Nyheter

Kraftig oppgjør med katolsk leder

Mellomleder i Oslo katolske bispedømme reagerer på at kritikk av ledelsen avfeies som føleri.

I et åpent brev sendt til administrativ leder i Oslo katolske bispedømme (OKB), Lisa Wade, tar leder for Pastoralavdelingen, Maria J. Sammut et kraftig oppgjør med Wade. Kopi av brevet er sendt til bispedømmets prester og ordensfolk.

Bakgrunnen er en sak i Aftenposten i midten av januar der ansatte slo alarm om det som kalles «varslerjakt» i bispedømmet i kjølvannet av medlemsrotsaken i Den katolske kirke (se faktaboks). Lisa Wade avviste påstanden og sa at de behandlet alle medarbeiderne bra.

I etterkant av Aftenpostens artikkel kom Lisa Wade med en kunngjøring på katolsk.no med tittelen «Fakta og følelser».

OPPDATERING FEBRUAR 2016: Kulturdepartementet har konkludert: Oslo katolske bispedømme har brutt loven

«Grov forenkling»

Sammut mener det er svært problematisk at Wade «hardnakket insisterer» på at hun og alle som er enige i hennes fremstilling «er fattet, faktabaserte og taler sant, mens alle som ikke er enige baserer sine ytringer på følelser og bes om ikke å uttale seg. Dette i seg selv skaper dårlig og lite motiverende arbeidsmiljø.»

LES OGSÅ: Wade: «Å ringe aviser og være anonym kilde anser jeg som illojalt»

«Jeg opplever det både som en grov forenkling og som et overtramp at du tiltar deg retten til å definere hva som er sannhet basert på fakta og hva som kun er følelsesmessige utbrudd, slik allerede tittelen på ditt innlegg insinuerer. Visselig er det mange i denne saken som har investert seg selv og sine følelser, og jeg er én av dem. Men dette betyr ikke at min opplevelse og fremstilling av saken er rent føleri som ikke kan baseres på fakta.»

Sammut hevder at Wade «nå er en som bidrar til å opprettholde og eskalere et vanskelig arbeidsmiljø. Det skaper usikkerhet og frykt hos folk å bli møtt med slike bastante fremstillinger, og det åpner ikke for dialog».

LES OGSÅ: Biskopen: «Dette er noe alle gjør uten å spørre»

Hun bekrefter overfor Vårt Land at brevet er sendt fra henne og at hun går god for innholdet. Utover det har hun ingen kommentar.

– Jeg er ikke enig i hennes gjengivelse av samtaler og møter, men ønsker ikke å gå i detalj om det i media. Dette er forhold som behandles internt, skriver Lisa Wade i et epost-svar til Vårt Land.

Fryktet opprydningen handlet om penger

Lederen for Pastoralavdelingen er en av fem personer som i desember 2014 varslet biskop Bernt Eidsvig om situasjonen rundt medlemsrotsaken i Den katolske kirke.

Etter at medlemsrotsaken sprakk høsten 2014, påla Fylkesmannen i Oslo og Akershus at OKB skulle slette alle medlemmene som ikke hadde meldt seg inn selv. Da Sammut ble involvert i opprydningsarbeidet gikk det opp for henne «at bispedømmet drev et skittent og høyt spill». Dette gjorde henne bekymret for om det ble begått lovbrudd. «Men enda mer gikk min bekymring på det moralske», skriver hun.

«Jeg ble bekymret for at dette primært handlet om penger, og fryktet hvilke ringvirkninger det kunne få – ringvirkninger vi nå dessverre er vitne til.»

LES OGSÅ: – Kirken kunne fått 150 millioner mer

Snakket nedlatende om meg

Omtrent samtidig kom det frem at flere av Sammuts kollegaer hadde samme oppfatning. «Vi snakket derfor sammen, og bestemte oss for å varsle biskopen offisielt», skriver hun.

Ifølge Sammut ble det skrevet et referat av møtet som alle var enige i, men som ble trukket tilbake kort tid etter.

«Vi opplevde at ledelsen snudde, at tilliten forsvant, og at ønsket om virkelig å rydde opp og legge alle kort på bordet for Fylkesmannen og myndighetene forsvant», skriver hun.

Da mellomlederen kom tilbake etter et sykefravær oppdaget hun «at det begynte å gå vandrehistorier om vårt fortrolige møte med biskopen» og hun fikk høre at ledelsen snakket «nedlatende» om varslerne og om henne.

LES MER: Karsten Isachsen bisatt fra Gjeilo kulturkirke

– Brukt som alibi

Sammut er ikke den første av varslerne som er omtalt i Wades redegjørelse som har reagert. Ingrid Rosendorf Joys satt i en kort periode i ledergruppen i OKB, men har nå trukket seg og er i permisjon. Ifølge Joys var en medvirkende årsak til at hun trakk seg at medarbeidere i OKB har blitt dårlig behandlet. Joys mener at Wade brukte hennes plass i ledergruppen som alibi.

– Jeg blir brukt som sannhetsalibi for at alle mine kolleger er blitt behandlet godt. Det er en virkelighetsoppfatning som jeg ikke deler, det kan ikke stå uimotsagt, sa Ingrid Rosendorf Joys til Aftenposten.

«Forhold som behandles internt»

Wade skriver i en epost til Vårt Land at hun etter siktelsene ble «hentet inn for å lede OKB gjennom medlemsregistersaken og for å foreta nødvendige endringer. Blant våre ansatte har vi to siktede, flere som er eller regner seg som varslere og en som har levert inn anmeldelse til politiet. I dette brokete landskapet prøver vi å utøve normal, god ledelse basert på respekt for enkeltmennesket og jobben som skal gjøres.

En ansatt har valgt å sende ut et skriv internt i OKB, hvor hun deler sine opplevelser av ulike forhold i bispedømmet. Jeg er ikke enig i hennes gjengivelse av samtaler og møter, men ønsker ikke å gå i detalj om det i media. Dette er forhold som behandles internt.»

LES MER: Fugelli refses for forsvar av barneekteskap

Biskopen: Wade har min fulle tillit

I et svarbrev, sendt til alle som mottok Sammuts brev, skriver biskop Eidsvig at han for sin egen del vil distansere seg «fra Maria Sammuts konklusjoner».

«Jeg er ikke enig i Maria Sammuts fremstilling av møtet den 7. desember 2014. Jeg har ikke godkjent det referat som verserer. For øyeblikket er det alt jeg har anledning til å si om den sak.»

Videre berømmer han Lisa Wade for å ha gjort en «meget god jobb i en ytterst vanskelig situasjon».

«Hun har ikke løst alle problemer, men det kan hun heller ikke gjøre alene. Hun har min fulle tillit og støtte», skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter