Nyheter

Krevende KrF-jakt på nye partitopper

Fylkeslag nordpå og utenfor KrFs kjernestrøk øker nå presset for å få «sin» nestleder og øke tyngden i partiets viktige sentralstyre.

Fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland er foreslått og vil gjerne inn i ledertrioen. Under helgens store lokalpolitikerkonferanse – med over 400 deltakere – var kommende personkabal foran vårens landsmøte et hett korridortema.

Nesten hele KrF-organisasjonen er på mannskapsjakt. Lokallag sliter med å få folk på valglistene og partiets egen valgkomité har en krevende jobb med å velge nye folk til ledertrioen og partiets sentralstyre.

• Løpet for Kjell Ingolf Ropstad som partileder synes lagt. Rutinerte rivaler finnes ikke, er oppfatningen. Når Olaug Bollestad fortsetter i toppen trengs det én ny nestleder.

• Dessuten vil minst to sentralstyreplasser være ledige. Dag Sele fra rød side vil trekke seg – og røde Hilde Ekeberg går av for maksimaltiden i sentralstyret.

LES OGSÅ: Røde KrF-lag sliter med å stille lister

Skjev fordeling?

Fra ulike leire i partiet er det frykt for skjevfordeling: Alle statsrådene kommer fra Sør- og Vestlandet – det gjør medlemmene av stortingsgruppen også.

Derfor forsøker nå innlandsfylker og ikke minst krefter nordpå å kjempe frem sine interessekandidater.

– Jeg stiller som nestleder fordi jeg ønsker at KrF skal representere hele landet. Da må vi ha stemmer fra andre strøk enn dagens stortingsrepresentanter, sier Noresjø, fylkesråd i Nordland.

– Vi er viktige for å bygge KrF-organisasjonen og jeg kan være en ny stemme inn i KrF. Ønsket mitt er mer vektlegging av distrikts- og næringspolitikk.

LES OGSÅ: Slik gikk KrF i gang med sitt eget samlivskurs

Landsdekkende

Fylkesleder i Troms og Finnmark, Svein Iversen, bekrefter at Noresjø er et av navnene fylkesstyret har på blokka når de skal spille inn sin nestlederkandidat.

– For oss i nord er det alltid viktig at man husker på at KrF skal være landsdekkende. Det må gjenspeiles på alle nivåer.

Selv er han på vei ut av sentralstyret. Årsaken er en avtale med de andre fylkeslagene i Nord-Norge, som har sikret dem plass i sentralstyret på omgang de siste 20 årene. Nå er det Nordlands tur.

Men i innlandet og sørøst jobber krefter for å få Line Henriette Holten inn i partitoppen. Hedmark KrF har forslått henne som nestleder. Holten var nylig inne i spekulasjonene om statsrådspost.

– KrF må være mer enn kjerneområdene på Sør- og Vestlandet. Vi må være landsdekkende. Det er helt avgjørende, sier fylkesleder Oluf Maurud i Hedmark KrF.

LES OGSÅ: Forsoningshelg på Gardermoen – Ropstad fikk stående applaus

Mange krav

Fylkeslaget peker på Holten fordi de syntes det var et stort tap at landbrukspolitikeren mistet plassen på Stortinget i 2017.

– De delene av landet som ikke er dekket gjennom stortingsrepresentanter og statsråder må inn i sentralstyret. Det er Østlandsområdet, Trøndelag og Nord-Norge. De vi ha med, fortsetter Maurud.

Den avtroppende, røde innlandsprofilen Hilde Ekeberg mener valgkomiteen har en vanskeligere jobb enn på lenge. Også alder, kjønn og ståsted i retningsstriden må vektlegges, mener hun.

LES OGSÅ: Pappa Ropstad: – Tøft å stå i mediekjøret

Partiets hodejeger

KrFs valgkomité ledes av Solveig Ege Tengesdal og hun erkjenner at den har en krevende jobb:

– Ja, vi må finne en partiledelse og et sentralstyre som KrF-organisasjonen kjenner seg igjen i og som reflekterer sammensetningen av partiet.

– Vil Nord-Norge være garantert en plass i toppen av partiet?

– Vi er opptatt av at de skal bli representert på en god måte, svarer KrFs «sjefshodejeger».

Det går mot at Knut Arild Hareide fortsetter som KrFs parlamentariske leder. Selv om hans tid er ute som partileder, vil han da automatisk ha plass i sentralstyret. Det er partiets øverste ledende organ.

LES OGSÅ: Derfor brukte ikke Hareide mer makt

Mot nedgang

Også på lokalt plan strever man med hodejegerjobber. Som Vårt Land nylig skrev, kaver områder av landet der rød side sto sterkt med å få folk til å stå på valglister foran kommunevalget i høst. Motivasjonen til å stå på videre etter høstens strid er lav.

Generalsekretær Hilde Frafjord Johnson har ennå ikke full oversikt:

– Det er stor bevegelse i medlemsmassen og det ser vi også i spørsmålet om å stille lister. Vi jobber på spreng med å få full oversikt. Hvordan det lander, er for tidlig å si.

– Dere er forberedt på nedgang?

– Vi sliter i flere kommuner enn før, svarer hun.

LES OGSÅ: Den lange veien mot sperregrensa

Slutten?

I retningsstriden advarte mange på rød side mot at det å gå til høyre ville gjøre KrF til et smalt Sørvestlandsparti og bety slutten for KrF som landsdekkende parti.

– Derfor er valget av ledelse og sentralstyre viktigere enn noensinne. Mange av oss oppfatter retningsvalget som så fundamentalt at det ikke bare er å gå videre som om ingenting hadde skjedd. Det er et så radikal løftebrudd at det påvirker motivasjonen, entusiasmen og grunnlaget for å gå videre veldig sterkt – uavhengig av plattformen, sier Svein Iversen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter