Nyheter

Konflikten i Åpne Dører står ikke på sakslisten

Konflikten mellom ledelse og ansatte i Åpne Dører står ikke på agendaen under årsmøtet til helgen. – Urovekkende, mener konfliktrådgiver.

Når troppene samles til årsmøte i Ålgård til helgen, står ikke tillitskrisen mellom generalsekretæren og de fleste av de andre ansatte ved hovedkontoret i Kristiansand på sakslisten.

– Det er urovekkende, mener konfliktrådgiver Johan Velten, som har 35 års erfaring fra organisasjonsutvikling fra både privat, ideell og offentlig sektor.

– Det ser ut som at man skal bort fra en situasjon hvor generalsekretæren blir vurdert.

Tre blir sittende

Hva forventer dere av årsmøtet i år, styreleder Kristine Eiken Sortland?

– Det viktigste som skal skje på årsmøtet, er valg av styremedlemmer. Til styrevalget har vi fått veldig gode kandidater.

Styret i Åpne Dører består i utgangspunktet av sju medlemmer. Fire av de sittende medlemmene er ikke på valg. Én har trukket seg tidligere og skal erstattes. Av de to som er ferdige med sine perioder, stiller én til gjenvalg. Årsmøtet skal dermed velge tre styremedlemmer pluss ett varamedlem.

Ansatte, styremedlemmer og de som har jobbet frivillig i Åpne Dører i løpet av de siste tre årene har stemmerett.

LES OGSÅ: Frivillige organisasjoner oftere i konflikter

Konflikten

Ett av styremedlemmene, Steinar Kristensen, valgte å trekke seg fra sitt verv valgte å trekke seg fra sitt verv med umiddelbar virkning 20. mars i år.

– Jeg kan bekrefte at jeg trakk meg fra styret som følge av et vedtak jeg ikke kunne stå inne for. Jeg anså konsekvensene av vedtaket som så alvorlige at jeg valgte å gå ut av styret. Utover det jeg har jeg ingen kommentar.

Hvorfor er ikke konflikten som har preget organisasjonen den siste tiden en del av sakslisten, styreleder Sortland?

– Det er ikke gitt at situasjonen ved kontoret i Kristiansand blir noe tema på årsmøtet. Årsmøtet gjennomføres i forbindelse med en samling der reisende for Åpne Dører, ansatte og styret er sammen hele helgen, svarer styrelederen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ingen formening. Generalsekretær Morten Askeland ser fram til helgen.

– Der skal årsrapporten for 2014 gjennomgås, satsingsområder presenteres, styremedlemmer velges, og de som er til stede kan gi råd til styret.

– På hvilken måte vil oppsigelsene som har skjedd i protest mot deg som generalsekretær prege årsmøtet?

– Det har jeg ingen formening om, svarer Askeland.

– Håper de er åpne

En av kritikerne som ikke ønsker å bli navngitt, er urolig i forkant av årsmøtet.

– Vi er redde for at ledelsen skal legge lokk på viktige diskusjoner under årsmøtet, at styret og valgnemnda suverent kjører sitt eget løp, og at et hvert tilløp til mistillit eller kritikk blir slått raskt og hardt ned.

Kilden påpeker at Åpne Dører arbeider aktivt for frihet internasjonalt.

– Nå har Åpne Dørers styre en alle tiders mulighet til å vise at de selv lever ut de verdiene her hjemme som de forfekter i feltarbeidet, og til å vise at de ikke er redde for kritikk og mistillit, tilføyer personen.

Nylig sa Øivind Benestad opp sin stilling i protest etter elleve år som ansatt i Åpne Dører. Fortsatt er tre personer langtidssykemeldte på grunn av tillitskonflikten til generalsekretæren. Styret har fremdeles full tillit til generalsekretæren.

Redaksjonen bemerker: Denne saken er endret på grunn av faktafeil i originalversjonen. Det ble der hevdet at styret i Åpne Dører har endret vedtektene i forkant av årsmøtet for å kunne «fravike statuttene for en midlertidig periode». Dette ble gjort for flere år siden. Det var også gale opplysninger om hvor mange nye styremedlemmer som skal velges. Vårt Land beklager feilene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter