Politikk

KrF hyller veteranfeminister

KrF omfavner 70-tallsfeministene Torild Skard og Gro Nylander, som mener mor bør være lenger hjemme med småbarn. Men de får også kritikk fra andre på borgerlig side.

– Det er befriende å lese om disse garvede feministenes bekymringer og ikke minst mot, sier familie­politisk talsmann i KrF, Geir Jørgen Bekkevold.

I går skrev Vårt Land om 70-tallsfeministene Torild Skard og Gro Nylander som mener ­likestilling i arbeidslivet går på bekostning av småbarna. De ­bekymrer seg over at ettåringer har rett på fulltidstilbud i barnehagen. Skard og Nylander støtter seg til amerikansk forskning som hevder at de aller minste barna har det best med en lang og stabil tilknytningsfase til mor.

Feministene mener derfor at mor og barn bør være lenger hjemme sammen. Barn bør ikke sendes i barnehagen når de er ett år, og mor og far bør ikke dele foreldrepermisjonen likt mellom seg. De omtaler dagens familiepolitikk som «likestilling på ville veier».

LES OGSÅ: 70-tallsfeminister vil ha mor lenger hjemme med småbarn

Barnehagerefreng

KrFs Bekke­vold sier seg enig i at «utviklingen vi ser på barnehagefeltet er et uttrykk for misforstått likestilling».

– Det mest repeterte refrenget er at barnehagen er det beste alternativet både for barna og for likestillingen. Hører man for lenge på dette refrenget kan man nesten begynne å tro at foreldre som ikke sender barna i barnehagen utøver omsorgssvikt, sier familietalsmannen.

KrF-politikk

Bondevik-regjeringen innførte kontantstøtten til foreldre med barn mellom ett år og to år, som ikke eller bare delvis benytter seg av barnehage. Tiltaket har fått mye kritikk for at den fører til dårligere integrering av innvandrere.

Bekkevold mener innspillene fra 70-tallsfeministene viser at kontantstøtten fortsatt har livets rett:

– Det er all mulig grunn til å anta at de aller minste ettåringene trenger kortere barnehagedager. Derfor utreder KrF hvordan kontantstøtten kan virke sammen med kortere dager.

– Skard og Nylander mener først og fremst mor må være lenger hjemme med småbarna. Hva sier du til det?

– Man finner mye belegg for at også far bør være tilstede i den første fasen av barnets liv. KrF ønsker at også fedrene skal være hjemme med ettåringene, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: Småbarn trives i barnehagen, mener psykolog og Kristin Halvorsen

Flere hensyn

– Jeg er grunnleggende uenig i at likestilling i arbeidslivet går på bekostning av småbarn, sier Tina Bru, ­leder av Høyres Kvinneforum, og legger til:

– Barnehagetilbudet er ikke bare er bygget ut av hensynet til likestilling. Barnehager er også til for at begge foreldre skal ha muligheten til å jobbe hvis de vil. Vi satser også på kvalitet i barnehagene fordi det er sunt for barns utvikling, sier hun.

Bru syns ikke man skal moralisere over hva som er riktig og galt, men la det være opp til foreldrene å velge hva som er best for seg og sine barn.

– De som sender ettåringene i barnehagen skal kunne gjøre det med god samvittighet. Ønsker man å være hjemme må man også få lov til det, sier Bru.

Høyrefeministen mener dessuten man bør være forsiktig med hvordan man bruker forskning:

– Det er delte meninger innenfor forskningen på hva som er til det beste for barna, men vi har gode barnehager i Norge. Ingenting tyder på at det er dårlig for barn å gå i barnehagen.

Valgfrihet

Solberg-regjeringen foreslår nå at barnehageretten skal inkludere barn født i ­november. I går sa Torild Skard at hun ikke syns noe om forslaget. Kunnskapsdepartementet svarer at det er deres oppgave å tilrette­legge for valgmuligheter.

– Politikere kan ikke bestemme når barn skal starte i barnehagen. Det vet foreldre best selv. Det politikerne kan gjøre er å tilrettelegge for mest mulig valgfrihet, sier statssekretær Magnus Thue (H).

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk