Politikk

Krevende for KrF på vippen

KrF strever med å spisse profilen når partiet er på vippen i store saker på Stortinget, mener KrFs nestleder Olaug Bollestad.

Olaug Bollestad er en av KrFs nestledere. Hun mener folk ville merket det dersom KrFs plasser hadde stått tomme på Stortinget. I dette intervjuet avslører hun at KrF-leder Hareide bruker sin kvinnelige konsulents kontor som omkledningsrom.

– Hva er du mest fornøyd med å ha fått gjennom på Stortinget i vår?

– Det er den sikkerheten vi fikk på plass ved å reversere kutt i pleiepengeordningen. For meg betyr det å ivareta alvorlig syke barn på en god måte og skape en sikkerhet for foreldrene slik at de kan være hjemme med sine barn med god samvittighet.

– Hva blir høstens store saker?

– En av sakene som kanskje virker kjedelig for folk, er oppgavefordelingen. Det handler om hvor vi legger oppgavene og hvorvidt alle jobbene skal være statlige eller om vi skal sikre at det finnes jobber der folk er.

– Hvorfor har KrF noe å gjøre i norsk politikk?

– Jeg har lyst til å snu det og se for seg hva som ville skjedd dersom KrFs stol hadde stått tom. Da tror jeg det ville vært mindre oppmerksomhet rundt ideelle aktører, frivillighet, utsatte barn og verdier om hvem mennesket er. Det ville handlet mer om at verdien er i det du gjør og ikke hvem du er.

– Nevn en sak som har gjort inntrykk på deg som vi har skrevet om i Vårt Land?

– Noe av det som har gjort inntrykk på meg i det siste, var portrettintervjuet med VG-redaktør Hanne Skartveit. I likhet med Hanne, var heller ikke jeg oppvokst med en kristen bakgrunn. Derfor kjenner jeg meg igjen i hennes refleksjoner, spørrende tilnærming og undringer. Det ga et sterkt inntrykk av en flott dame som turte å åpne skjorta litt og svare på store spørsmål

– Hvilke tanker gjør du deg om prosessen til KrF om å velge side i norsk politikk?

– Nå har vi hatt et år i en vippeposisjon hvor vi har måttet forholde oss til og ment noe om absolutt alle saker. Midt oppe i dette skal KrF bruke tid på å bygge en profil for hva vi skal velge vekk noe. Men så kan vi ikke velge vekk noe fordi alle ser på oss og hva vi stemmer på i hver eneste sak, uavhengig om den saken passer inn i vår fortelling, historie og satsing. Selv om vi har gått gjennom en periode nå med mye gjennomslag, har vi fått et stempel som vingle-KrF. Nå skal vi først ha en prosess i partiet for å diskutere hva det er viktig for KrF å prioritere fremover. Deretter kan vi ta en diskusjon om samarbeid. Men det er organisasjonen som skal ta eierskap til det valget, for de må både eie budskapet og troen på det vi gjør.

LES MER: En rekordstor mengde enkeltforslag fra Ap, SV og Sp stjeler så mye tid og krefter fra KrF at det krymper partiets rom til egne markeringer

– Hvilke reaksjoner har du fått etter du tok til orde for å stramme inn røykeloven?

– Jeg har aldri fått så mange henvendelser som etter det. Det er mange positive reaksjoner, men også utrolig mange stygge meldinger, inkludert folk som vil kjøre meg ned om de ser meg. Jeg er glad jeg er en voksen dame som klarer å stå i det.

– Hva er hellig for deg?

– Livet er for meg hellig og ukrenkelig. Det er fordi jeg i flere år har jobbet i helsevesenet og på akuttmottak. Livet er derfor ikke noe jeg tar for gitt.

– Hvilken politisk motstander ville du helst tatt med på ferie?

– Det ville vært Bent Høie. Grunnen til det er at jeg kan være dundrende uenig med ham, men samtidig er han en flott person. Jeg skulle gjerne vært på ferie og snakket dypere med ham.

– Fortell noe vi ikke vet om Knut Arild Hareide?

– Han kommer stort sett alltid joggende til Stortinget. I en periode var det så stort innsyn til kontoret hans, at han måtte skifte på kontoret til konsulenten sin. Konsulenten var der hele tiden, så hun har sett han mye i bokser gjennom fire år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk