Nyheter

Krever forbud mot
 underlivssjekk

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke nedlegge forbud mot «jomfrusjekk» av mindre-
årige. Regjeringspartner Frp krever lovendring.

– Vi må gå i front og si at legesjekk av kvinners underliv for å avdekke om de har hatt sex, ikke skal forekomme i Norge. Her trengs det en holdningsendring, sier leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Unge jenter med minoritetsbakgrunn blir tatt med til lege av foreldre som vil undersøke om de har hatt sex med noen, ifølge skribenten Isra Zariat (25), som startet ordskiftet om såkalt «jomfrusjekk» gjennom en kronikk på NRK Ytring.

– Jeg kjenner tre kvinner som ble utsatt for «jomfrusjekk» da de var yngre, sa Zariat til TV 2 sist uke.

LES OGSÅ: Kristent nettsted får ros og ris om 'jomfruhinne'

– Grov krenkelse.

Helseminister Bent Høie (H) svarte i en kronikk på tv2.no at «jomfrutest er bedrageri» og «en krenkelse av unge norske jenter». Han skrev blant annet: «Jeg håper og tror at de fleste leger sier nei til å utføre slike undersøkelser. Men dessverre sier noen leger ja. Det er en grov krenkelse av et ungt menneske som strider mot verdiene den norske helsetjenesten styres etter. En slik undersøkelse har ingen medisinsk begrunnelse og fremmer ikke god helse.»

Han meddelte samtidig at juristene hans ikke hadde funnet «noe eksplisitt forbud mot denne typen undersøkelser».

LES OGSÅ: Derfor finnes ikke «jomfruhinnen»

Klare signaler. – Ønsker du et forbud mot såkalt «jomfrusjekk», Kari Kjønaas­ Kjos?

– Jeg ønsker forbud mot at foreldre kan gå med jentene sine til legen å få foretatt slike­ undersøkelser. Hva voksne kvinner ønsker å gjøre med egen kropp, synes jeg er vanskeligere å forby, svarer Frp-representanten.

– I første omgang vil jeg be helseministeren gjøre endringer i oppdragsdokumentet til sykehusene. Der kan han gjøre­ det klart at slike undersøkelser ikke skal finne sted, det går fortere å gjennomføre enn en lovendring. Nå har vi jobbet internasjonalt mot barnebruder og omskjæring av jenter internasjonalt­. Parallelt bør det også være klare signaler om at vi også her i Norge ikke tolererer slike undersøkelser, mener Kari Kjønaas Kjos.

LES OGSÅ: Oslo-foreldre dømt etter jomfrusjekk

Støtter kravet.

Isra Zaraiat besvarte ikke Vårt Lands henvendelser i går, men hun skriver i en ny kronikk på NRK Ytring­ at «Et klart lovforbud vil fjerne­ enhver tvil, og også gjort det lettere for en lege å si nei i møte med slike tilfeller på sitt kontor».

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter