Nyheter

Krever erstatning for billige presteboliger

Opplysningsvesenets fond mener Nord-Hålogaland bispedømme har påført dem tap fordi de har for rause med presteboligene. Nå krever de erstatning.

«Vi ber om at OVF vil få tilbakeført de midler som urettmessig er utbetalt og erstatning for det tap OVF er påført».

Dette er konklusjonen i et brev Opplysningsvesenets fond (OVF) har sendt til Nord-Hålogaland bispedømme. Bakgrunnen er at OVF beskylder bispedømmet for å være for liberale med å tilby tjenesteboliger til prester.

Hjelpe med rekruttering

Da ordningen med boplikt for prester ble avviklet i fjor høst, kunne prester som allerede bodde i presteboliger fortsatt bo i disse med subsidiert leie. I tillegg kunne Den norske kirke tilby boliger til nyansatte prester i «rekrutteringssvake områder». I begge tilfeller er det OVF som skal er ansvarlig for å finne boligene.

– Nå er vi bare forpliktet til å finne rekrutteringsboliger der det er et lite fungerende boligmarked. Det er ikke en unnskyldning at det for eksempel er dyrt. Hvis vi og bispedømmet er uenige om det skal tilbys rekrutteringsbolig, er det Kulturdepartementet som skal avgjøre saken, sier Anne Stine Eger Mollestad, leder for eiendomsavdelingen i OVF.

Bispedømmene kan fremdeles tilby kommunale boliger til prester i områder som ikke regnes som «rekrutteringssvake», men da som et forhold mellom bispedømmet og den enkelte prest. OVF skal da hverken ha ansvar for bolig eller leie.

LES OGSÅ: Kirken skrur opp egen husleie så den ikke har råd selv

Subsidierte prester?

Der presten blir tilbudt en rekrutteringsbolig eid av kommunen, vil OVF leie boligen. De vil så fremleie den til bispedømmet, som igjen fremleier den til presten. Uansett skal det betales markedspris, enten fra presten eller ved at bispedømmet gir presten et tilskudd. OVF skal ikke subsidiere rekrutteringsboligene.

I brevet antar OVF at husleien til de nyansatte prestene i Nord-Hålogaland er satt lavere enn markedsverdi, og at OVF dermed subsidierer prestene likevel.

LES OGSÅ: Alle piler peker nedover i Den norske kirkes egen risikovurdering

«Betydelige beløp»

Ifølge OVF taper fondet også penger dersom prester som hører til under den gamle ordningen flytter ut og OVF ikke blir informert. Da fortsetter de å betale tilskudd til kommunen.

OVF har ikke regnet på hvor mye de har tapt, men det er sannsynlig at OVF er eller vil bli feilaktig belastet «for betydelige beløp», skriver de i brevet.

Et annet punkt partene er uenige om, er hvem som skal betale for de månedene det eventuelt ikke bor noen i boligene.

– Hvor mye mener dere at OVF har tapt på presteboligene som Nord-Hålogaland har leid ut?

– Det blir galt av meg å kommentere denne konkrete saken, siden vi er i en dialog med bispedømmet, sier Mollestad.

LES OGSÅ: Kaptein får tilbake bispebolig

Avviser feiltolkning

Nord-Hålogaland bispdømme har ingen forståelse for anklagene fra OVF. I sitt svarbrev avviser de at prestene får subsidierte boliger. «Prestene betaler selv de månedlige kostnadene», konkluderer de.

De viser også til avtaler med OVF der det også ble lagt opp til enkelte rekrutteringsboliger i byene i de to nordligste fylkene. Bispedømmet mener at begrepet «fungerende eiendomsmarked» er et noe som OVF har innført. I rundskrivet fra departementet som regulerer ordningen med rekrutteringsboliger, brukes begrepet «rekrutteringssvake områder». «Dette er for vår del en faktisk problemstilling, også i byene», skriver de.

Stiftsdirektør Odd Stenersen i Nord-Hålogaland bispedømme ønsker ikke å kommentere saken.

– Vi skal ha et møte med OVF på mandag, og jeg ønsker ikke å si noe før det. Da skal vi rydde opp i hva vi er uenige om og vi er innstilt på å komme til enighet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter