– Det er ren løgn, smalt det fra Knut Arild Hareide mot Listhaug etter en passus med tidvis munnhuggeri i NRK Radio onsdag morgen.

Det har ikke vært så ampert mellom KrF-lederen og en Frp-topp siden en sint Hareide for snart to år siden i et radiostudio utbrøt: «Nå er det nok, Per Sandberg».

– Hareide bare prater og prater, refset Listhaug.

– Du tør ikke «ta i grøten», Hareide, smalt det underveis.

LES OGSÅ: Listhaug planla Oslo Symposium

Varsler full kamp

De to var invitert til programmet Politisk kvarter for å duellere om kristne verdier. Listhaug og Hareide sto på podiet under Evangeliesenterets stevne på Østerbo for få uker siden, men da unngikk de to konfrontasjoner.

Men raseriet i NRK-studio varsler andre takter, kort før de siste fire ukene av valgkampinnspurten. Etter det Vårt Land kjenner til er KrF klare til å ta de tøffe konfrontasjonene som trenges i verdioppgjøret med Frp.

LES OGSÅ: Partilederintervju – Hareide vil kjempe for å gjøre K'en større

Skrøt av godhetstyrraniet

Innledningsvis fastslo Hareide at han på en god del områder «står langt fra Listhaug». Han sa seg enig med Ap-toppen Martin Kolberg om at Listhaug mangler «en kristen forståelse av nestekjærlighet».

Listhaug anklaget KrF og Hareide for å ha bidratt til en innvandring som kan true «Norge slik vi kjenner det» og at verdier samfunnet bygges på er under press. Listhaug løftet frem Frps kamp mot «godhetstyranniet» og forsvar for ytringsfriheten i Europa.

LES OGSÅ: Kolberg i strupen på Listhaug

– Ren løgn!

Da braket det løs – og raseriet inntok studio. Hareide ville arrestere Frps fortid, der en statsråd i sin tid ville brenne Tønsberg Blad, stoppe innsyn i Frps luksusreiser og plutselig gled Hareide over i et tøft oppgjør om Frps bistandspolitikk.

– Når Listhaug kommer med sitat om at KrF er mer opptatt av penger enn av resultater, er det ren løgn, sa Hareide.

– Det er mange veibevilgninger som ikke har vært av det beste slaget, men vi halverer ikke veibudsjettet av den grunn, sa han.

Listhaug: «Du snakker folk etter munnen»

Fra en annen kant forsøkte Listhaug å fremstille Hareide som tiltaksløs i kampen for ytringsfrihet og at han bare driver med prat mot verditrusler.

– Du tør ikke ta i grøten, Hareide! Du har aldri gått på et arrangement og tatt opp det man har som holdninger. Jeg var på et arrangement på fredag, der det var en imam som var for steining og for dødsstraff for blasfemi. Jeg var den første politikeren som har gått inn i et møte og tatt opp dette her.

– Han går og snakker folk etter munnen. Han har aldri tatt opp disse tingene. Det eneste han sier når vi tar opp dette her, er at vi er så fæle og skaper splid. Nei, vi tar opp helt nødvendige tema.

«Dialog, dialog, dialog»

KrF har i lang tid forberedt seg på å konfrontere Listhaug og andre Frp-topper om partiets kollisjonskurs med kristenverdier som nei til dødshjelp og søndagsåpent. Hareide angrep Listhaug, men fikk motangrep om holdning til barnehijab.

– Hva er svaret fra Hareide? Dialog, dialog og dialog. Det har han holdt på med år etter år og resultatet er at flere barn bruker hijab. Nå må vi sette foten ned. For sånn har vi det ikke i vårt land. KrFs linje har hele tiden vært å bare prate og prate, var meldingen fra Listhaug.