Nyheter

Konfirmanten Robert rørte alle

Moren var i tvil. Skulle hun ta sjansen på å la sønnen med psykisk utviklingshemming være konfirmant?

IMG_6980

Just shared a video with http://realplayer.com/

Posted by Hanne Gro Dalene on 6. mai 2015

Lørdag var det klart for den store dagen. Robert Zak gikk fram midtgangen i Eidanger kirke i Porsgrunn sammen med moren Hanne Gro Dalene og hennes tante. Vel framme ved alteret fikk de konfirmanten til å knele, men det gikk bare et øyeblikk før han snudde seg og begynte å kravle ned midtgangen.

– På forhånd var jeg i tvil, og jeg vet at mange foreldre spør seg: Skal vi konfirmere det psykisk utviklingshemmede barnet vårt? Jeg er med i foreldreforeningen for barn med Angelmans syndrom, som Robert har. Vi hadde pratet om det der, og hva slags opplegg som finnes.

– Hva tenkte du da du så at Robert snudde?

– Som enhver mor begynte jeg å svette og bli rimelig heit. Men det var ikke noe problem med de prestene der.

LES OGSÅ: Alle vil snakke til konfirmantane

Ville ikke snu ryggen til

Da Robert akte seg ned midtgangen, fulgte prestene etter, og satte seg ned ved siden av ham med ansiktene vendt mot menigheten. Robert smilte og strøk presten av dem på kinnet. Kateket Anders leste bønnen for konfirmanten, og så stakk konfirmanten. Han reiste seg og klemte morens tante som hadde fulgt ham opp midtgangen.

– Det var helt utrolig. Eidanger kirke har vært helt fantastiske. Dette burde andre kirker kopiere, sier mor Hanne Gro Dalene.

Hun forteller at sønnen har vært i kirka mange ganger og fått øve seg til konfirmasjonen. Prestene har kjørt og hentet ham og lærere og assistenter, og Roberts konfirmantundervisning har vært å være i kirka.

– For ham ble dette en fantastisk opplevelse. Nå etterpå synes han det er veldig moro å se på bilder og video fra det. At han hadde en god dag, er det ingen tvil om.

Moren synes det virker som det var høytidelig for sønnen å komme i kirka.

– Da han snudde seg ble jo dette en konfirmasjon der de som var i kirka ikke bare fikk se ryggen til konfirmanten?

– Ja, det gadd han ikke. Han er altfor glad i mennesker til å sitte med ryggen til.

LES OGSÅ: Frå gudsfrykt til kondom på banan

– Det var dette folk pratet om

De ansatte i kirken hadde også en god dag. Kateket Anders Morholmen som har fulgt Robert hele året, hadde fire gudstjenester sist helg. De var fine alle sammen. Men gudstjenesten der Robert var en av konfirmantene, ble helt spesiell.

– Folk på gudstjenesten smilte, mange gode tårer rant, og folk ble beriket. Jeg har aldri fått sånn respons etter en gudstjeneste før, sier Morholmen.

Prest Rune Doksrød var forberedt på at Robert ikke ville komme fram til alteret.

– Da han begynte å ake seg nedover, var det den mest naturlige ting i verden at vi skulle gå ned til ham. Han spredte glede i gudstjenesten og var et eneste stort smil. Det var en stor opplevelse å konfirmere ham, sier seniorprest Doksrød.

– Vil du si til andre i samme situasjon som lurer, at de skal ta sjansen slik Roberts mor gjorde?

– Ja. Konfirmasjon er en forbønnshandling. Jeg kan ikke skjønne hva som skulle hindre oss i å konfirmere hvem som helst. Jeg håper inderlig at ingen lar være å konfirmere barna sine på grunn av et handikap de har, enten fysisk eller psykisk. Dette gir oss noe også. Det er noe av det mest fantastiske jeg har vært med på, og det var dette folk pratet om på kirkebakken etterpå.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Dette er sannelig også verdiskaping

Anders Morholmen synes det har vært en stor glede å følge Robert Zak i konfirmasjonstiden.

– Jeg har studert teologi i sju år, men dette året har jeg lært masse, om nærhet. Jeg har fått mye støtte fra lærerne som kan fortelle en del om hvordan vi kan gjøre dette best mulig.

Morholmen synes det er viktig å si at han har tenkt på denne opplevelsen og ordet verdiskaping.

– Vi hører så mye om verdiskaping i dag, at vi skal bli mer effektive. Robert har ikke språk, og det er ikke sikkert at han kommer ut i arbeidslivet. Men da jeg så hvordan han beriket folk, tenkte jeg at dette er sannelig også verdiskaping. Så jeg vil gjerne si takk til Robert, sier kateketen.

Moren la på Facebook et filmklipp fra konfirmasjonen. Det har gått sin seiersgang på sosiale medier og flere nettaviser.

– Jeg er helt overveldet. Dette hadde jeg ikke drømt om. Men kan det gjøre en endring for andre familier som har barn som Robert, og få flere prester til å tenke på samme måte som disse, er det fantastisk, sier Hanne Gro Dalene.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter