Nyheter

KrF møter veggen hos Frp-Siv

KrFs drømmeregjering med bare Høyre og Venstre vil være i livsfare fra dag én. Frp-profiler mener KrF i helgen flykter fra virkeligheten.

Bilde 1 av 4

– Ja, en slik regjering lever veldig, veldig farlig, sier tidligere Frp-leder Carl I. Hagen.

– Frp støtter bare regjeringer vi selv sitter i. Det er det ingen tvil om, sier Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik.

Klokken 0930 i går startet KrFs avgjørende landsstyremøte om samarbeid og der hovedkurs foran valget i praksis er lagt: Partiets førstevalg er en regjering av Høyre, KrF og Venstre. Uten Frp.

Om dette er KrFs drøm, kan Frp fra første stund gjøre den til et mareritt. Frp-topper begriper ikke at KrF og kompanjongen Venstre ikke vektlegger Frps «valglov» fra året 2008: Frp vil ikke støtte «en regjering vi ikke er en del av».

«Det er alvor»

Det var i 2008 at Siv Jensen første gang i intervjuer fastslo at et stort Frp overhodet ikke kom til å støtte en ikke-sosialistisk regjering fra utsiden. Frp hadde nemlig sikret støtte for mye av politikken til Bondevik 2-regjeringen fra 2001-2005.

– Dette er ikke noe jeg sier. Dette er alvor, sa Jensen i et juleintervju med Dagsavisen dette året.

LES OGSÅ: KrF kutter ut blå garanti

AAAAAAAAAAAAAAA

Deres alternativ er en flukt fra virkeligheten. Om det er et borgerlig flertall, blir det helt meningsløst å holde det nest største partiet utenfor.

Carl I. Hagen

AAAAAAAAAAAAAAAA

Syv ganger nei

Akkurat det trodde ikke daværende topper i KrF og Venstre særlig på. Men i landsmøtetalen sin i 2012 var Siv Jensen overtydelig. Vårt Land har gjennomgått talen, der Jensen hele syv ganger gjentar følgende frase:

«Derfor betyr det noe om man har innflytelse eller ikke. Og derfor vil ikke Frp støtte en regjering vi ikke er en del av».

Frp-lederen serverte en rekke eksempler på hvordan Frp hadde støttet Bondevik-regjeringen i god tro, for senere å oppleve at regjeringen omgikk avtalte vedtak med Frp og heller hentet Ap-støtte.

LES OGSÅ: Berit Aalborgs kommentar: «KrFs plan B»

Kvass tone

I året som fulgte kvesset Jensen tonen:

• Hun ville ikke en gang svare på – og holdt det altså åpent – om en stemme på Frp da kunne bli en stemme på daværende statsminister Jens Stoltenberg.

• Våren før 2013-valget – som ga Frp plass i regjering – sa Jensen at Frp ikke en gang ville delta i forhandlinger om et statsbudsjett med en regjering hun ikke er en del av.

Samme vår uttalte forøvrig nestlederen i partiet, Ketil Solvik-Olsen dette til VG: «Hvis Frp ikke skal i regjering, så skal heller ikke Høyre i regjering, fordi vårt samarbeid nå er så tett at begge må med for at det skal bli et reelt politisk skifte i Norge».

En flukt

Parlamentarisk leder Harald T. Nesvik bekrefter overfor Vårt Land at Frps tydelige linje fortsatt gjelder.

– Dette er en grunnfestet holdning overalt i Frp-familien, poengterer han.

Tidligere partileder Carl I. Hagen bekrefter det samme og sier dette om KrFs vedtaksplaner:

– Deres alternativ er en flukt fra virkeligheten. Om det er et borgerlig flertall, blir det helt meningsløst å holde det nest største partiet utenfor. Et stort parti kan aldri finne seg i at små partier oppnår større makt.

LES OGSÅ: Spillet alle de borgerlige taper

Hagens muskler

Før Siv Jensen kom med sitt ultimatum om å ta del i regjering for å støtte den, var det nettopp Hagen som brukte muskler mot Høyre/KrF/Venstre. Få måneder før stortingsvalget i 2005 trakk han tilbake støtten til Bondevik 2-regjeringen.

– Vedtaket om å trekke støtten til Bondevik i 2005, var rettet mot personen Bondevik. Den snille og seriøse linjen vår førte ikke frem. De ville ikke utvide regjeringen til å inkludere oss, forklarer Hagen.

KrF: Vårt valg

KrF-topper på helgens landsstyremøte avviser at de vender det døve øret mot Frps velkjente krav.

– I snart fire år har vi støttet en regjering «vi ikke er en del av». Hvis makt og gjennomføring virkelig betyr noe, så finner vi likevel gode løsninger, sier nestleder Dagrun Eriksen.

– KrF må velge det vi selv mener er den beste regjeringen, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter