Nyheter

KrF i kamp mot sperregrensen

Knut Arild Hareide og KrF-toppene får lave 4,1 prosent i fersk måling. Som Venstre kan partiet stå foran en dramatisk livskamp.

– Tallene viser at KrF nå er i kamp mot sperregrensen, sier valgforsker Bernt Aardal.

På Norstats ferske gallup for Vårt Land går KrF riktignok bare 0,1 prosentpoeng ned, men det er til gjengjeld bare 0,1 prosent over sperregrensen også. Tidspunktet for nedturen skaper dramaet:

– I et langtidsperspektiv har KrF aldri ligget så lavt ved et valg, sier Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

###

Siden i vinter har KrFs kurve pekt nedover – mot sperregrensen. I mars var KrFs oppslutning 4,5, i april, 4,3 og i mai 4,2. Bakgrunnstallene viser blant annet:

• Bare 65 prosent av velgerne fra 2013 ville stemt KrF på nytt. Det er lavt til KrF å være.

• Av stortingspartiene har bare Venstre mer usikre velgere enn KrF.

– KrF kjemper egentlig med ryggen mot veggen. Selv om de fleste gallupene viser at KrF befinner seg over sperregrensen, kan feilmarginene også tilsi at de egentlig er under, påpeker Aardal.

LES OGSÅ: Analyse: Triste tilstander for KrF før kampstart

Sperregrenseparti

Da Vårt Land snakket med Knut Arild Hareide i går formiddag, var han og stortingsgruppen på sommerturné i Telemark. Han bekrefter at alvoret har sunket inn i partiet.

– Vi har en betydelig jobb å gjøre fremover. Vi er klare for valgkamp, sier han, og forteller at det vil bli en aktiv sommer for partiet.

– Innser dere at KrF i praksis nå er et sperregrenseparti?

– I snitt ligger vi rundt 4,5 prosents oppslutning på målingene, og dette er for lavt. Hovedjobben fremover er å mobilisere våre egne velgere. Det er mange av dem som har stemt på oss før, som ikke har bestemt seg for om de vil stemme på oss igjen. For mange sitter på gjerdet, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Venstre kjemper for livet

Holder stø kurs

Selv om KrFs trend peker jevnt nedover, avviser Hareide at partiet vil legge om strategien slik et sterkt svekket Venstre har gjort.

– Vi holder fast ved strategien vi har. Vi sier det samme nå som før, og vi ønsker en høyre/sentrum-regjering. Venstre er nok i en annen situasjon enn oss, sier han.

Den nye målingen viser at KrFs største velgerlekkasje nå er til Senterpartiet. KrF-topper har i lengre tid uttalt at nettopp Sp ikke er noen konkurrent, fordi de to partiene opptrer såpass likt i landbruks- og distriktspolitikk.

Til tross for en lekkasje til Sp på rundt 15.000 velgere, er ikke Hareide enig i at Sp er en trussel:

– Mens Sp har doblet oppslutningen sin på kort tid, har KrF ligget stabilt. Vi har omtrent den samme oppslutningen nå som i oktober i fjor, så Sp er ikke et stort problem for oss, sier han.

LES OGSÅ: Milliondryss til KrFs og Venstres hjertesaker

Hareides motoffensiv

På spørsmål om hva KrF i praksis vil gjøre for å hanke inn igjen de usikre og velgere på flukt, svarer Hareide:

– Vi har ikke vært gode nok til å få fram våre politiske resultater. Uten KrF ville ikke minstepensjonistene fått mer under denne regjeringen. Det er vi som har kjempet for viktige verdispørsmål, som hvilken plass kristendommen skal ha i samfunnet, sier han.

Han trekker frem at KrF var det eneste partiet som programfestet K-en i religionsfaget, men at i det siste har flere av de andre partiene snudd.

– Vi setter familie, barn og menneskeverd høyt på dagsorden. Jeg tror mange vil se dette, men vi må få fram det vi har fått til.

LES OGSÅ: MDG drømmer om å bli valgjoker

De Grønne vokser mest

Partiet som går mest frem på målingen, er Miljøpartiet de Grønne. De rykker frem et prosentpoeng, til 3,9 prosent. Dette er første måling siden i fjor sommer at MDG lukter på sperregrensen.

– Jeg tror det skyldes at flere i Norge ønsker seg et parti som tenker lenger og bredere enn bare Norges interesser, sier en godt fornøyd Rasmus Hansson.

Han er stortingsrepresentant og nasjonal talsperson for MDG.

– Et sterkt MDG på Stortinget er den eneste måten Ap og Høyre kan drives framover i miljøpolitikken, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter