Nyheter

KrF: Ikke ødelegg prestetjenesten

Oslos sykehjem skal møte det religiøse mangfoldet, men byrådet trenger ikke ødelegge en velfungerende prestetjeneste, sier KrF.

– Det er tull når byrådet sier at «slik måtte det bli», mener Erik Lunde, gruppeleder for KrF i Oslo bystyre.

Vårt Land fortalte torsdag at ­hovedstadens rødgrønne ­byråd skroter ordningen med sykehjemsprester betalt av kommunen. Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har konkludert med at det er ulovlig å bevilge lønnsmidler til bare Den norske kirke.

Derfor skal disse midlene nå gjøres om til en tilskuddsordning der pengene blir lagt i en pott, og så må tros- og livssynssamfunn søke om penger, til for eksempel prester, imamer eller humanister som skal så bistå sykehjemsbeboerne med deres tros- og livssynsutøvelse.

LES MER SV vil at prester skal få konkurranse

Tilskudd

– Slik måtte det bli, sa byrådssekretær Mette Kolsrud (SV) til Vårt Land torsdag.

– Vi kan ikke opprettholde sykehjemsprester­ som en særskilt tjeneste. Nå blir det en tilskuddsordning på lik linje med andre kommunale tilskudd.

Byrådet ønsker å innføre ordningen neste år. Summen som legges i potten kommer i budsjettet neste uke.

Penger

Erik Lunde fra KrF er sterkt uenig i eldrebyråd Thorkildsens ønske om demontere dagens sykehjemsprestetjeneste.

– Framfor å ødelegge en velfungerende ordning, bør den ­beholdes og forsterkes.

Konkret ser Lunde og KrF for seg at byrådet legger mer penger på bordet slik at andre tros- og livssynssamfunn kan få slippe inn på sykehjemmene for å tilby sine tjenester, på lik linje med prester fra Den norske kirke.

– Oslo er en religiøst mangfoldig by. Men foreløpig er majoriteten av beboerne på sykehjemmene medlemmer i Den norske kirke. Likevel er det viktig å møte mangfoldet også her, sier Lunde.

En kartlegging Oslo bispedømmeråd har gjort blant sykehjemsbeboere forteller at i 2015 var «74 % av dem over 65 år og 78 % av dem over 70 år i Oslo» medlemmer av Den norske kirke.

LES MER Skamfullt med tro på sykehjem

Livssynsåpent

I Bestillingsbrev 2016 til Sykehjemsetaten ba eldrebyråd Thorkildsen etaten om å evaluere dagens ordning med sykehjemsprester. Hun skrev at «tilbudet må bli mer differensiert og livssynsåpent enn i dag, fordi Oslos befolkning er mangfoldige og behovene folk har varierer».

Videre poengterte hun at «Det er behov for en gjennomgang av de ulike ordningene som ivaretar sykehjemsbeboernes behov for eksistensielle samtaler, herunder hvilke behov som i dag ikke blir dekket».

I rapporten til Thorkildsen skriver Sykehjemsetaten at «Vi ser av kartleggingen at det altoverveiende flertall av dagens pasienter/beboere er tilhørende Den norske kirke. Dette endres sakte. Alle andre trossamfunn/ livssynssamfunn beskrives å være i klart mindretall. Vi ser også en tydelig åpenhet i forhold til andre tros- og livssyn, og at selve tematikken åndelig og eksistensiell omsorg innen alle tros- og livssynssamfunn er utfordrende og vanskelig for den enkelte medarbeider, både mht tid og egen oppfatning av kunnskaper og evner til å møte pasienter/beboer i disse spørsmål».

Mangfold

I Human-Etisk Forbund ber de eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen se nærmere på tjenesten som er bygget opp på Oslo universitetssykehus (OUS):

– Her er sykehusprestene supplert med samtalepartnere fra ulike tros- eller livssynssamfunn, sier generalsekretær Kristin Mile.

Seksjon for likeverdige helsetjenester har rekruttert religiøse ledere eller ressurspersoner fra 12 tros- eller livssynssamfunn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter