Nyheter

Krever tiltak mot eldrevold

Ny forskning viser at 65.000 eldre blir utsatt for vold eller overgrep. Både Ap og SV krever nå tiltak.

Onsdag skrev Vårt Land om ny forskning fra Norsk kompetansesenter om vold og traumatisk stress som viser at 65.000 eldre utsettes for vold eller overgrep.

Samme dag stilte Nicholas Wilkinson (SV) skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie. Han viser til at andelen eldre som utsettes for vold, er høyere enn blant gravide. Han ber Høie sikre at helsepersonell spør eldre om de blir utsatt for vold og sikre ressurser til å hjelpe de som trenger det.

Helt alene

Wilkinson påpeker at mange eldre mangler nære relasjoner som kan støtte dem.

– Mange eldre er helt alene. Venner kan ha dødd, og den som utøver vold, kan være den eneste de har.

Han viser til at forskjellene i Norge øker.

– Det er et politisk ansvar å stoppe volden, for alle skal få hjelp - også de som ikke kan kjøpe den.

– SV vil at helsefagarbeidere skal spørre om eldre utsettes for vold og overgrep. Gravide får spørsmål og erfaringene er gode. Folk setter pris på invitasjonen til å prate.

– Vi har alle et ansvar for å hjelpe folk som har det vondt. Tør å spørre, du kan være den eneste som gjør det, sier Wilkinson og utfordrer helseministeren til å finne en måte som gjør at helsepersonell bryr seg og stiller de riktige spørsmålene til de eldre.

Alvorlige tall

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Kari Henriksen, mener tallene som kommer frem i forskningen er alvorlige.

– Jeg tror veldig mange eldre har vanskelig for å fortelle om det til noen. Det er knyttet mye skam til vold. Noen ganger har det foregått i lang tid.

Ap mener kunnskapen til personell som jobber nært de eldre må økes.

– De må vite hva slags tegn de skal se etter og hvordan de skal spør. Det er viktig å være direkte og det å spørre bør bli en rutine, sier Henriksen.

Hun trekker frem at Ap allerede i stortingsmeldingen som tidligere ble lagt frem, pekte på eldre som en sårbar gruppe.

– Vi må opprette en alarmtelefon som ligner på den vi har med barn og unge, sier hun.

Henriksen retter en utfordring til de ansvarlige departmentene.

– Jeg forventer at barne- og likestillingsminister og helseminister iverksetter tiltak mot eldre og andre sårbare grupper og de følger opp dette på en konkret måte. Nå har regjeringen hatt ansvaret i fem år og det er ikke kommet noe på plass enda, sier hun.

Er rystet

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke, skriver på e-post at det er «rystende» å lese at så mange eldre utsettes for vold og overgrep.

Hun understreker at viktigheten av at ansatte har god nok kompetanse på vold og hva de skal se etter for å forhindre overgrep.

– Vi bruker derfor over 1.5 milliarder på å øke de ansatte i helse- og omsorgstjenestens kompetanse, og her er kunnskap om vold et viktig tema, sier hun.

Hun forteller at kunnskap om vold og overgrep er en del av spesialistutdanningen for allmennleger, og at det er utarbeidet egne kurs for fastleger og legevaktsleger om vold og overgrep .

– Regjeringen har også endret loven slik at det fremgår tydelig at helse- og omsorgstjenestene har en lovpålagt plikt til å forebygge, avdekke og avverge vold og overgrep. Endringene trer i kraft fra 1. januar 2018.

Hun legger til at et annet tiltak regjeringen har innført er et krav om at alle som jobber i pleie- og omsorgstjenesten skal leve politiattest.

– Dette skal gi økt trygghet og sikkerhet for brukere og deres pårørende, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter