Nyheter

KrF er joker i storkommuner

Årene uten innflytelse er over for KrF. I én av tre av 
Norges største kommuner sitter KrF med nøkkelen til makt.

Bodø, Bergen, Tromsø, Trondheim og Skedsmo: I fem av Norges 15 største kommuner har KrF seilet opp som selve jokeren i lokalvalgkampen. Slår valgresultatet inn på riktig vis, kan partiet avgjøre­ maktposisjoner i nær halvparten av de 15 storkommunene.

Dermed synes årene uten makt og innflytelse over. Både rød og blå kjemper nå hardt om KrFs gunst:

– KrF har blitt et interessant parti. Ulike partier river og sliter nå for å prøve å knytte dem tettest mulig til seg, sier valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jensen.

Partiets veivalg etter valget vil følges med argusøyne. Hvordan KrF eventuelt vil knytte seg mot Ap i lokale samarbeid, kan være avgjørende for Ap i oppkjøringen mot regjeringskamp i 2017.

LES MER: Storpartier mangler lokal trospolitikk

Makt og vippeparti

Vårt Land har gått gjennom KrFs posisjon i Norges 15 største kommuner. Gjennomgangen viser et parti som ikke vokser enormt i prosenter, men betydelig i innflytelse. KrF har blitt en nøkkel til makt for både røde og blå.

I byer som Bergen og Bodø kan KrF i år avgjøre makten i byen. I Tromsø kan KrF sikre borgerlig flertall om målingene slår inn. Og i storkommuner som Skedsmo og Sarpsborg kan KrF velte hundreårige Ap-flertall – dersom valg­resultatene følger gallupretningen.

LES MER: Småpartiene vant siste partilederdebatt

Ny utvikling

Todal Jensen bruker Trondheim som eksempel på partiets gjennomslagskraft.

– Selv om de ikke har mer enn et par prosents oppslutning, får de betydelig gjennomslag. Ap er villig til å gi dem seire, for å knytte dem til seg.

Dette er en ny situasjon for partiet, understreker valgforskeren:

– Det vakte oppsikt da KrF ble trukket inn i samarbeid sist kommunevalg.

LES ANALYSEN FRA TORSDAGENS DEBATT: Alle temmet Siv

Joker i storbyer

Ap har snust på KrF i flere byer enn Trondheim. Interessen for å knytte KrF til seg i allianse på riksplan har også gjort sitt for populariteten.

Spesielt i Bergen og Bodø har KrFs nøkkelposisjon skapt spenning. I Bodø har KrF sikret blått flertall i bytte mot å gi KrF søndagsseier. Mens i Bergen holder KrF kortene tett til brystet før valg­dagen, med rekordvekst og oppslutning på 7,4 prosent på Bergens Tidendes siste måling.

– Sentrum har blitt en reell kraft i dette valget. Høyresiden er ­avhengig av oss, for at det skal være grunnlag for å sondere eller forhandle. Samtidig har Ap sagt at de vil gå til KrF først, uavhengig av valgresultat, sier Dag Inge Ulstein, partiets førstekandidat i Bergen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Joker kan velte

For lokalt tar ikke KrF nødvendigvis Ap imot med åpne armer. I Akershus-kommunen Skedsmo, der Ap har ­regjert i 105 år, er alliansemakker KrF åpen for skifte.

– Vi har ikke landet i spørsmålet om hvem vi vil samarbeide med, men har hatt utspill sammen med både Høyre og Ap. Vi er en joker, og kan være dem som velter valget, sier listetopp Lisbeth Gamre Skulstad.

Krevende for KrF

Frieriene fra ulike sider kan imidlertid bli krev­ende for KrF selv, mener Todal Jensen. Spesielt når oppslutningen rundt andre partier beveger på seg.

– Ta Stavanger for eksempel. Der har KrF hatt det behagelig i borgerlig flertallskonstellasjon, som går riktig bra. Men når Høyre nå går tilbake på målingene lokalt, kan det gjøre flertallet avhengig av Frp. Da blir det straks mer krevende å være KrF.

LES OGSÅ: Ber deg stemme på flyktningvennlige parti

Enorme ringvirkninger

Jokerposisjonen gir like fullt mulighet for større saksgjennomslag:

– Vi er ikke et stort parti, men har mulighet til reell innflytelse. Ringvirkningene av det kan bli enorme. Vi kan sikre at søndagen fortsatt blir søndag. Og i en så prekær sak som flyktningsaken, kan vi bruke den til å si at vi kan handle i neste uke, sier Ulstein i Bergen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter