Nyheter

– KrF må bli grønnere, bredere og mer tydelig

Klima og kristne verdier er nøkkelord for at KrF skal vinne nye og gamle velgere, mener Kjell Magne og Simen Bondevik.

Først håndhilser han på journalist og fotograf, før han også håndhilser på barnebarnet Simen. Kjell Magne Bondevik bemerker flere ganger at han kanskje er «for formelt kledd» til intervjuet, men skylder på at han har vært i et viktig møte.

Vi møter forrige, og kanskje en kommende, KrF-statsminister på Oslosenteret sine kontorer på St. Hanshaugen i Oslo. Organisasjonen ble grunnlagt av den tidligere statsministeren i 2006, og jobber med freds- menneskerettighetsarbeid. På vei opp trappen stiller Kjell Magne typiske bestefarspørsmål til Simen. «Hvordan har dagen din vært, har du vært på universitetet?». En byste av Aung San Suu Kyi, fredsprisvinneren fra 1991, stirrer på oss idet vi kommer inn døren.

Verdiene

KrF har lang vei for å komme tilbake til solskinnsdagene på 1990-tallet. Kjell Magne Bondevik blir ivrig når han snakker om valget i 1997 - tidenes KrF-valg, hvor partiet fikk en oppslutning på 13,7 prosent. Valget førte til den første av to statsministerperioder for Bondevik.

For å nå gamle høyder igjen må partiet gjøre to ting, ifølge de to generasjonene Bondevik: Partiet må snakke om kristne verdier på en bredere måte som treffer flere politikkområder og KrF må bli et tydeligere klimaparti.

– Jeg vil ikke høres ut som om jeg tar noen omkamp om retningsvalget, men tankegodset til Knut Arild, boken og talen han holdt på landsmøtet for retningsvalget, er eksempler på de verdiene KrF bør stå for, sier Kjell Magne Bondevik.

– Hvilke verdier er det?

– Den kristendemokratiske idé, ideen om at det er noen verdier som må ligge i bunn i det norske samfunnet. Ideer og verdiene som er forankret i kristen etikk, sier han.

Simen Bondevik har markert seg som tilhenger av Hareides side i KrFs retningsvalg, som klimaengasjert KrFUer, og i denne valgkampen som kritiker av bompengemotstanderne. Han mener at KrF i større grad må forsøke å nå velgere som ikke betegner seg selv som kristne.

– Vi skal være et bredt folkeparti som også er for de som ikke er kristne, eller de som har et løsere definert forhold til kirken, slik at vi også treffer de som ikke går i kirken hver søndag, sier han.

LES KOMMENTAR: «KrF vil måtte legge om til en bredre profil for å klare seg»

Familiene

I dag har KrF har knapt noe sakseierskap å snakke om på noen andre områder enn barne- og familiepolitikk. Det viser Johannes Bergh og Bernt Aardals bok Velgere og valgkamp. Og sakseierskapet til barne- og familiepolitikk har falt fra 28 prosent i stortingsvalget i 2013 til 21 prosent i 2017.

I årets valgkamp har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ofte snakket om småbarnsfamiliene; om frihet til å smøre barnas skolemat selv, eller om hvordan bompenger begrenser småbarnsfamilienes mulighet til å kjøre til fritidsaktiviteter.

Å være best på ett felt trenger ikke nødvendigvis å være dumt for KrF, mener Kjell Magne Bondevik.

– Jeg pleide si at det gjør ikke noe om mange er uenige med oss, 80 prosent kan være uenige med oss, så lenge 20 prosent er enige. Det ville vært en dobling av vår oppslutning, og det ville jo vært mer enn en firedobling av dagens oppslutning, sier han.

LES MER: Går mot verste valgtall for KrF noen sinne

Folkeparti

Samtidig er de begge to tydelige på at KrF nå har blitt for smale i sin kommunikasjon. Partiet må breies ut, mener Kjell Magne Bondevik.

– De kristendemokratiske verdiene må kommuniseres tydeligere. Det tror jeg også vil gjøre at partiet vinner tilbake folkekirkevelgere som vi nå har tapt, sier han.

Flere ganger under intervjuet sender Kjell Magne Bondevik ballen videre til Simen Bondevik: «Dette er vel du også engasjert i, Simen?», sier han gjerne.

Simen Bondevik synes det er betegnende at han ofte blir møtt med bibelsiteringer fra egen grasrot i etterkant av politiske utspill.

– Ofte når jeg er ute i media eller i debatt så får jeg motargumenter fra KrFere på grasrota som bruker bibelvers i sin argumentasjon, sier Simen Bondevik.

– Fordi klima er riktig

KrF har et så godt som fraværende sakseierskap på klima og miljø. Til og med Kjell Magne Bondeviks gamle fiende, Frp, har høyere troverdighet enn KrF på dette feltet.

Kjell Magne Bondevik forteller at hans politiske engasjement ble vekket i hans ungdom av internasjonal solidaritet og viktigheten av kristne verdier. Det har preget han og medvirket til at han jobber med internasjonalt solidaritetsarbeid nå. Han tror at Simen Bondevik også vil preges av sin politiske vekkelse: klimakampen.

Da Vårt Land møter de to, kommer barnebarnet rett fra en skoledebatt på Helleråsen ungdomsskole i Oppegård. Der fikk KrF 47 prosent av stemmene. Ungdomsskoler teller ikke i skolevalget, men Bondevik senior mener det viser hva som er potensialet til KrF blant unge når de snakker om klima. Så spør han om hva barnebarnet Simen mener om det.

– Jeg tror KrF kan vinne velgere på å bli tydeligere i klimasaken, men det er ikke først og fremst derfor vi bør bli bedre på det, men fordi det er riktig, sier Simen Bondevik.

LES INTERVJU MED KRF-LEDEREN: Vil bygge partiet fra bunnen

KrF og de unge

Simen Bondevik vet godt at resultatet på Helleråsen er et enkelttilfelle for KrF. Når KrFU stadig utfordres av andre ungdomspartier om hva moderpartiet mener om abort og ekteskapslov, blir det vanskelig å gjøre det godt blant unge, mener Simen Bondevik.

I årets skolevalg fikk KrF 2,4 prosent av stemmene på landets videregående skoler. Soleklart dårligst av partiene på Stortinget.

Hvis det er én politisk lærdom å ta fra året 2019, så er det at ungdommen er opptatt av klima.

Det lover ikke godt for partiet på lengre sikt, mener Simen Bondevik.

– KrF må prioritere klimasaken hardere. Vi må vedta tydeligere klimapolitikk og være flinkere til å kommunisere den. Et eksempel er at vi bør fase ut oljenæringen og sette en sluttdato nå, sier han.

– Hva mener du at den datoen bør være?

– Det vet jeg ikke, men partiet bør ta stilling til når det bør være.

LES OPPSUMMERING: Rødgrønn bølge og protestvind over landet

Nytt klimaforlik

I en debatt for tidligere partiledere under Arendalsuka tok Kjell Magne Bondevik til orde for at det trengs et nytt klimaforlik i Stortinget, der partiene går sammen for å finne løsninger på de viktigste spørsmålene i klimasaken.

– Det kreves upopulære tiltak i klimapolitikken, og et bredt forlik gjør at partiene kan stå sammen om de tiltakene, sier Kjell Magne Bondevik.

Frp stemte mot klimaforlikene i Stortinget i 2008 og i 2012. Statsminister Erna Solberg har gjort det klart at det er lite sannsynlig at det blir et nytt klimaforlik med denne regjeringen. Når intervjuet holder på å dreie i retning av hvordan Frp trolig vil motsette seg at regjeringen setter et nytt klimaforlik på dagsorden, svarer Bondevik med «alle vet hva jeg mener om at vi sitter i regjering med Frp».

Mot slutten av intervjuet nevner Kjell Magne Bondevik at Simen har en spesiell betydning for ham. Han ble født tre måneder for tidlig, familien var inn og ut av sykehuset i flere måneder, og det gjorde betydningen av menneskeverdet enda tydeligere for den daværende statsministeren. Bestefaren er tydelig stolt av at barnebarnet, og lurer på om vi vet at han nå har begynt på universitetet. Men Simen skal ikke til Blindern for å lese, han skal hjem til kollektivet på Grønland. Etter intervjuet er over peker Kjell Magne Bondevik ut veien mot bussholdeplassen for barnebarnet, og sier at han kan følge etter Vårt Lands utsendte hvis han lurer på veien.

---

Kjell M. Bondevik

  • Født 3. september 1947.
  • Utdannet teolog fra MF.
  • Statssekretær ved Statsministerens kontor under regjeringen Korvald (KrF) i 1972–1973.
  • KrF-leder i 1983–1995.
  • Norges statsminister i to perioder: 1997–2000 og 2001-2005.
  • Leder i dag Oslosenteret, som han grunnla like etter han gikk ut av partipolitikken, organisasjonen jobber med freds- menneskerettighetsarbeid.
  • Kilde: Snl.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter