Nyheter

KrF-jubel over endring i abortlov. Tror skjerping om tvillingabort overlever stormkastene

KrF-lederen mener partiet har fått satt et historisk merke når lovendring om tvillingabort nå er på vei. Bent Høie tror kritikk spakner.

En «historisk mulighet» lød det fra blå side under KrFs retningskamp om KrFs sjanser til å få strammet inn abortloven i Solberg-regjeringen.

Nå – måneden etter regjeringserklæringens ja til å avvikle selvbestemt tvillingabort – er forslaget om innskjerpingen alt på høring. For første gang på 40 år strammes altså selve abortloven inn.

– Er dette «en historisk endring» – et merke etter KrF i politikken?

– Ja, det må vi jo si. Dette er en stor seier for KrF. Vi endrer jo loven for første gang siden 1978. Vi har vært opptatt av å få satt rammer i lovverket for fosterreduksjon. Lovverk skaper holdninger – og et syn på barn i mors liv, svarer Olaug Bollestad, KrFs fungerende leder.

LES OGSÅ: – Provoserende at Høyre og Frp har begrenset kvinners rettigheter for å sikre seg makt

I abortnemnd

Selve lovgrepet, lansert på en pressekonferanse tirsdag, er at alle fosterreduksjoner skal nå behandles i abortnemd. I praksis endres abortloven og det oppstår en egen ny paragraf som omhandler fosterreduksjon.

Høringen av forslaget skal pågå frem til 2. april. Noe senere kommer endringen som lovsak til Stortinget. Høyre-helseminister Bent Høie vil ikke svare konkret på når han tror lovendringen er blitt til praktisk politikk.

– Men etter at Stortinget har behandlet endringen, tar det ikke lang tid før loven iverksettes, sier han.

LES OGSÅ: Slik endrer de abortloven for første gang på 40 år

Dempet temperatur?

Høie er vel forberedt på at innstrammingen møter protestparoler under den forestående markeringen av kvinnedagen 8. mars. Men at saken alt er på høring, kan ifølge statsråden også dempe temperaturen:

– Nå kan man gå inn i høringen og lese resultatet, altså hva vi faktisk foreslår. Da tror jeg på en litt mer edruelig debatt. Den vil vise at det er bred faglig støtte for hva vi foreslår, sier han til Vårt Land.

Helseminsteren mener regjeringen nå har håndtert noe etisk krevende – som forgjengerne i den rødgrønne regjeringen skygget unna:

– Vi har turt å ta tak i en vanskelig etisk sak som tidligere er blitt liggende i en skuff, sier han.

Slik endres lov

Ifølge departementet blir kriteriene de samme som dagens kriterier for å innvilge abort etter uke 12. Disse sier at abort kan innvilges dersom det er fare for sykdom hos fosteret eller kvinnen, eller det vil sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon.

– Abortnemnda skal fortsatt legge stor vekt på hvordan kvinnen bedømmer sin egen situasjon, heter det.

Men i utgangspunktet er det en begrensning: Søker man om fosterreduksjon, skal det ikke være tilstrekkelig i seg selv å vise til at omsorgsbyrden er større ved to enn ved ett barn.

I tillegg må det foreligge andre forhold som tilsier at kvinnen kan settes i en vanskelig livssituasjon: At hun alt har omsorg for flere barn, ansvar for et barn med en alvorlig sykdom – eller en alder og familiesituasjon som tilsier det. Abortnemnda skal også kunne behandle søknader om fosterreduksjon før uke 12 – selv om inngrepet i hovedsak foretas etter uke 12.

LES OGSÅ: Lunde møtte Støre: – I den store helheten av politikk, er fosterreduksjon en liten sak

Sikre på at loven vil vare

Selv om de fire regjeringspartiene stiller seg bak og sikrer flertall, har Venstre-leder Trine Skei Grande stemplet innstrammingen om fosterreduksjon som en pause frem til neste valg.

– Praksisen kommer til å vise at dette er en fornuftig måte å lovregulere på, også dersom andre politiske farger overtar, sier Høie.

– For KrF er dette en viktig seier – og den skal vare lenger enn til 2021, fastslår Bollestad.

På spørsmål om gjennomslaget også er et signal til regjeringsskeptikere i eget parti om, nytten av å sitte i regjering svarer Bollestad:

– Nei, denne saken har jo vært et viktig spørsmål for alle av oss. Dette handler ikke om høyre- eller venstresiden i KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter