Nyheter

KrF-kommuner søpler mest

Nordmenn kaster stadig mer søppel. Men i KrF-kommunene kaster de mest.

Vi dytter stadig mer avfall i husholdningsdunkene våre. I de siste fire årene i snitt har hver og en av oss kastet 10 kilo mer årlig, sammenlignet med perioden 2007-2010.

Søppelmengdene øker over hele landet, men i KrF-ledede kommuner har det steget mest. Det viser en oversikt Naturvernforbundet har utarbeidet fra tall fra Statistisk Sentralbyrå og det nasjonale informasjonssystemet KOSTRA.

LES OGSÅ: Egoismen i kjøleskapet

Øker mer enn Frp

Oversikten viser blant annet at:

Mens nordmenn i snitt kaster 437 kilo husholdningsavfall årlig, er det tilsvarende snittet i KrF-kommuner 452 kilo.

KrF-kommunene er blant dem som har økt avfallsmengden mest. Der Frp-kommuner økte søppelmengden med en kg per hode i 2011-2014, sammenlignet med 2007-2010, var tallet 44 kilo i KrF-styrte kommuner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Troner statistikken

Øverst på KrF-søppelberget troner Evje og Hornnes kommune. Selv om de ikke topper den nasjonale søppelstatistikken, er de verstingen blant KrF-kommunene. Dermed drar de også snittet opp for partifeller i andre kommuner.
I 2011-2014 kastet Aust-Agder-kommunen 587,5 kilo husholdningsavfall per hode. Tallet overrasker ordfører i kommunen, Bjørn A. Ropstad:
– Vi hadde møte med det lokale renovasjonsselskapet for litt siden, og fikk beskjed om at vi lå veldig godt an når det gjaldt kildesortering. Men da var vi ikke inne på mengde avfall, sier Ropstad.
Han tror imidlertid det høye hytteantallet i kommunen forklarer mer enn at Evje og Hornnes-folket kaster mye mer enn andre.
– Vi har mange hytter, og det kan jo hende det er med å dra opp snittet. Vi har 1.500 hytter i kommunen, som er relativt mange sammenlignet med innbyggertallet.

LES OGSÅ: Biskopar skal møte næringa etter oljerefs

Frp ned, KrF opp

Med KrF-kommunene på topp, ser det politiske bildet av søppelstatistikken annerledes ut enn for snaue ti år siden. I 2003 var det Høyre- og Frp-ledete kommuner som kastet mest i landet, ifølge en statistikk utarbeidet av VG. Nå er Frp- og Høyre-kommunene på henholdsvis tredje og fjerde plass over kommune-Norges verstinger.
I disse kommunene kaster innbyggerne mindre enn det nasjonale snittet per år, med 428 kilo per innbygger i Frp-kommuner, og 426 kilo i Høyre-kommuner. Til sammenligning kastet innbyggerne i Ap-kommuner 440 kilo, og KrF-kommunene 452 kilo.

Mer enn politikk

LES OGSÅ: Derfor er kjøtt et problem

Naturvernforbundet, som har utarbeidet statistikken, understreker at partiledelse i kommunen ikke kan forklare alle forskjeller mellom kommunene. Tallene varierer blant annet fra landsdel til landsdel, der for eksempel nordnorske kommuner har et generelt lavere snitt enn resten av landet. For å sammenligne enkelte partier, som Kystpartiet med kun tre ordførere, må også tallene brukes med forsiktighet.

Kjøpekraft påvirker

Eva Vinju i Statistisk Sentralbyrå har jobbet med å utvikle statistikken om husholdningsavfall. Hun sier at de ikke har sikre forklaringer på hvorfor det er så store forskjeller mellom kommunene. Men de har visse antakelser:
– Vi antar at det er en sammenheng mellom forbruk og avfall. Kommuner med høye inntekter, med større kjøpekraft, kan tenkes å generere større avfall, sier Vinju.
I tillegg er de ganske sikre på er at kommuner med flere og større hager, genererer mer avfall enn kommuner med mindre grøntområder. For eksempel har kommunene rundt Oslo mer hageavfall enn kommuner i Lofoten.

En oppvekker

Evje og Hornnes-ordfører Ropstad kaller søppelstatistikken «en nyttig oppvekker». Han mener kommunen kan bli mer bevisst på å redusere avfallsmengdene:

– Tror du politisk ledelse har noe å si for å få til dette?

– Jeg har tro på motivering. Og jeg tror vi kan være mer motiverende på dette feltet, og gi mer veiledning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter