Nyheter

Krever å få bispebolig i Stavanger tilbake

I dag starter rettssaken som skal avklare hvem som har rett på Stavangers bispebolig til en verdi av 40 millioner.

– Vi mener lagmannsrettens dom om at boligen tilhører fondet, er riktig. Vi vil forsvare denne dommen i Høyesterett, sier advokat Olav Andreas Røssaak i Opplysningsvesenets fond (OVF).

Tirsdag starter rettssaken mellom OVF og Kaptein Reinert Tørreasen og Hustru Jorines legat i Høyesterett. Saken dreier seg om hvem som har rett på bispeboligen på Eiganes i Stavanger. Eiendommen har en verdi av 40 millioner kroner.

LES OGSÅ: Salg av bispebolig til retten

Kaptein-eiendom

Vårt Land har tidligere skrevet om saken der OVF tapte i tingretten, men vant frem i lagmannsretten. Nå anker legatet til Høyesterett.

OVF eier og forvalter presteboliger i Norge. Etter at boplikten ble opphevet i 2015, har en rekke prester og biskoper flyttet fra boligene, og OVF har ønsket å selge flere av disse. En av dem var bispeboligen i Stavanger.

Før OVF overtok boligen i 1966, tilhørte den Kaptein Reinert Tørresen og hustru Jorines legat. Da kapteinen døde i 1943, skrev han i sitt testamente at Fredheim, som boligen kalles, skulle brukes som bispebolig eller som bolig «for trætte sykepleiersker».

Gi tilbake

På grunn av disse klausulene mener legatet at boligen ikke kan selges, men må overføres til legatet.

– Legatet stilte denne eiendommen til disposisjon til OVF for at den skulle brukes som bispebolig. Avtalen var at de skulle gi den tilbake når ikke boligen lenger skulle brukes til det formålet. Da er det rart at de ikke overholder den avtalen, sier Tor Haver, styreleder i Kaptein Reinert Tørreasen og Hustru Jorines legat.

LES MER: Kaptein får tilbake bispebolig

Utgått

Stavanger tingrett avgjorde i desember 2016 at legatet hadde rett, og dømte OVF til å tilbakeføre boligen til kapteinens legat og betale 320.000 kroner i saksomkostninger til legatet.

OVF på sin side mener bestemmelsene i skjøtet er gått ut på dato, og anket derfor saken til lagmannsretten. Der vant fondet frem, og legatet ble dømt til å betale saksomkostninger på 285.000 kroner. Det er denne dommen legatet nå har anket og som gjør at saken i disse dager går i Høyesterett.

– Tingretten valgte å avgjøre saken på et grunnlag partene ikke hadde prosedert eller dokumentert fullstendig. Da vi prosederte hele grunnlaget i lagmannsretten, og alle relevante dokumenter ble lagt fram, fikk vi fullt medhold, sier OVF-advokat Røssaak.

Styreleder Haver er ikke enig.

– Vi har anket fordi vi mener lagmannsrettens dom er feil. Det kommer ikke til å komme frem noe nytt i Høyesterett, det er en juridisk vurdering som skal foretas, sier han.

Formål

Domkirkens sykehjem har engasjert seg i saken helt siden det ble kjent at eiendommen på Eiganes ikke lenger skulle brukes som bispebolig. De ønsker at eiendommen skal brukes som en utvidelse av sykehjemmet for demente eldre.

– Dersom vi taper saken, kan ikke legatet oppfylle sitt formål som enten var å stille denne boligen til disposisjon til bispen eller å bruke den til andre allmennyttige formål med henhold til den som la frem testamentet og stilte boligen til disposisjon, sier styreleder Haver.

LES MER: Arvegodset skal selges

Ikke tom

OVF, på sin side, har tidligere uttalt at de blant annet vurderer å leie boligen ut eller selge den på det åpne markedet.

– Det har jo gått noen år siden forrige vurdering, så hva vi vil gjøre med boligen nå, kan vi ikke forskuttere. Det er noe som vi må ta stilling til sammen med bispedømmet. Men det vi er opptatt av, er at den ikke blir stående tom i fremtiden, sier Røssaak.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Høyesterett.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter