Nyheter

Krever rett til dødssamtale

KrF mener pasientsamtaler om døden må bli rutine på alle sykehjem og sykehus.

– Helsesystemet vårt må legge mer til rette for at mennesker kan få en verdig avslutning på livet. Vi kan ikke drive å frakte døende rundt mellom ulike hjelpetiltak og sykehus, sier Olaug Bollestad (KrF) og støtter overlegen som er kritisk til overbehandling av ­dødende i gårsdagens Vårt Land.

Rettighet

Hun mener dagens system ikke sikrer de døendes rettigheter på en god nok måte.

– Mange sykehjem tilbyr samtaler om hvordan pasienten ønsker­ å avslutte livet, når den tid kommer. Men det er ikke godt nok at noen får denne muligheten. Alle pasienter som vet at livet går mot slutten burde få en slik samtale med lege og pårørende. Det må bli en rutine og rettighet, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Mener vi er blitt redde for å dø naturlig

KrF vil ta opp tema i primær­helsemeldingen som skal behandles­ i Stortinget til høsten.­

Fem mål

Bollestad har fem mål for meldingen:­­

  • Alle sykehjem må ha tilbud om dødssamtaler som rutine.
  • Også sykehuspasienter som er alvorlig syke må få tilbud om slike samtaler.
  • Skrivet om hva pasienten selv ønsker må følge vedkommende om han eller hun flyttes mellom ulike institusjoner.
  • Antallet leger på sykehjemmene må økes.
  • Hva som er god omsorg for ­døende må tydeligere inn i lege- og sykepleierutdanningen.

LES OGSÅ: – Totalt uakseptabelt å bruke tvangspysj

Redd for å lide

Dersom forslagene går gjennom tror hun mange vil få møte døden på en bedre måte.

– Det vil hjelpe både pårø­rende, de ansatte og ikke minst pasienten selv. I dagens helse­vesen har vi på mange måter gjort døden til noe fremmed. Vi må ta den tilbake som en del av livet og kunne forholde oss til den på en god måte når det er et faktum at det vil gå mot slutten, sier Bolle­stad.

Blir helsevesenet bedre til å håndtere døende pasienters behov og ønsker, tror Bollestad dette også vil dempe debatten om aktiv dødshjelp.

– De som ønsker aktiv dødshjelp er ofte redd for å være til byrde og for å lide. Vi må lage rutiner som gjør at alle kan forsikres om at de vil få god lindrende behandling og støtte mot slutten­ av livet. Da vil etterspørselen ­etter aktiv dødshjelp bli mye mindre, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Du skal dø

Tror på endring

Hun tror helse­minister Bent Høie og ­regjeringen deler mange av hennes­ synspunkt.

– Regjeringen er opptatt av at helsevesenet skal jobbe mer helhetlig og tverrfaglig, både i forbindelse med døende og all annen behandling. Derfor tror jeg vi kan få til reelle endringer med helsemeldingen, sier hun.

Naturlig omsorg

Regjeringens primærhelsemelding ligger­ nå til behandling i Stortingets helse- og omsorgskomité.­ Tone Wilhelmsen Trøen (H) sitter i ­komiteen og mener meldingen­ vil bidra til bedre og riktigere­ behandling av døende. Men hun tror ikke noe krav om at alle syke­hjemspasienter skal få en dødssamtale, er veien å gå.

– Det hjelper ikke å pålegge samtaler om døden dersom personalet ikke har kompetanse til å utføre dem. Har man kompetanse, vil slike samtaler være en ­naturlig del av en helhetlig omsorg. Derfor er vår satsing på et kompetanseløft i omsorgen­ viktig,­ sier Trøen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hun tror uansett dialogen med KrF vil gå lett.

– Vi er enige om mye på dette området, sier hun.

Dø hjemme

Trøen mener ­regjeringen har tatt mange viktige grep. Men i den offentlige debatten, om omsorg ved livets slutt, savner hun mer oppmerksomhet mot hjemmebaserte tjenester. I dag er det svært få nordmenn som dør i sitt eget hjem.

– Vi må ta inn over oss at mange
pasienter ønsker å dø hjemme. Derfor må vi innse at hjemme­tjenesten trenger mer kompetanse om omsorg for døende og lindrende behandling, sier Trøen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter