Nyheter

KrF-farvel i nord

Tidligere fylkesvaraordfører i Nordland og KrF-stjerneskudd forlater KrF for Ap. – Vi må se på hvordan vi kan skape ro rundt landsstyrevedtaket, sier Geir Bekkevold.

– Det har vært noe jeg har tenkt på over en god stund, hvert fall siden kommunevalget da jeg gikk av som fylkesvaraordfører, sier Peter Eide Walseth.

Det unge politiske stjerneskuddet, som har vært engasjert i KrF/ KrFU siden han var tolv år, gikk tirsdag kveld offentlig ut på sin Facebook-side om at han forlater KrF og nå vil stemme Arbeiderpartiet.

Han bestemte seg etter at KrFs landsstyremøte for halvannen uke siden gikk enstemmig inn for å regjere med Høyre og Venstre.

– KrFs valg var Høyre som den foretrukne samarbeidspartneren. Det stemmer ikke overens med det jeg syns er viktigst, sier han.

LES OGSÅ: KrFs tøffe familiekrav strevsomme for regjeringen

Reaksjoner: «Trist» og «forståelig»

«Veldig trist for KrF», «forståelig» og «tankevekkende refleksjoner» var blant de mange kommentarene Walseth fikk på sitt innlegg. Som en av partiets sentrale profiler utenfor Stortinget, blant annet som fylkesvaraordfører i Nordland og gruppeleder i Nordland KrF frem til i fjor, er 30-åringen en profil som blir savnet.

– Jeg håper at siste ord om Peter ikke er sagt. Jeg har ikke gitt opp å ha ham med på KrF-laget, sier partileder Knut Arild Hareide om utmeldelsen.

LES OGSÅ: SV dobler KrFs barneløfter

Synes det er feil med Høyre

Walseth selv understreker at han ikke har ett vondt ord å si om KrF og er takknemlig for alle mulighetene han har fått i partiet.

Han begrunner utmeldingen med at det blir feil for ham at KrF peker mot et parti som prioriterer skatteletter til de som har mest i en tid der mange mister jobben og det trengs store omstillinger i samfunnet.

LES OGSÅ: Sentrumspartienes hjertesaker kan gå tapt

Flere med uro

Stortingsrepresentant Geir Bekkevold er blant dem som også gjerne samarbeider med Ap, og ble «veldig lei seg» da han fikk nyheten.

– Jeg tror flere har kjent på en uro etter landsstyrevedtaket som er gjort. Og jeg håper ikke vi får flere utmeldinger. Nå må vi heller se på hvordan vi kan skape ro på vedtaket vi har gjort før vi skal inn i en krevende valgkamp, sier Bekkevold.

LES MER: Slik forklarer Hareides KrFs nye modell

KrF frem etter vedtak

Utmeldingen kommer i en tid der KrF lenge har kavet rundt sperregrensen. Bakgrunnsmaterialet fra Vårt Land-galluper viser at KrF spesielt har hatt velgerlekkasjer mot Ap våren 2016. Ap er det partiet KrF mister flest velgere til, ifølge valgforsker Bernt Aardal.

Partileder Hareide tror ikke vedtaket om å styre mot høyre vil leses som at KrF kaster andre samarbeid over bord.

– Forrige vedtak ga en åpning for regjering med Frp. Den finnes ikke nå. Men det nye vedtaket gir større rom – selv om det gir retning sentrum-Høyre. Jeg tror uansett ikke at man kan bruke enkeltmedlemmers utmeldelser til å tolke vedtak.

– Materiale i Vårt Lands galluper viser at KrF har hatt lekkasjer til Ap det siste halve året. Viser denne saken at KrF har vansker med å tiltrekke seg sentrum-venstre-velgere som man har hatt før?

– Vi har hatt lekkasjer til ulike partier. Men det tydeligste signalet etter vedtaket, er at KrF går frem. Vi har hatt fremgang på alle målinger etter landsstyremøtet, svarer Hareide.

LES OGSÅ: KrF sier nei til Frp og holder mange dører åpne

Bør være oppmerksom på flukt

Geir Bekkevold er heller ikke bekymret for at venstreorienterte KrF-folk forsvinner. Men mener det er viktig at trenden valgforskere observerer tas på alvor om den stemmer.

– Hvis deler av partiet smuldrer opp og blir borte, må partilederne og landsstyret være oppmerksom på det, sier han.

Fylkesleder i Hordaland, Pål Kårbø, som tilhører partiets mer konservative rekker, vil ikke kommentere utmeldelsen i detalj, men sier:

– Vi har kjempet for KrF og det vi står for. Ikke for en høyreside eller en venstreside.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter