Nyheter

KrF-ideolog Erik Lunde åpen for Stortinget

Erik Lundes exit fra Oslo-politikken har ført til rykter om at KrFs ideolog forlater politikken. Selv er han åpen for Stortingsplass for KrF.

Erik Lunde tar ikke gjenvalg til Oslo bystyre, ettersom han og familien flytter til Kristiansand. Lunde blir ofte omtalt som KrFs ideolog og den med mest intellektuell og ideologisk tyngde i partiet.

Da han ga beskjed om at han ikke tar gjenvalg, fikk han bred støtte fra både politiske motstandere og de ulike fløyene i eget parti.

Les også: Kristendemokratiets tvil

Stortinget

– Du er møtende vara til sentralstyret i KrF. Gruppeleder og folkevalgt i Oslo. Stortinget virker som et naturlig neste steg, men nå tar du ikke gjenvalg til bystyret i Oslo. Hvorfor?

– Vi har bestemt oss for å flytte til Kristiansand. Men det er ikke sikkert jeg gir meg med politikken av den grunn, sier Lunde.

– Kan du tenke deg å bli stortingspolitiker en dag?

– Jeg tror de fleste som driver med politikk ser det som en ære å sitte på Stortinget, men det må være hvis jeg er ønsket til det vervet, sier Lunde.

Les også: Mener kirken velger side på 1. mai

Sentralstyret

Han forteller at han ikke har bestemt seg for om han skal stille på liste til kommune- og fylkestingvalget neste år.

– Det er ikke opp til meg. Men jeg har et godt forhold til KrF i Kristiansand og i begge Agderfylkene, sier Lunde.

Lunde ser for seg å fortsette med verv i sentralt i partiet.

– Jeg har lyst til å fortsette i sentralstyret til Krf. Hvis jeg er ønsket med videre, så fortsetter jeg gjerne som fast møtende vara, sier Lunde.

Les også: Vil gjøre Oslo mer livssynsåpen

Krevende

Samtidig er det på tide med et pusterom fra yrket som heltidspolitiker, mener han, og sier at det er sunt for han som enkeltperson og bra for demokratiet forøvrig.

– Jeg har jobbet med politikk på heltid siden 2002. Husk også at jeg har sittet alene som bystyrerepresentant for KrF, det er krevende. Jeg tror det er bra for meg, men også for demokratiet som system at jeg gjør noe annet enn politikk på heltid nå. Enkeltpersoner bør ikke bli værende for lenge som heltidsansatte i politikken, sier Lunde.

Lunde trekker fram Torbjørn Røe Isaksen som et eksempel på en politiker med lang fartstid, som med en lignende begrunnelse som hans egen, ikke tok gjenvalg til Stortinget

– Men Røe Isaksen var jo ikke ferdig i politikken av den grunn, sier Lunde, og sikter til at han er næringsminister til tross for at han ikke stilte til gjenvalg for Telemarks-benken.

Les også: – Vi må ikke ta menneskeverdet for gitt

Sondering

Lunde ble uteksaminert som teolog fra Universitetet i Oslo i 2015, men det er ikke gitt at det er prest han skal bli når han nå flytter til Kristiansand.

– Jeg er i sonderingsfasen, men håper at jeg kan bruke samfunnsengasjementet mitt videre i det jeg skal gjøre nå. Samtidig håper jeg å jobbe som prest etter hvert, sier Lunde.

Ideolog

De siste årene har Lunde markert seg som en kristendemokratisk tenker. Han har skrevet bøkene Kristendemokrati og Uønsket. I fjor fikk han C.J. Hambros pris for «sitt engasjement mot forestillingen om at mennesket kan perfeksjoneres og at samfunnet kan gjøres fullkomment.»

– Jeg kunne godt tenke meg å skrive flere bøker. Jeg kommer til å skrive mer om det jeg startet på i Uønsket, og hvordan de grunnleggende ideene påvirker de politiske prosessene i samfunnet, sier Lunde.

Utdanningen han har tatt er viktig for hans politiske tenkning, mener han, og teologien har styrket interessen for grunnlagsspørsmålene i politikken.

– Faget har vært en viktig del av verdiene og premissene kristendemokratiet står på. For min egen del er klassiske tenkere som Thomas Aquinas og Augustin viktige. For meg er den viktigste moderne kristendemokratiske tenkeren Jacques Maritain, en fransk katolsk filosof, som var helt sentral i utviklingen av FNs menneskerettighetserklæring, sier Lunde.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter