Politikk

KrF mener forbud mot konversjonsterapi bryter med trosfriheten

KrFs Jorunn Gledisch Lossius mener forbud mot konversjonsterapi bryter med prinsippet om trosfrihet.

– Bør konversjonsterapi forbys?

– Vi vil ikke gå inn for et forbud.

– Hvorfor ikke?

– I dag er det ingen som vedkjenner seg at de driver med denne typen terapi, derfor vil ikke et forbud være et målrettet virkemiddel. Det betyr ikke at det ikke eksisterer, vi vet at dette forekommer.

– Hvordan skal konversjonsterapi møtes hvis det ikke forbys?

– Vi må ta det på ytterste alvor. KrF vil jobbe for at denne typen handlinger ikke skal skje. Åndelige ledere må være sitt ansvar bevisst, og må reflektere over eventuell ubalanse i maktforhold. Det er svært viktig at den som oppsøker hjelp og rettledning må sitte i førersetet for sin egen prosess. Generelt trenger vi at slike historier blir fortalt og at folk bevisstgjøres.

– Bryter med trosfriheten

– Er lovverket i dag tilstrekkelig hvis det skjer krenkelser av mennesker?

– Vi har en tros- og livssynslov som er veldig tydelig når det gjelder episoder knyttet til vold og tvang, hvor det i slike tilfeller også er et handlingsrom til å holde tilbake statsstøtte. Spesielt har vi et ansvar for handlinger knyttet til barn og ungdom.

– Hvor går grensen mellom trosfrihet og vern mot diskriminering på bakgrunn av seksuell legning?

– Å forby konverteringspraksis eksplisitt vil være å gripe inn i trosfriheten, og som et grunnprinsipp bør muligheten til å søke råd være opp til det enkelte, voksne individ. Når det er det snakk om barn og ungdom stiller dette seg naturligvis annerledes.

– Tror du Stortinget vedtar et forbud?

– Det er fortsatt ganske tidlig, men jeg kan bare snakke for mitt eget parti. Jeg tror også de andre regjeringspartiene ser dilemmaet som går på individets trosfrihet, og at et forbud ikke vil hjelpe når ingen vedkjenner at de begår dette.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk