder Knut Arild Hareide en kruttsterk advarsel med ett hovedbudskap: Ikke noe regjeringssamarbeid med Frp, takk!

Nær 30 partiprofiler hadde undertegnet et brev der Hareide fikk vite at i regjering med Frp ville mange av dem «bli parkert som aktive politiske ambassadører» for KrF. De advarte om at samarbeid ville «gå på forholdet til selve partiet løs» og KrFs «profil og kjernesaker ville få et alvorlig skudd for baugen».

Tidligere parlamentarisk topp og statsråd Kåre Gjønnes, eks-bistandsminister Hilde Frafjord Johnsson, tidligere generalsekretær Inger Helene Venås og tidligere nestleder og statssekretær Odd Anders With hadde signert «varskobrevet» – sammen med nesten 30 andre.

«God kontakt»

Det er et utvalg av disse personene som har fortsatt fellesskapet gjennom et nettverk på en egen lukket Facebook-gruppe og med stor aktivitet i sosiale medier. Frafjord Johnson – dagens KrF-generalsekretær – er ikke involvert i fellesskapet lenger.

– Flere av underskriverne fra den gang har god kontakt, bekrefter With overfor Vårt Land.

Etter at Hareide og KrFs organer hadde skrinlagt regjeringssamarbeid med Frp og heller gikk for en samarbeidsavtale, fortsatte mange fra «brevfellesskapet» kontakten på nettet.

Gjennom nettverket har de fulgt KrFs forhold til samarbeidsavtalen og utvekslet synspunkter. De har formidlet argumenter til hverandres medieinnspill.

LES OGSÅ: Støre flørtet åpenlyst med KrF og kristenvelgere

Ut mot KrFU

De siste ukene har eksempelvis deltakere rykket ut for å imøtegå vedtaket i KrFUs landsstyre og ungdomsleder Ida Lindtveits argumentasjon om at KrF må velge de blå. Blant annet har eks-nestleder With og lokalpolitikeren Tore Christiansen skrevet avisinnlegg med advarsel mot KrFUs nei til Ap og åpning for Frp.

Withs egen henvisning til innlegget på Facebook, ble fremsnakket og kommentert av minst tre fra nettfellesskapet.

– Vi er ikke noen lobbygruppe, men noen som forsøker å holde høyt den profilen Jon Lilletun bidro til i KrF. Når trykket blir stort fra den ene siden i offentligheten, forsøker vi å skape motvekt, sier Tore Christiansen, lokalpolitiker i Øksnes i Nordland og tidligere ansatt i stortingsgruppa.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Når trykket blir stort fra den ene siden i offentligheten, forsøker vi å skape motvekt

Tore Christiansen

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Topper med nettsnakk

Blant underskriverne fra 2013 var de tidligere sentralstyremedlemmene Geirmund Lykke og Otto Strand, eks-stortingsrepresentantene Randi Karlstrøm, Arne Lyngstad og Bjørg Tørresdal, eks-statssekretærene Idar Magne Holme og Svein Helgesen, tidligere politisk rådgiver Randi Gran Tørring, fylkesleder Trude Brosvik og Peter Eide Walseth, tidligere fylkesvaraordfører i Nordland.

Vårt Land har ingen komplett oversikt over dagens involverte – og om alle overnevnte fra 2013-oppropet er i sving. Men flere ulike kilder bekrefter at flertallet av underskriverne fortsatt deltar i diskusjonene på nettet.

Det sies at sammen «tenker de høyt». De tester ut tanker og ideer – og kommenterer altså hendelser utad.

LES OGSÅ: Hareide vil ikke være avhengig av andre

Blå omfavnelse

Nå handler det om stortingsvalget i 2017. For kampen om KrFs regjeringsløsning er på vei inn i en avgjørende fase. Om to uker samles partiets landsstyre. Dette skal ikke fatte noe vedtak alt nå, men samarbeidstematikken skal diskuteres.

I dag er samarbeidspartiene KrF og Venstre medarrangører for regjeringens store perspektivseminar på Chateu Neuf i Oslo. Lederne for de to partiene skal sitte i panel sammen med Erna Solberg og Siv Jensen. I det blåblå apparatet vektlegges samarbeidssymbolikken i arrangementet – og Dagens Næringsliv brukte nylig tittelen «Toppmøte for fire nye år».

KrF-nettverket av tidligere profiler og topper jobber for at det ikke skal bli akkurat slik. Selv om de kan ha ulike syn på hvordan KrF skal utøve makt, er de samstemte i at partiet slett ikke må i regjering med Frp. Foran valget bør partiet innta en uavhengig sentrumsposisjon – og ikke binde seg til én side i norsk politikk.

LES OGSÅ: Høyre vil jakte hos KrF og Venstre

«Heie på sentrum»

I pressen ble «opprørerne» fra 2013 omtalt som folk fra «Bondevik-apparatet». Men utvalget inkluderte også flere lokale tillitsfolk, som inntok politikken etter KrFs regjeringstid.

Deltakerne i nettverket er sparsomme med å utbrodere virksomheten, men sier:

– Vi utveksler synspunkter. Det er naturlig at de som har et felles ståsted har kontakt med hverandre, sier Svein Helgesen, tidligere statssekretær.

– Jeg er ikke blant de mest aktive i nettdiskusjonene, men jeg heier på en sentrumsløsning for KrF. Det er viktig å løfte sentrumsuavhengigheten og skape entusiasme for den. Det vi ikke må begynne med nå, er å låse dører, sier tidligere stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter