Nyheter

Krever skoleløft og ingen ‘dustekutt’

KrF-toppene vil kjempe inn nær en milliard ekstrakroner til flere lærere. Varsler forhandlingsnekt om hjertesaker igjen er kuttet i.

– Flere lærere, sak nummer én, lyder det fra KrF-leder Knut Arild Hareide og partiets nye forhandler og finanstalsmann Kjell Ingolf Ropstad foran høstens budsjettbehandling.

I dag legger finansminister Siv Jensen frem forslaget til statsbudsjett for 2017. Inneholder dette serier av det Venstre kaller «dustekutt» i små hjertesaker, varsler Hareide nærmest forhandlingsnekt:

– Da må dette ordnes opp i – og etterpå kan vi forhandle, sier Hareide.

Hareide legger likevel vekt på at det økonomiske handlingsrommet er blitt trangere.

– Da velger KrF satsinger for dem som trenger det mest. I skolen handler det om flere lærere, sier han.

LES OGSÅ: Hareide varsler offensiv om livssyn

Milliardpakke

I forrige periode – der en samarbeidsavtale la opp til budsjettforlik – hanket KrF inn over 1,3 milliarder kroner til den nye satsingssaken sin: Tidlig innsats i skolen og flere ­lærere til de minste klassene.

Nå vil KrF ha nær 800 millioner nye kroner i forhandlinger med Høyre/Frp og Venstre. KrF vil nemlig jobbe frem en norm for maksimalt 15 elever per lærer på barnetrinnet. Og maksimalt 20 elever per lærer i 5. til 10. klasse.

LES OGSÅ: Disse skal kjempe om livssyn på Tinget

Tvillingabort

Overfor Vårt Land varsler KrF-toppene to andre hovedkrav: Kamp mot tvillingabort skal inn i en budsjettavtale – og det må bli mer fleksibel håndtering av kontantstøtten.

– Å kjempe mot tvilling-­
abort er en kjempeviktig sak og i budsjettet kan det legges inn bedre rettigheter for flerlingforeldre. KrFs krav er at det ikke lenger skal finnes noen økonomisk grunner for å si ja til en tvillingabort, sier finanstalsmann Ropstad.

Riktig satsing?

For KrF er en tung millionsatsing i småskolen forebyggende: De svake får mer hjelp. Hareide viser til at Utdanningsforbundet og elevorganisasjoner mener at flere lærere er viktigst akkurat nå. Skulle KrF få viljen sin, vil partiet ha drevet inn over 2 milliarder kroner til formålet over to stortingsperioder.

– Er det virkelig riktig å satse så store penger inn mot lærerne i stedet for å bevilge direkte mot fattigdom eller til svake grupper?

– Det henger sammen. For midlene er jo hjelp til de mest sårbare foreldrene, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Sp-Vedum klar til å skape politikk med de blåblå

Basar-tyveri

I de første blåblå budsjettene ble Venstre og KrF møtt med en rekke kutt på sine hjertefelt – kutt de måtte bruke forhandlingskraft for å få rettet opp igjen. Disse rammet blant annet bistand, kultur og private skoler. Trine Skei Grande kalte dette «dustekutt».

Hareide bekrefter at det da handler om null forhandlinger før Høyre/Frp har snudd.

– Vår egen Hans Olav Syversen forklarte motstanden vår mot slike kutt ganske godt: Vi har vokst opp på basar. Og der er det sånn at har du vunnet en premie, blir ikke den hentet inn igjen og loddet ut på nytt.

Stram tale

Frp og Høyre har den siste tiden varslet bruk av færre oljekroner og trangere budsjettider. Milliardbeløp er i høst alt bundet opp til forsvaret, Nasjonal Transportplan og helsesektor og trygd. Hareide lover at KrF skal møte budsjettet med «klokskap og ansvarlighet» – det som er en slags parole for KrFs opposisjonsliv.

– Men alle fire partier må ha noen gjennomslag. Det er ikke sånn at vi kan akseptere hva som helst, hverken av kutt eller ikke å få til satsinger, sier Ropstad.

LES OGSÅ: KrF tappes for profiler

Trolig ikke krise

Få i det politiske miljøet tror på en budsjettkrise i høst. Men skulle forhandlinger bli kritiske, er det ett mulig vippepunkt også i budsjettsaken. Hareide minner om dette:

– Vårt alternative budsjett kan i en viss situasjon bli landets budsjett.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter