Nyheter

Kraftig økning i hatkrim etter Brexit

Rasistiske og hatefulle kommentarer og overgrep er mer enn doblet i antall etter at britene stemte for å forlate EU.

Fra 16. til 30. juni i år registrerte britisk politi totalt 3.076 tilfeller av hatkriminalitet. Det er en dramatisk økning sammenlignet med de 915 tilfellene rapportert i samme periode i fjor. Hele 289 av sakene kom 25. juni, dagen etter Brexit-avstemningen.

I kjølvannet av Brexit har det kommet en rekke rapporter fra etniske minoriteter og innvandrerfamilier som har blitt utsatt for rasisme av ulikt slag. Det strekker seg fra tagging og slengbemerkninger på gata, til mer alvorlige hendelser som brannstiftelser og vold.

LES OGSÅ: «Donald Trump er den verste mobberen i amerikansk politikk»

Nazihilsen

Innvandring var et av de store temaene i tiden før Brexit-avstemningen. Nesten tre millioner mennesker fra andre EU-land er bosatt i Storbritannia, og tanken om å kaste dem ut er forlokkende for mange. Den største gruppen er arbeidsinnvandrere fra Polen. De fleste av tilfellene har rammet arbeidere fra Øst-Europa, men også personer med andre hudfarger er mer utsatt enn før.

– Jeg tror ikke at Storbritannia plutselig er blitt mer rasistisk, men jeg tror at rasister nå har den oppfattelsen at halvdelen av befolkningen er enige med dem, så de derfor kan sige hva de vil med en større selvsikkerhet, sier Arfar Farooq til avisen London Evening Standard.

Hun opplevde at en mann viste nazihilsen på t-banen, og ba henne reise hjem.

LES OGSÅ: – Denne typen retorikk fører til krig og konflikter, sier Erna Solberg

– Uakseptabelt

Assisterende politisjef i Storbritannia, Mark Hamilton bekrefter i en pressemelding fra National Police Chiefs' Council at de har registrert en kraftig økning i hatkriminalitet den siste tiden.

– Dette er uakseptabelt og det undergraver den diversiteten og toleransen vi i stedet burde feire, sier han.

Liknende tall fra Scotland Yard i London viser 599 tilfeller av rasistisk kriminalitet mellom 24. juni og 2. juli. Det vil si tre tilfeller i timen.

LES OGSÅ: Teksten i Karpe Diems nye sang understreker behovet for å bekjempe jødehat, mener Eliana Hercz

Polakker

BBC fortalte tidligere i juli om ekteparet Adam og Gabriella Abrahamovic som flyttet fra Polen til Plymouth for 10 år siden. Ukjente gjerningsmenn tente på skuret i hagen deres, og etterlot seg et trusselbrev som i sterke ordelag ba familien dra hjem igjen til Polen, ellers vil familien selv være målet neste gang.

– Det er bare fordi vi er fra et annet land. Vi er stolte av å være fra Polen, men har bodd her så lenge at vi anser dette for å være vårt hjem, sier familiens eldste datter til BBC.

LES OGSÅ: «All religiøs motstand mot homofili kan ikke skjæres over én kam»

Redde

Denne polske familien er langt fra de eneste som er redde og føler seg utsatt i tiden etter Brexit.

Facebook-siden «Worrying Signs» har samlet bilder og twittermeldinger fra folk som forteller om sine opplevelser fra den siste tiden. «Vi stemte dere hjem!», «Burde ikke du være på vei hjem nå?» er noen av tingene som går igjen. «En gruppe på gaten roper 'Gjør Storbritannia hvitt igjen'. Jeg er REDD!» skriver en annen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter