Nyheter

Konfirmanter er blitt mer åpne for tro og kirke

Dagens konfirmanter er mer åpne for kristen tro og mer preget av kirkens trosholdninger enn konfirmanter var for noen år siden. Samtidig er flere usikre på hva de skal tro.

Tilfredsheten med konfirmasjonsoppleggene har økt, og flere enn før opplever tilhørighet til kirken. Slik oppsummerer KIFO-forsker Ida Marie Høeg resultatene av en ny, stor konfirmasjonsundersøkelse, som Vårt Land har fått tilgang til.

Dette materialet inngår i en omfattende studie om Ungdom, religion og konfirmasjonsarbeid i Europa, som blir publisert senere i høst.

Data fra den norske delen av undersøkelsen viser at kon­firmantene i løpet av konfirma­sjonstiden gjennomgående har fått bedre kjennskap til kristen tro og et mer positivt syn på kristen­dommen og kirken.

LES MER: Ungdommer ønsker å prøve å tro

– Sett med kirkens øyne registrerer jeg en positiv utvikling på ganske mange sentrale felt. Totalinntrykket er at den økte og mer systematiske satsingen på konfirmantarbeid i Den norske kirke har god effekt og at tilbudene matcher ungdommene, sier Kristine Aksøy, leder av Kirkerådets seksjon for barn, unge og trosopplæring.

– Dette bekrefter erfaringene vi har gjort lokalt. Kirken har vært nødt til å skjerpe seg og lage kvalitetstilbud, for det er mer enn før et aktivt valg enn en «gammel vane» å si ja til konfirmasjon i kirken, sier Åse Mari Kessel, daglig leder av Hekta, en felles trosopplæringssatsing for unge i 80 menigheter i Hamar bispedømme.

LES MER: Konfirmanter tror på det som passer

Får hjelp i vanskelige situasjoner

En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført for fem år siden. Da svarte 27 prosent av ungdommene ja til at «troen på Gud hjelper meg i vanskelige situasjoner». Nå gir 38 prosent tilslutning til denne formuleringen.

• I 2008 oppga 17 prosent at «jeg får hjelp når jeg ber». Nå er tilsvarende prosentandel 23.

• 21 prosent av dem som nylig er konfirmert sier: «Hvis jeg hadde personlige problemer, ville jeg ha snakket med en prest eller en diakon eller en annen kirkelig medarbeider». I 2008 var det bare 12 prosent som svarte det samme.

• 73 prosent av konfirmantene i 2013 svarte at de i løpet av konfirmantåret hadde «lært mer om Gud og tro». Tilsvarende prosenttall i 2008 var 64.

LES MER: Dette skjer i kriken under konfirmasjonen

Har lært mer om Gud og tro

Tilsvarende er det mange flere konfirmanter nå enn i konfirmantkullene for fem år siden som sier at de:

• «har lært mer om Gud og tro»

• «har fått mer kunnskap om Bibelen»

• «har lært å be»

• «har tenkt over hva som er rett og galt for meg i mitt liv»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mange vet ikke hva de skal tro

Men samtidig er det flere konfirmanter nå enn for fem år siden som sier «jeg vet ikke hva jeg skal tro». Det er heller ingen økning i andelen av konfirmanter som gir sin tilslutning til utsagn som «Jeg tror på Gud», «Gud skapte verden» og «Det finnes et liv etter døden».

– Vi vet at unge har mye større åpenhet for religion enn voksne har. Og ut ifra våre to undersøkelser kan vi slå fast at Den norske kirke nå har konfirmanter som er mer åpne for kristen tro enn konfirmantene var for fem år siden, sier Ida Marie Høeg i KIFO – institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.

– Men vi ser også at det nå er flere unge som tviler enn det var i 2007, 38 prosent den gangen og 42 prosent nå. Materialet vårt tyder likevel på at kirken ikke eliminerer bort tvilen, men klarer å skape et godt fellesskap med rom for unges spørsmål. Kirken scorer kjempehøyt på det sosiale fellesskapet i konfirmasjonsarbeidet, sier Høeg.

– Kirken lykkes tydeligvis ofte godt i å skape et godt klima mellom ungdommene og med lederne i konfirmasjonsarbeidet, og rom for trygghet og fine opplevelser, tilføyer KIFO-forskeren.

LES MER: Alle vil snakke med konfirmantene

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter