Nyheter

KrF glemte ut all alkoholkamp i nytt partiprogram

Ikke med et eneste ord nevner KrF alkoholpolitikk i nytt program før valget. Ruspolitisk organisasjon er skuffet over partiet.

Bilde 1 av 3

Distrikt, næring, inkludering, samferdsel, familie, men alkoholpolitikk? KrF overrasker ved ikke å foreslå et eneste alkoholpolitisk punkt i nytt lokalpolitisk program som landsmøtet skal vedta over påske.

– Skuffende og tankevekkende, sier generalsekretær Pernille Huseby i Actis, paraplyorganisasjonen for rusfeltet.

KrFs nye lokalpolitiske manifest er en av hovedsakene på landsmøtet i Stavanger. Manifestet skal være retningsdokument for kommunalpolitikken i fire år fremover.

Men partiet som fremfor noen har vært advokat for et strengt alkoholregime, fremstår uten politikk på feltet. Dette møtes nå med forundring i Actis:

Mye om stat og kommune

– KrF er et parti som over tid har løftet frem alkohol- og ruspolitikk. Partiet har vært motvekt når man lokalt skulle balansere mellom nærings- og folkehelseinteresser for eksempel i behandling av skjenkesaker, og der er presset fra næringsinteressene ofte stort. Derfor forventet vi at alkoholpolitikken hadde en plass i et slikt politisk dokument, sier Huseby.

Utkastet har passert KrFs landsstyre, uten reaksjoner. Ingelin Noresjø, innstilt som ny nestleder i KrF, har ledet arbeidet med dokumentet.

– Hvorfor er ikke alkoholpolitikk nevnt med et ord?

– Det er et godt spørsmål. Mandatet fra sentralstyret var å bygge manifestet på KrFs nye, politiske prosjekt og dessuten skape debatt om forholdet mellom stat og kommune. Vårt poeng er uansett ikke å lage et sentralt styrt program. Lokallagene må vedta sine selv, svarer hun.

LES OGSÅ: Derfor frykter rusfeltet friere alkoholsalg

Glemt i farten?

– Hvordan tar det seg ut at et parti med lange tradisjoner i å kjempe for en streng alkoholpolitikk lokalt ikke nevner tematikken?

– Det er ikke alle områder i politikken som har fått plass. Det var avsatt tre uker til å arbeide frem manifestet. At alkohol er utelatt, var ikke noe bevisst valg. KrFs gode, restriktive alkoholpolitikk ligger selvsagt fast, selv om det ikke er spesifikt nevnt. I formuleringene rundt å skape en trygg oppvekst for barn og unge ligger dette implisitt.

– Så dere har rett og slett glemt temaet?

– Det hele var en rask prosess og altså ikke en bevisst utelatelse. For meg er KrFs alkoholpolitikk en selvsagt del av KrFs identitet og vår grunnverdi om nestekjærlighet. Men da er det jo en fare for at vi tar den for gitt, og det er ikke bra, svarer Noresjø, som påpeker at et landsmøte alltid kan vedta tilleggsforslag.

LES OGSÅ: Vårt Land på lederplass: KrF svikter den kristne presse

Actis: Liberal KrF-vri i regjering

Generalsekretær Huseby minner om at KrF nylig gikk inn i regjering og forhandlet en plattform som også møtte skepsis i Actis.

– I regjeringsplattformen går flere alkoholpolitiske punkter i liberal retning. Vi var skuffet over KrFs gjennomslag og håper ikke det nye manifestet er et signal om at alkoholpolitikken er mindre prioritert lokalt. Landets kommuner trenger et parti som løfter frem forebygging og folkehelse i ruspolitiske spørsmål, sier Huseby.

Hun påpeker at alkoholpolitikk ofte skaper stort engasjement lokalt:

– Et såpass viktig felt i det kommunale selvstyret burde derfor vært omtalt i et lokalpolitisk program. Delegater tar gjerne med seg innholdet i dette når de etter landsmøtet går videre inn i valgkamp, sier hun.

LES OGSÅ: Frykter for skattemoralen etter politikernes snusk

Bollestad: «Ikke abdisert»

Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad avviser at regjeringsansvaret har satt spor:

– For KrF er alkoholpolitikk ikke noe glemt felt og her unngått fordi vi har gått inn i regjering. Det er et svært viktig område for oss. Bevisstheten om en streng alkoholpolitikk er på plass lokalt og nasjonalt. Et nylig tiltak er alkohollåser i busser, og lokalt kjemper KrF frem holdningsskapende arbeid blant barn og unge. Så vi har ikke abdisert, sier Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter