Nyheter

KrF gir ikke lenger blå garanti

KrFs vedtak om samarbeid skal være uten formuleringer om å la ikke-sosialistisk flertall føre til en ikke-sosialistisk regjering.

Topper i partiet nå er nær ferdig med anbefalinger som skal gis foran helgens avgjørende landsstyremøte. Etter det Vårt Land erfarer vil ledelsen be om at vedtaket som gjøres ikke gjentar denne forsikringen fra forrige runde.

Da het det at «KrF vil bidra til at et ikke-sosialistisk flertall i valget skal føre til at landet får en ikke-sosialistisk regjering». Nå skal den bort, ikke minst fordi den kan oppleves som om Erna Solberg gis en fullmakt til å fortsette med Frp i regjering.

LES OGSÅ: Berit Aalborgs kommentar: «KrFs plan B»

Uten plan B?

Helgens møte kan bli mer thriller enn forventet. Det er ikke lenger noen tvil om hovedretningen som Vårt Land omtalte for en uke siden: Fortsatt ja til Erna Solberg – og ja til at KrF skal jobbe for en sentrum-Høyre-regjering.

Men om detaljene og såkalt «plan B» er måten å formulere seg på åpen. Det handler om måten ord veies, og hvordan vedtaket skal skrus sammen.

Selv om det er stor oppslutning i KrF om at partiet skal søke andre samarbeidsvarianter om ikke sentrum-Høyre går, kan det hende partiet sier minst mulig om akkurat dette.

En variant er ikke å uttale noe som helst om plan B. Men akkurat her snekres det lokalt på alternative formuleringer som det kan bli debatt om.

LES OGSÅ: KrF-topper vil ikke bytte Erna med Jonas

Svakere Frp-kritikk

Selv flere tunge og mer konservativt orienterte fylkeslag oppga overfor Vårt Land i forrige uke at de ønsket en sekundær åpning for sentrum-venstre. Derfor vil ikke helgens møte vinke farvel til et samarbeid med Ap, dersom førsteønsket ikke oppnås.

Forholdet til Frp kan et av stridstemaene. Avstanden til Siv Jensens parti skal markeres, men igjen er det åpent hvor sterkt dette skal formuleres.

Her vil ventelige partiledelsen lytte godt til landsstyret selv. For det har nemlig skjedd en dreining i KrF det siste året: Ved årsskiftet var frustrasjonen over Frps opptreden i regjering stor.

Vårt Lands gjennomgang forrige fredag viste at holdningen nå er mer pragmatisk, selv om det nettopp på ett punkt er unison samling i KrF: Tillitsfolkene vil si klart nei til å sitte sammen med Frp i regjering.

Lukkede dører

KrFs landsstyremøte avvikles i Oslo og starter i formiddag. KrF-leder Knut Arild Hareide skal ikke holde noen ordinær innledning ved møtets start. Den kommer først klokken 15 i morgen lørdag – etter at KrF har landet sitt regjeringssyn.

Store deler av fredagen er satt av til samarbeidsdebatt. Hele landsstyremøtet – minus Hareides tale lørdag – går for lukkede dører. I tillegg til regjeringssamarbeid, skal KrF også drøfte krav og posisjoner foran Stortingets budsjettdrama.

LES OGSÅ: Spillet alle de borgerlige taper

Lag av jokere

Selv om en rekke aviser har gjort komplette ringerunder til alle KrFs fylkeslag for å kartlegge styrkeforhold, kan utfallet på delpunkter bli mer åpent enn antatt.

KrFs landsstyre inneholder nemlig et solid antall jokere, som gjerne faller utenfor såkalte ringerunder: Et stort lag av sentralstyremedlemmer, folk fra stortingsgruppen og representanter fra sideorganisasjoner.

Det møter totalt 17 delegater i tillegg til de 19 fylkesrepresentantene som pressen gjerne ringer. Dermed kan selv ikke «ringrever» i KrFs apparat uttale seg skråsikkert om utfallene.

Ledelsen har iført seg munnkurv i hele samarbeidsdebatten. Også i forkant av helgens møte.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter