Politikk

KrF-bråk om ruspolitisk håndtering

KrFs nestlederduo beskyldes av sine egne for å bryte landsmøtevedtak i flere uttalelser og avstemninger om ruspolitikk.

– De sitter i et ekkokammer. De lytter til seg selv, og ikke til partiet. Toppledelsen følger ikke opp det som er vedtatt, sier Mats Skaar i Buskerud KrF.

Det har brygget seg opp kraftig frustrasjon i deler av KrF og KrFU over nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestads uttalelser om ruspolitikk. Bakgrunnen er at KrFs landsmøte i fjor vedtok å «behandle rusavhengighet mer som en sykdom enn som kriminalitet» og å «se på mulighetene for alternativ til straff for rusavhengige». Sistnevnte ble vedtatt mot nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstads stemmer.

Landsmøtet lyttet dermed ikke til Bollestad som i forkant av avstemningen gikk opp på talerstolen og advarte mot å vedta rusforslaget som lå på bordet.

LES OGSÅ: Kampen om narkotikaliberalisering har nådd KrFU

Avkriminalisering

Mats Skaar fremmet selv rusforslaget som ble vedtatt. Han mener intensjonen til forslaget er en form for avkriminalisering av narkotikabruk.

– Alternativ til straff betyr ikke det samme som straff. Når vi sier at vi skal behandle rusavhengighet mer som en sykdom enn som kriminalitet, er det ingen måte å ivareta det bedre på enn å overføre ansvaret fra justis- til helsesektoren, sier Skaar.

I etterkant av landsmøtet har KrF imidlertid stemt mot Stortingets rusreform der flertallet gikk inn for at rusbruk ikke lenger skal straffes, men behandles. De to KrF-nestlederne har vært særlig aktive i debatten om ny narkotikapolitikk og rusreform. De har flere ganger advart mot å overføre oppfølgingsansvaret ved rusbruk fra justis- til helsesektoren. I tillegg har de gått hardt ut mot avkriminalisering av narkotikabruk.

LES OGSÅ: Kjell Ingolf Ropstad: – Avkriminalisering er et farlig signal

Provosert

Skaar mener uttalelsene går på tvers av eget landsmøte. Han får støtte fra Simen Bondevik, leder av Akershus KrFU.

– Det virker som de setter sine personlige meninger foran landsmøtevedtaket. Landsmøtet er partiets øverste organ. Hva er vitsen med å diskutere og vedta ting på landsmøtet dersom det ikke følges av stortingsgruppa, sier Bondevik.

Han mener nestlederne har fortsatt å bruke de samme argumentene som de brukte før de tapte rusavstemningen på landsmøtet.

– Det er problematisk. Som nestleder skal man representere partiets meninger, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Ber KrF skjerpe seg i ruspolitikken

Problematisk

KrFU-leder Martine Tønnessen mener utspillene fra KrF-nestlederne er problematiske.

– Vedtaket fra KrFs landsmøte er vagt og åpent for tolkning, men det kan innebære avkriminalisering. Dermed er det uklokt av dem å gå så hardt ut mot avkriminalisering, sier Tønnessen.

KrFU-lederen reagerer også på det hun mener er en sammenblanding av begreper i rusdebatten.

– De setter likhetstegn mellom avkriminalisering og liberalisering. De kommuniserer at avkriminalisering er en type legalisering. Det er problematisk for det er to helt forskjellige ting, sier Tønnessen.

LES OGSÅ: Portugal – landet Norge vil lære av om rus

Avviser

De to nestlederne avviser at de går på tvers av landsmøtevedtaket.

– Det har ikke vært intensjonen til ledelsen å sette egne meninger foran landsmøtets. Det er synd de opplever det sånn, men vi har tolket vedtaket annerledes, sier Olaug Bollestad.

– Det er ikke sånn at vi sitter i et ekkokammer. Vi har hatt en grundig diskusjon om dette i stortingsgruppa, og vi var enstemmige i vår tolkning, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstad understreker imidlertid at han tror debatten vil komme opp på landsmøtet igjen, men at han er trygg på at partiet står med ham i saken.

Nestlederne avviser også kritikken fra KrFU-lederen om at de blander sammen avkriminalisering og legalisering.

– Jeg er overtydelig på at det er en stor forskjell mellom avkriminalisering og legalisering, sier Bollestad.

– Det er to forskjellige ting, og jeg er mot begge deler, sier Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk