Nyheter

Konkurrentene velger ulik taktikk i kirkevalget

Åpen folkekirke stiller egen liste i 9 av 11 bispedømmer. Levende folkekirke satser på kumuleringer.

Bare i Stavanger og Bjørgvin blir det i år bispedømmerådsvalg etter gammelt mønster med bare én liste.

Mens Åpen folkekirke har egne lister i de fleste bispedømmer, stiller ikke motsatsen Levende folkekirke til valg i det hele tatt. Det betyr at det ved høstens bispedømmerådsvalg er et massivt flertall av kandidatene som vil at Den norske kirke skal begynne å vie likekjønnede.

LES MER: Rømmer til ny valgliste

– Mange står på tradisjonell ekteskapsforståelse

Men Øivind Benestad, initiativtaker til Levende folkekirke, Åpen folkekirkes motsats, mener det blir «helt feil» å ta utfallet av valget for gitt på bakgrunn av slike tall:

– Det som betyr noe, er hvor mange som bruker hver av de to listene som foreligger i disse ni bispedømmene. Hvis for eksempel 70 prosent benytter listen som bispedømmenes nominasjonskomiteer har utarbeidet, vil 70 prosent av dem som blir valgt være fra kandidatene på den listen, sier Benestad til Vårt Land.

– Betyr det at du tror det går slik?

– Nei, dette er bare et regneeksempel. Men vi vet er at det på bispedømmerådenes nominasjonslister er en god del kandidater som står på den tradisjonelle, kristne forståelsen av ekteskapet som en ordning for én kvinne og én mann.

95 ja – 76 nei

Vårt Lands gjennomgang av svar fra kandidatene på bispedømmenes valglister, viste at 95 kandidater sa ja til vigsel av likekjønnede, mens 76 sa nei. En god del er i en mellomposisjon eller har ikke bestemt seg for hvordan de vil stemme hvis eller når dette blir et tema i Kirkemøtet kommende fireårsperiode.

Åpen folkekirkes intensjon har vært å stille egne lister i flest mulig bispedømmer.

– Men vi har understreket at dette måtte avgjøres lokalt. Vi er godt fornøyd med at vi stiller lister i ni av elleve bispedømmer. I Stavanger og Bjørgvin er vurderingen at det finnes gode navn som vi kan støtte på nominasjonskomiteenes lister, sier Sturla Stålsett, leder i Åpen folkekirke, til Vårt Land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vil heller anbefale kandidater

Levende folkekirke, som støtter kandidater som mener ekteskapet er for mann og kvinne, har aldri hatt mål om å stille egne lister:

– Vi vil anbefale konkrete kandidater fra nominasjonskomiteenes lister, personer som støtter vårt syn. De kan folk gi dobbeltstemme ved å kumulere, forklarer Benestad.

LES MER: Ga plaster på såret til Åpen folkekirke

Sterke reaksjoner på vraking

I Bjørgvin har det vært sterke reaksjoner på at kirkerådsmedlem og kirkemøteveteran Egil Morland ikke var med på nominasjonskomiteens liste.

– Vi støttet derfor lokale krefter som ville ha en alternativ liste med Morland på topp. Men siden Åpen folkekirke ikke stiller liste i Bjørgvin, blir det der mulig med supplerende nominasjon. Jeg kjenner ikke til om det blir noen supplerende nominasjon i Stavanger bispedømme, sier Benestad.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter