Nyheter

Konfronterte Alv Magnus etter ildovn-prekenen

Etter prekenen til Alv Magnus skrev sokneprest Arne-Leon Risholm en beklagelse i menighetsbladet, til tross for at han selv regner seg som konservativ. – Jeg vil aldri hevde at de som har et annet syn enn meg går fortapt, sier han.

– Jeg reagerte på koblingen mellom ugresset i verden og mennesker med bestemte meninger i samlivsetiske spørsmål, sier sokneprest Arne-Leon Risholm i Råde menighet i Østfold.

Han var selv til stede under fellesgudstjenesten i Tomb kirke i februar, der tidligere Ungdom i Oppdrag-leder Alv Magnus talte. Debatten har rast etter at biskop Atle Sommerfeldt i juli sendte et brev til alle proster i Borg bispedømme der han på bakgrunn av talen advarte mot å bruke Magnus som forkynner.

I etterkant av gudstjenesten skrev Risholm et innlegg i Råde menighetsblad der han beklaget «mye av det som ble sagt i denne prekenen». Det til tross for at Risholm selv regner seg som konservativ, blant annet i synet på likekjønnet vigsel.

– Da Magnus begynte å definere hvem som er «ugresset i verden» sank jeg ganske langt ned i benken, sier han.

LES MER: Norske kristenledere uenige om «helvetesprekenen» til Alv Magnus

Ildovnen

Magnus talte med utgangspunkt i Jesu liknelse om «ugresset i hveteåkeren». I lignelsen forteller Jesus om en åker der hvete og ugress vokser opp side om side. Under innhøstingen skal ugresset kastes i ildovnen. Når Jesus senere forklarer lignelsen, er innhøstingen et bilde på det som skal skje «ved verdens ende».

Slik Risholm oppfatter talen, koblet Magnus «ugresset» med mennesker som har konkrete meninger i samlivsetiske spørsmål, blant annet de som åpner for ekteskap mellom likekjønnede. I utgangspunktet deler Risholm synet Magnus har på ekteskapet og praktiserer ikke likekjønnet vigsel selv.

– Men jeg er absolutt ikke enig i hvordan han ser på sine meningsmotstandere, sier Risholm.

– Hva er forskjellen?

– De som har et annet syn enn det tradisjonelle synet i visse spørsmål tilhører ugresset i verden, slik jeg tolker prekenen. Prekenen var tydelig på hvor de havner hen. Jeg vil aldri hevde at de som har et annet syn enn meg går fortapt. Denne dommen må vi overlate til Gud, sier Risholm.

LES MER: Kirkehistoriker: – Uvanlig å advare mot predikanter

Savner frelseren

Hans inntrykk av talen er ikke basert på den skriftlige versjonen, men på talen slik den ble fremført i kirken. Problemet med talen var blant annet at Magnus kun fokuserte på samlivsetiske spørsmål og abortsaken da han snakket om synd og omvendelse, mener Risholm.

I etterkant av gudstjenesten ga han følgende tilbakemelding til Magnus skriftlig:

«Jeg mener du formidler et gudsbilde som ikke stemmer med helheten i evangeliet. Tilhørerne sitter igjen med et bilde av Gud som først og fremst er en dømmende og straffende Gud, og ikke barmhjertig og kjærlig Gud.»

Til dette svarte Magnus: «Det var leit å lese at du ikke synes jeg formidlet et rett gudsbilde. Å gjøre fylde for hele Guds karakter er neppe mulig i én gudstjeneste.»

Risholm mener det er desto viktigere å understreke Guds kjærlighet i Jesus Kristus når prekenen inneholder så harde ord som Magnus forkynte.

– Det så jeg ikke spor av. Jesu død og oppstandelse var fraværende. Vi får høre at «hvis du omvender deg kan du møte en nådig Gud». Men det er basert på at omvendelse er å endre meninger, fra gale meninger til riktige, sier Risholm, som selv tenker annerledes om hva omvendelse innebærer.

– Omvendelse er å møte frelseren Jesus som ga sitt liv, ikke å skifte mening i enkelte saker, sier Risholm.

LES MER: Biskop advarer kraftig mot misjonsveteran etter helvetespreken

Flere reaksjoner

I år ble fellesgudstjenesten i Råde arrangert for fjerde år på rad. Risholm har fått støtte fra flere av samarbeidspartnerne etter at han reagerte på forkynnelsen til Alv Magnus. Etter at Risholm skrev beklagelsen i menighetsbladet har han utelukkende fått positive tilbakemeldinger, forteller han.

– Er det bare folk som regnes som liberale i samlivsetiske spørsmål som har reagert?

– Nei, jeg opplevde at det jevnt over var samme reaksjon fra alle hold.

I etterkant har flere argumentert for at biskopens advarsel mot Alv Magnus viser at Den norske kirke i praksis ikke følger opp Kirkemøtets vedtak om at det skal være rom for to syn i spørsmålet om likekjønnet ekteskap.

– Hva tenker du, viser biskopens advarsel at det ikke er rom for to syn?

– Jeg føler det er rom for mitt syn i kirken. Jeg føler meg ikke utstøtt av biskoper, proster eller andre fordi jeg tilhører de som ikke vil vie likekjønnede. Men å leve med begge syn må innebære aksept for de med et annet syn enn oss selv. Jeg er uenig med biskopen i synet på ekteskapet, men jeg kan ikke si at de med et annet syn går fortapt. Jeg tror vi alle lever i synd hver dag og ingen lever opp til Guds krav. Vi er alle avhengig av Guds nåde og Jesu tilgivelse, sier Risholm.

Feil forum

Ola Kristian Rusaanes er styreleder for Vestre Råde og Saltnes Normisjon som var medarrangør på fellesgudstjenesten. Han mener Alv Magnus burde tatt bedre hensyn til settingen prekenen ble holdt i.

- Det var folk fra ulike kirkesamfunn, folk som ikke er vante kirkegjengere og konfirmanter med foreldre. Alv Magnus benyttet anledningen til å slå forholdsvis kraftig ned på ting som har vært i kirkebildet de senere årene. I denne settingen burde man få frem det fellesskapet står sammen om, men denne prekenen bygde opp under skillelinjene, sier Rusaanes.

Vårt Land har vært i kontakt med representanter for flere av menighetene i Råde som arrangerer fellesgudstjenesten. De har ikke ønsket å kommentere saken, men flere har uttrykt støtte til Alv Magnus. Alv Magnus er på reise og har ikke besvart Vårt Lands henvendelser.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter