Nyheter

Konspirasjonsteoretiker angrep konspirasjonsjeger

Skribenten John Færseth, som er kjent for skrive om konspiratoriske miljøer, ble angrepet på fredag. Han mener episoden viser at miljøene må tas mer alvorlig.

Fredag kveld ble forfatteren John Færseth overfalt av en person som – ifølge Færseth – ville krangle om ting han hadde lest på internett. Til Vårt Land forteller Færseth at han var på utestedet Misfornøyelsesbar, da en mann kom bort for å diskutere med ham.

– Det blir mer og mer ubehagelig, og jeg ber ham ha seg vekk. Det neste jeg husker er at han kjører et ølglass inn i hodet mitt med så stor kraft at det knuste. Det var en veldig skremmende opplevelse. Og den har ført til at jeg har gått noen runder med meg selv om hvordan jeg vil legge opp livet mitt. Men jeg har kommet fram til at jeg ikke skal la denne episoden hindre meg i mitt arbeid, sier Færseth.

– Ikke harmløse

Færseth var en av hovedkildene i Vårt Lands sak om konspirasjonsteorier knyttet til Arbeiderpartiet, som stod på trykk lørdag 9. desember. Der advarte han blant annet om voldsforherligende formuleringer på nettsteder som fremmer konspirasjonsteorier. Færseth mener episoden viser at miljøene er langt fra harmløse.

– Det vil overraske meg om de som har skrevet ting om meg på nettet selv føler at de har et ansvar. Men det mener jeg at de har. Om ikke juridisk, så moralsk. Vi ser nå at disse miljøene som henger ut enkeltpersoner på nettet ikke er harmløse, og at de bør tas på større alvor.

Etter han i 2013 gav ut boka KonspiraNorge, har Færseth fortsatt å følge med på omfanget av konspirasjonsteorier i norsk samfunnsdebatt: Det kan være tanken om at Norge styres av frimurere, satanister, sionister eller den fiktive sammensvergelsen Illuminati.

LES MER: Her har konspirasjonsteoriene gode kår

Søker etter opptak

Færseth forteller at det er vanlig at de som skriver om de konspiratoriske miljøene, som ham selv, også blir regnet som en del av sammensvergelsene. Han mener episoden hadde sammenheng med hvordan han blir omtalt på visse nettsteder.

– Denne mannen trakk fram ting han hadde lest om meg på Xiandos, et nettsted som drev utstrakt mobbing og trakassering av enkeltpersoner og som nå heldigvis er lagt ned. Hvor holocaustfornektelse og teorier av typen om at satanistene styrer Norge var utbredt.

– Har du tidligere opplevd truende situasjoner som følge av ditt virke?

– Nei, det kan jeg ikke si. Jeg har blitt oppringt og plaget av folk på T-banen. Det har vært plagsomt, men ikke skremmende. Og jeg har aldri opplevd vold før.

LES MER: – Tidsskrift fronter gammelnorsk på ytre høyre fløy

Politiet i Oslo bekrefter at de søndag mottok en anmeldelse av episoden. Politiet opplyser at de nå vil innhente legeerklæring og eventuelle relevante overvåkningsvideoer. Det er også oppgitt vitner til episoden.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter