Nyheter

KrF krever at regjeringen gir unge bedre psykisk helsehjelp

KrF leverer 11 krav til de blåblå budsjettvennene.

Solberg-regjeringens budsjettkamerat KrF er ikke fornøyd med de blåblås samlede helsehjelp til barn og unge som sliter med psykiske plager.

Onsdag fortalte Vårt Land at regjeringen har laget en innsatsplan for barn og unge, som vier et av fire hovedkapittel til helse og velferd. Men denne imponerer ikke KrF.

I dag leverer derfor fire KrF-representanter på Stortinget – med helsetalskvinne Olaug Bollestad i spissen – inn et representantforslag om «en helhetlig opptrappingsplan».

LES MER Skal stoppe unge fra å velge døden

11 krav

KrF-politikerne har formulert 11 punkt som de mener regjeringen må innfri:

• Fremme en tverrfaglig og forpliktende opptrappingsplan for psykisk helse for barn og unge finansiert øremerkede midler.

• Innføre en bindende norm for antall ansatte i skolehelsetjenesten for å sikre et tilgjengelig og godt tilbud over hele landet.

• Fremme en plan for opptrapping av psykologkompetansen i kommunen, flere må sikres tilgang til psykolog.

• Vurdere et krav om at kommunene skal definere hvem som har det overordnede ansvar for hjelpetjenestene til barn og unge.

• Sørge for bedre samordning av barnevern- og psykisk helseverntjenester.

• Vurdere hvorvidt barne- og ungdomspsykiatri bør ha en plikt til å levere ambulante team til barnevernstjenesten

• Revidere det juridiske rammeverket for psykisk helsevern for barn og unge, styrke barns særlige behov og rett til beskyttelse.

• Sikre at barn og unge får medikamentfrie behandlingstilbud når faglige anbefalinger tilsier dette.

• Legge frem en plan for å redusere forskriving og bruk av vanedannende sovemidler og antidepressiva blant barn og unge.

• Spesifisere i spesialisthelsetjenesteloven at et døgnbasert tilbud innen psykisk helsevern til barn og unge skal være tilgjengelig uavhengig av tjenestemottakerens alder, og at tilbudet skal være i kontinuerlig drift.

• Foreta en gjennomgang av de polikliniske refusjonstakstene innen psykisk helsevern for barn og unge, fjerne hinder for bedre samarbeid.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Depressive symptomer

KrF mener flere kartlegginger avdekker at helsetilbudet til barn og unge må bli bedre:

– Det vises til at hvert femte barn og ungdom har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager som angst, depresjoner eller atferdsproblemer. Psykiske vansker i barne- eller ungdomsårene gir økt risiko for å utvikle vedvarende plager og lidelser senere i livet. Flere studier tyder på en økning i depressive symptomer blant jenter. I rapporten fra Ungdata 2014 vises det til en klar økning i angst- og depresjonslidelser som begrunnelse for uføretrygd blant unge, skriver de fire KrF-representantene.

LES MER Barneministeren etterlyser bedre kommunal samordning

Tidlig innsats

Olaug Bollestad og partikollegaene Kjell Ingolf Ropstad, Geir Jørgen Bekkevold og Anders Tyvand mener kommunene bør ha et sterkere fokus på forebygging og helsefremming.

– Tidlig intervensjon vil være avgjørende, skriver forslagsstillerne.

KrF mener det er avgjørende at barn og unge ikke blir kasteball i systemene, men at ansvaret for den enkelte tydeliggjøres og at det i kommunen utvikles god samhandling og arbeidsdeling mellom hjelpetjenestene; helsestasjon- og skolehelsetjenesten, barnevern, fastlege og PPT for å gi tidlig og riktig hjelp til de som trenger det.

Bedre oppfølging

Barneminister Solveig Horne (Frp) er også opptatt av at kommunene må gi barn og unge bedre oppfølging.

– Kommunene må bli bedre til å jobbe på tvers av sektorene, de må se alle tjenestene under ett, Horne til Vårt Land onsdag.

KrF har hentet fram en rapport fra fersk SINTEF som etter deres mening viser «en bekymringsfull nedgang i antall årsverk innen psykisk helsearbeid for barn og unge». Rapporten viser at det har vært en reduksjon i antall årsverk i kommunene til psykisk helsearbeid for barn og unge, fra 2.961 årsverk i 2007 til 2.584 i 2013.

– Dette til tross for at barn og unge med psykiske helseutfordringer er en av pasientgruppene med størst behov for flere og sammensatte tjenester, og også er den aldersgruppen hvor forebyggende tiltak har best og mest varig effekt, skriver de fire KrF-representantene i forslaget de fremmer i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter