Nyheter

KrF må jakte Ropstads «etterfølger» – må finne vikar i partisjefens lange pappaperm

KrF må jakte inn en langtidsvikar for partiets sjef i Erna Solbergs regjering. Om ikke lenge skal Kjell Ingolf Ropstad ha lang pappapermisjon.

På regjeringsnivå bekreftes det at Ropstad kommer til å ha permisjon fra 1. juni og til 21. august. Etter planen skal det da inn en vikar som barne- og familieminister.

Det var i oktober i fjor at Ropstad ble pappa for andre gang. Det var to måneder etter at forgjenger og statsrådskollega Knut Arild Hareide ble det for tredje gang.

Men Hareide skal ikke ha pappaperm, får Vårt Land opplyst. Han har nemlig ikke opptjente rettigheter. To KrF-profiler vil dermed ikke samtidig kunne trille barn i vogn.

Ropstad ute etter pinse – etter tøffe stortingsslag

I praksis vil altså KrF-lederen være borte fra regjeringsarbeidet fra etter pinsehelgen og like etter uken med kraftig trykk mot partiet:

En uke før permisjonen starter, avgjøres bioteknologiloven i Stortinget. Samme dag skal han også holde en redegjørelse om situasjonen i barnevernet.

Profileringssjanse for KrF – kan la ny profil bygge erfaring

Etter det Vårt Land erfarer vil KrF hente inn en vikar som kan bygges opp med regjeringserfaring, men samtidig ha tyngde nok til å kunne håndtere krevende statsrådsoppgaver.

Da Høyre i 2017 hentet inn stortingsrepresentant Henrik Asheim som vikar for daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, kom Asheim fra fagkomiteen på Stortinget.

Gjøre som Høyre den gang – hente talsperson i Stortinget

Gjør KrF som Høyre, kan en mulig kandidat for KrF kan være Jorunn Gleditsch Lossius, som i dag er kultur- og familiepolitisk talskvinne. Hun er tungt oppdatert på familiepolitikken KrF har regi på i regjering. I så fall vil partiet ha sjanse til å profilere en ny kvinne i daglig toppolitikk.

Lossius har også den stortingserfaringen som gjerne trengs i det aktuelle tidsrommet med politisk innspurt på Tinget.

Og det finnes navn i Ropstads apparat

Men også i Ropstads egen politiske stab i departementet kan det finnes kandidater som har erfaring med de kampene og sakene som KrF står i om dagen.

Under Ropstad har statssekretær Jorunn Hallaråker Heggelund lang fartstid med KrFs regjeringsprosjekt. Hun har nå permisjon og mangeårig Oslo-politiker Erik Lunde vikarierer i hennes sted. Lunde var med på å forhandle Granavolden-plattformen. I departementsapparatet har også Julie Kristine Kordahl erfaring.

Nestsjef Bollestad ventelig fungerende leder

Da daværende KrF-leder Knut Arild Hareide i sin tid hadde pappapermisjon, rykket første nestleder den gang, Dagrun Eriksen, opp som fungerende partileder. I dag er det Olaug Bollestad som har dette vervet.

LES OGSÅ:

Ropstad er blitt pappa igjen: – Siv fødte et nytt statsbudsjett, vi fødte et barn

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter