Nyheter

Konflikten hardner til i SAR – men hjelp uteblir

Fire år etter at krisen brøt løs i Den sentralafrikanske republikk (SAR), er fortsatt én av fem innbyggere på flukt. Mens konflikten trappes opp, uteblir lovet internasjonal støtte.

I oktober i fjor kunne moren og sønnen på bildet konstatere at det bare var aske igjen av hytten deres i flyktningleiren Kaga Bandoro. Et voldsomt angrep var utført av de hovedsakelig muslimske Seleka-opprørerne, som siden 2013 har kjempet mot kristne anti-balaka-styrker.

Liten hjelpeinnsats

Måneden etter dette angrepet samlet politiske ledere seg i Brussel og lovet 2,2 milliarder dollar i støtte til det lutfattige landet, der annenhver person er avhengig av nødhjelp. Rundt 425.000 er på flukt inne i landet, 465.000 har flyktet til naboland.

Et halvt år senere har giverlandene kun bidratt med 16 prosent av pengene som trengs for å møte de akutte behovene i år, advarer Flyktninghjelpen og Action contre la faim (ACF).

– Dette viser dessverre den kroniske underfinansieringen av det humanitære arbeidet i Den sentralafrikanske republikk, sier landdirektør for Action contre la faim (ACF), Arnaud Levernes.

LES MER: FN-kutt fare for verden

FN-soldater drept

De siste ukene har konflikten forverret seg ytterligere. Forrige uke ble fire soldater fra FN-styrken MINUSCA drept da kolonnen deres ble angrepet. Angriperne skal ha tilhørt anti-Balaka-militsen, som for det meste består av kristne. Den har siden 2013 kjempet mot pro-muslimske opprørere, i en krig som har kastet landet ut i et voldelig kaos.

Totalt skal seks FN-soldater og et trettitall sivile de siste dagene være drept i den fjerntliggende byen Bangassou, der anti-balaka-militsen har prøvd å ta kontroll. FNs generalsekretær Antonio Guterres er opprørt over angrepene mot sivile og FN-styrkene i byen, og sier angrepene mot fredsbevarerne «kan utgjøre en krigsforbrytelse».

LES MER: Kuppmakere tvinges i eksil

Moské og kirke

FN-styrkene har sendt forsterkninger til Bangassou, hvor fordrevne sivile har søkt tilflukt i en moské, en katolsk kirke og et sykehus drevet av Leger uten grenser.

Siden søndag har Leger Uten Grenser fått inn mange titalls skadde. Tirsdag hadde de behandlet 70 krigsskadde på sykehuset i byen, hvorav flere trengte livreddende kirurgi.

– Vi ber alle stridende parter i Bangassou om en våpenhvile for å la oss behandle skadde og gi et minimum av humanitær hjelp til sivilbefolkningen, sier René Colgo i Leger Uten Grenser i byen.

MINUSCA-sjefen Parfait Onanga-Anyanga beskrev forleden situasjonen som ekstremt beklagelig, og sa at hans styrker ville gjøre alt for raskt å ta kontroll over Bangassou.

– Blant angriperne er barnesoldater som ser ut til å være dopet, sa sjefen for FN-styrkene.

###
Flyktninger i Kaga Bandoro-leiren etter det voldsomme angrepet fra Seleka-opprørerne i fjor høst. Ifølge FN og Flyktninghjelpen er halvparten av befolkningen i SAR nå uten trygg tilgang på nok mat. Foto: David Belluz/AP/NTB scanpix

Mangler mat

Ifølge FN og Flyktninghjelpen er halvparten av befolkningen i SAR uten trygg tilgang på tilstrekkelig mat. En stor andel av basistjenester som helse, utdanning, vann- og sanitærfasiliteter må leveres av internasjonale hjelpeorganisasjoner. Problemer knyttet til landrettigheter gjør at mange av de fordrevne ikke kan vende hjem.

Siden i fjor høst har konflikten forverret seg, med bortimot daglige kamper også i områder som tidligere ble betegnet som relativt trygge. Opptrappingen av kamper skal ha drevet ytterligere 100.000 mennesker på flukt innad i landet det siste halvåret. Totalt er nå nærmere en million mennesker internt fordrevne eller på flukt til naboland.

Hjelpearbeidere trues

– Den nye bølgen av vold rammer også hjelpearbeidere, og gjør at vi enkelte ganger hindres i å nå fram til noen av dem med aller størst behov for nødhjelp, sier Maureen Magee, landdirektør for Flyktninghjelpen i Den sentralafrikanske republikk.

Hjelpeorganisasjoner har ved flere tilfeller midlertidig måttet innstille hjelpeaktiviteten i landet, som en følge av trusler mot hjelpearbeidere, ran og plyndring. Bare i fjor ble det meldt om 137 sikkerhetshendelser som rammet hjelpearbeidere direkte.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter