Nyheter

Kongehusgranskeren fra Dagbladet

Kritisk journalistikk på kongehuset er sjelden vare i Norge. Hvorfor har dere prioritert det, politisk redaktør i Dagbladet Geir Ramnefjell?

– Ideen om å sette ned en gravegruppe kom i fjor, da kronprinsparet var på tur med denne yachten i Middelhavet. Det utløste en debatt rundt pengebruken til de kongelige og hemmeligholden rundt deres liv og økonomi. Dagbladet har en gravegruppe og en stiftelse som gjorde det mulig å gå inn i den materien.

Mangel på åpenhet er et av de store temaene. Hvordan opplever dere det?

– Det er det som gjør arbeidet veldig vanskelig, og det er sikkert noe av grunnen på at det har manglet kritisk journalistikk rundt kongehuset tidligere. De er ikke omfattet av offentlighetsloven, og alle ansatte ved slottet må undertegne en livslang taushetserklæring. Det betyr at det er helt umulig å få oversikt over pengestrømmene rundt de kongelige.

Hvilke reaksjoner får dere?

– Vi får stadig flere positive reaksjoner. Det har vært en utvikling. I starten var det en klar overvekt av negative tilbakemeldinger, men etter hvert har folk kanskje skjønt prosjektet, nemlig å få klarhet rundt økonomien.

LES MER: Slik er SMS-bibelen

På lederplass går dere inn for republikk. Tror du flere aviser kommer etter?

– Det er viktig å skille mellom et prinsipielt standpunkt og kritisk journalistikk. Dagbladet har et standpunkt om at Norge bør bli republikk, men det er ikke et mål at denne journalistikken skal resultere i det.

Så dette er ikke kampanjejournalistikk?

– Nei, dette er kritisk journalistikk rundt økonomien. Jeg tror at dette er den nye konge-journalistikken. Det er slutt på den tiden hvor pressen lydig tok imot uten å stille spørsmål.

LES MER: Bacon er sunnere enn sukker

Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Mer ærlighet i politiske debatter, og politikere som forholder seg til egne politiske strategier og planer, ikke politikk som går ut på posisjonering og taktikk.

Hva ville du tatt med deg dersom huset ditt begynte å brenne?

– Kona sier barna, men jeg ville prøvd å ta med hele familien.

Er det noen fristelser kan du ikke motstå?

– Ja, mange, men her kan jeg ikke gå i detalj.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter