Nyheter

KrF i knallform

ANALYSE: Få dager før et nytt valgår opplever statsministeren realt klabbeføre. Men det er drømmeføre for nøkkelpartiet når 2017 starter.

Bilde 1 av 3

På målingen som Norstat har gjort for Vårt Land i desember, får KrF sin beste notering siden mars 2015: Hele 6,2 prosent i oppslutning – en fremgang på hele 1,7 prosentpoeng.

Høyre er månedens taper og rykker tilbake 2,8 prosentpoeng. Regjeringsmakker Frp er vinneren med fremgang på 2 prosentpoeng.

Verst for de blåblå er likefullt dette: På målingen har alle de fire samarbeidspartiene tapt flertallet fra 2013. Hadde det vært valg nå, ville Solberg-regjeringen vært historie.

LES MER OM FERS MÅLING: Gallup-byks for Hareide

Fri fra homosjokk

For Knut Arild Hareide er desembermålingen den rake motsetning av alle Norstat-gallupene det siste halvåret. Det er slutt på elendigheten med lave 4-tall rett over sperregrensen. KrF har sterkest lojalitet av alle partier.

KrFs nedgang begynte i slutten av juni. Da var det bråk etter Hareides deltakelse i Pride-marsjen og måten familien var omtalt i nytt programutkast. Da skrev vi at KrFs grunnfjell muligens hadde fått «homosjokk».

LES OGSÅ: Grande hakket hvassere enn Hareide

Tetter lekkasje

Men nå er lekkasjer tettet. Ni av ti KrF-velgere fra 2013 ville stemt på dem igjen. Den store fremgangen skyldes at store grupper av usikre velgere er tilbake, samt at KrF hanker inn nye fra både Høyre og Ap.

At partiet faktisk forsyner seg litt fra Ap er et brudd med tendensen etter nyttår. På en rekke av målingene i 2016 har KrF lekket til Ap og andre rødgrønne. KrF har ikke over tid maktet å fange nye velgere fra andre partier.

Budsjettpremie?

KrFs byks kommer etter at budsjettavtalen med regjeringen kom i boks likevel. Det er ikke grunnlag for å slutte at denne enkelthendelsen alene har løftet partiet. Men det finnes noen likhetstrekk ved tidligere tider:

Forrige gang KrF lå høyt på 6-tallet på Norstats målinger, var etter asylbråket våren 2015 og budsjettstrabasene høsten 2014. Da hadde KrF-lederen tatt konfrontasjoner med regjeringen og Frp spesielt. Gallup-omtalen den gang handlet om at «Tøffe-Hareide» ga KrF vekst.

LES OGSÅ: Slik gikk det i forrige VL-gallup

Venstre-taper

I så fall premieres ikke Venstre for like tøff tone. Partiet synker 0,9 prosentpoeng og lander på 3,8 prosent. Det er like under sperregrensen. I seks av årets måneder har Venstre ligget under sperren.

Hos Norstat har Venstre hatt færre målinger på femtallet i år enn i de to første årene som støtteparti for Solberg-regjeringen. Venstre lekker betydelig til Ap og bare fire av ti velgere fra 2013 ville stemt på partiet i dag.

Røde mangler

Arbeiderpartiet holder seg på 34-tallet og har ikke fått noe løft etter borgerlig budsjettrot. I desember taper Ap over 20.000 velgere til SV, som i store deler av stortingsperioden har tapt tilsvarende til nettopp Ap.

Jonas Gahr Støre er i tallmaterialet helt avhengig av støtte fra KrF for å kunne bli ny statsminister. Summen av andre rødgrønne allierte gir ikke mandater nok:

SV befinner seg like over sperregrensen og scorer 4,2. Senterpartiet går i desember tilbake med 1,3 prosentpoeng. Sp mobiliserer ikke så mange usikre denne gang og vinner færre fra Høyre og Frp.

LES OGSÅ: Er det virkelig slik Erna og Høyre vil fremstå?

Blåblå slitasje

At Frp bykser oppover igjen til 15,7 skyldes ikke bare at partiet henter inn flere fra gjerdet. De trekker også velgere fra Høyre.

Dermed vokser ikke de blåblå totalt sett. Ved inngangen til valgåret ligger Høyre/Frp samlet 5,4 prosent under valgresultatet i 2013. Høyre kan virke regjeringsslitt foran neste års styrkeprøve.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) ligger fortsatt langt under sperregrensen. I 2016 var det bare Norstats måling i juni som ga dem over 4 prosent. På terskelen til valgåret er MDG langt fra så slagkraftig som strategene deres hadde håpet på.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter