Nyheter

Krever Grand Prix-boikott av Jerusalem

Palestina-vennen Erik Hillestad mener det er «uhyrlig» om neste års Melodi Grand Prix blir arrangert i Jerusalem. Israels venner på Stortinget advarer mot å politisere musikkonkurransen.

Erik Hillestad er daglig leder i Kirkelig Kulturverksted (KKV), og sterkt engasjert i palestinernes sak. Han er en ivrig talsmann for kulturboikott av Israel:

– En omfattende institusjonell akademisk og kulturell boikott her kan antas å virke på samme måte som den gjorde overfor Sør-Afrika, hvor det hvite regimets posisjon hadde mange likhetstrekk med staten Israels i Palestina, og hvor legitimiteten til regimet sto og falt med spesielt Vestens aksept, skrev han i Dagsavisen i 2014.

– Samarbeidet med offentlige kulturinstitusjoner er problemet, for de er sterke talerør for staten Israel, sa Hillestad til Vårt Land i fjor.

LES MER Piknik med døden på Gazastripen

Tanke

Nå ønsker KKV-sjefen at det ikke blir noen finale i Melodi Grand Prix i Jerusalem neste vår:

«(...) vil det være en uhyrlighet om NRK og tilsvarende kringkastingsselskaper i andre europeiske land blir med på tanken om å arrangere Melodi Grand Prix i Jerusalem i 2019», skriver Hillestad på debattplass i Vårt Land.

Han grunngir motstanden mot en finale i Jerusalem med blant annet å skrive at en «voksende befolkning palestinere» lever som «en pariakaste innenfor det som i praksis er en apartheidsituasjon, styrt av Israelerne som har all makt av betydning i området».

Vårt Land har ikke lyktes med å få Erik Hillestad i tale for å utdype kritikken.

Slag

Etter at israelske Netta Barzilai vant finalen i årets Eurovision Song Contest (ESC), eller Melodi Grand Prix som vi sier i Norge, og ønsket alle velkommen til Jerusalem om et år, er kravet om å legge finalen til en annen israelsk by blitt framført av flere.

– Det ville være et ordentlig slag i trynet for palestinerne, hvis det internasjonale samfunnet går med på å gjennomføre sangkonkurransen i Jerusalem, sier leder i Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, til NRK.no.

Palestinerne sier Øst-Jerusalem, som Israel har styrt siden 1967, tilhører Palestina.

Avviser

På Stortinget har grand prix-vinnerens hjemland en egen venneforening. Høyres Ingjerd Schau er medlem av arbeidsutvalget i Israels venner. Hun avviser at boikott av Jerusalem er en fornuftig handling.

– Det var veldig hyggelig at Israel vant. Jeg vil advare dem som politiserer mot valget av by. Det er Israel som skal avgjøre hvor neste års finale skal arrangeres, sier Schau til Vårt Land.

Spørsmål

I SV er de langt mer kritiske. Stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård har derfor tatt opp byspørsmålet med kulturminister Trine Skei Grande (V):

– Øst-Jerusalem er ulovlig annektert av Israel, og FN har slått fast at byens status er gjenstand for forhandlinger - derfor fryktes det at en ESC-finale der vil bidra til å legitimere den israelske statens syn på hele Jerusalem som Israelsk område. Hvordan vurderer regjeringen dette, og vil regjeringen ta opp med ESC og Den Europeiske Kringkastingsunionen å be Israel arrangere finalen et annet sted Jerusalem, spør SV-eren i et skriftlig spørsmål til Grande.

LES MER Kamprop eller festrop?

Svar

Kulturministeren svarer at hun ikke vil mene noen om valg av arrangørby:

– Det er den europeiske kringkastingsunionen EBU som eier arrangementet Eurovision Song Contest. Det er opp til EBU sammen med Israel å komme frem til et passende sted å arrangere finalen, lyder det i svarbrevet fra Venstre-statsråden Trine Skei Grande.

Overtale

I ukene før årets finale i Melodi Grand Prix var BDS-aktivister aktive på sosiale medier. De prøvde å overtale folk til ikke å stemme på Netta Barzilai. BDS er en internasjonal kampanje som ønsker politisk, økonomisk og kulturell boikott av Israel fordi landet okkuperer Vestbredden.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter