Nyheter

Krever klare svar om sortering

KrF prøvde å få forpliktende svar fra Erna Solberg få uker før ny bioteknologiloven skal vedtas.

– Høyre sier at de er opptatt av å være en god alliert av KrF i bioteknologispørsmål. Da holder det ikke med 17. mai-taler og prinsipprogram. Det avgjørende er den praktiske politikken, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Vårt Land etter Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Der stod han og nestleder Olaug Bollestad – med Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, på slep – for et aldri så lite raid mot statsminister Erna Solberg.

LES OGSÅ: Her er Hareides nye strategi for å løfte KrF

Konkretisering

– For snart to uker siden så vi hvordan Høyres landsmøte valgte å ta store steg i liberaliserende retning i bioteknologispørsmål, men Høyre uttrykker likevel en prisverdig motstand mot et sorteringssamfunn. Det hadde derfor vært interessant å høre om Høyre vil gå frå retorikk til politiske standpunkt som hindrer sortering. Hva er regjeringens visjon på dette feltet, spurte Hareide fra talerstolen.

Bakteppet for utfordringen er at Høyres landsmøte nylig sa ja til eggdonasjon og assistert befruktning. I mai skal dessuten ny bioteknologilov debatteres og vedtas.

Der vil ikke bare eggdonasjon bankes gjennom. Også en rekke andre gen- og bioteknologiske stridsspørsmål vil bli behandlet. Jeløya-plattformen mellom de tre regjeringspartiene har ingen forpliktende formuleringer på feltet. I prinsippet er det fritt fram for det mer liberale flertallet på Stortinget til å danne flertall på tvers av vante skillelinjer.

KrF-lederen hadde derfor med seg en smørebrødliste med innstrammingsforlag som han ønsket statsministerens støtte for:

• Vurdere «reversering av PGD, altså at det er tillatt å sykdomsteste befruktede egg for visse egenskaper».

• Revurdere sitt ja til såkalt tvillingabort.

• Endre «paragraf 2c i abortloven som gir selvstendig grunn for å avslutte svangerskap dersom fosteret har Downs syndrom, ryggmarksbrokk eller leppe/gane-spalte».

• Vurdere å droppe automatisk tilbud om fosterdiagnostikk til kvinner over 38 år og heller tilby det der det «kan føre til helsegevinst for mor og foster».

BERIT AALBORG: «KrFs strategiprosess peker både til høyre og venstre»

Sortering

Erna Solberg svarte at Høyre hadde reflektert lenge og grundig over bioteknologi før årets landsmøte. Hun mente man kunne sortere bioteknologispørsmål i to bunker:

– På den ene siden har du ønsket om å få barn, som er positivt. På den andre siden har du sorteringssamfunnet som en viktig grense. Jeg synes ikke vedtakene på Høyres landsmøte sorterer under den siste, men den første.

Solberg var opptatt av å få fram nyanser. For eksempel: selv om ni av ti fostre med Downs som oppdages ved fostervannsprøve hos kvinner over 38, velger halvparten av kvinnene over 38 som får tilbudet å takke nei.

– Vi skal se på alle punktene til KrF. Jeg er enig i KrF og ønsker ikke en slik liste som vi har i abortlovens paragraf 2C. Men der er ikke mitt parti enig i meg, fortsatte Solberg.

Da statsministeren møtte pressen etter spørretimen, svarte hun Vårt Land at hun ikke vil forhandle med KrF i media.

Sist helg presenterte KrF-ledelsen trinn én i partiets strategiarbeid, nemlig tre hovedpunkter de mener KrF bør kjempe for. Et av dem lød: «Et varmere samfunn – der ikke mennesker sorteres bort og der fellesskap inkluderer».

– Utfordringen til Erna Solberg er også en oppfølging av strategiarbeidet. Vi har sagt at vi må ta debatten i slike spørsmål som vi er veldig gode på, sa Hareide etter spørretimen.

Han opplevde å bli møtt med forståelse fra statsministeren, men savnet klare svar på hva regjeringen ville gjøre for å hindre sortering. KrF-lederen merket seg derimot at Sps Marit Arnstad utfordret Solberg på feltet:

– Jeg tror vi må være så ærlig å si at etter Høyres landsmøte så står vel kanskje Sp nærmest KrF i den typen spørsmål, sa Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter