Nyheter

Kommunen betaler hele den nye kirken på Jessheim

«Gardermo-effekten» og eksplosiv befolkningsvekst ligger til grunn når Jessheim kirke vigsles søndag. For tredje gang!

Jessheim kirke ble vigslet i 1985, og i 1996 ble byggetrinn to innviet. Men for ett år siden ble det 30 år gamle kirkerommet revet, fordi det slett ikke var dimensjonert til dagens behov i en av Norges raskest voksende kommunebefolkninger.

– Det bor nå omlag 20.000 mennesker innenfor menighetens grenser. Et kirkerom med bare plass til 180 mennesker ble altfor lite. Politikerne og kommunen har vært helt klare på at når Jessheim har fått bystatus, så må det også være et signalbygg i sentrum, en ordentlig kirke som er byen verdig, sier sokneprest Helge Skraastad.

Regningen?

Har kommunen også tatt regningen?

– Ja, den nye kirken er fullfinansiert av kommunen, inkludert orgel. Det er vi meget takknemlige for.

Skraastad er sokneprest i Hovin – soknet i Ullensaker som i størst grav har merket effekten av Gardermo-utbyggingen og en fordobling i innbyggertallet i løpet av få år. Ullensaker er ved siden av Lillestrøm den eneste bykommunen på Romerike.

Menigheten opplever både en eldrebølge og en tilflyttingsbølge av særlig barnefamilier.

LES OGSÅ: Brødrene Sand vil fornye kirkerommet på Jessheim

Rotfeste

– Menigheten ønsker å tilby gode møteplasser og aktiviteter for alle aldersgrupper og å oppleves som rotfeste og tradisjonsbærer i et geografisk turbulent område.

Noen kilometer fra bykjernen ligger den gamle, vakre, hvitmalte Hovin kirke, bygd i 1695. Men soknet har også hatt behov for en moderne arbeidskirke, og nå går drømmen i oppfyllelse. Menigheten inviterer til «jubeluker», med denne hilsenen:

Jord og himmel

«Vi vet at kirken vil komme til å bety mye for veldig mange mennesker. Det blir et bygg for jublende glede, for sorg og trøst, for livets store feiringer, for stille stunder til ettertanke, og for møter med det hellige. Vårt ønske er at det skal bli et sted der jord og himmel kommer nærmere hverandre med formidling både gjennom arkitektur, kunst, ord, sakramenter og musikk, og bli et kirkerom hele Jessheims befolkning vil bli både stolte av og glad i.»

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter