Kirke

Kommune finansierer ny millionkirke

For andre gang på kort tid bygges det ny kirke på Askøy. – Her har vi en kommune som er helt i toppklasse når det gjelder å ta ansvar for kirkens virksomhet, sier biskopen.

På søndag skal splitter nye Tveit kirke på Askøy utenfor Bergen offisielt vigsles, med både ordfører, rådmann og biskop tilstede. Den nye kirken står på samme tomt som den gamle, men har plass til dobbelt så mange kirkegjengere.

– Det er egentlig helt uvirkelig at det skjer. I 2012 ble menighetsrådet enige om at lokalet var for dårlig til den store menigheten og at de ville utvide kirken. For å gjøre en lang historie kort: Fem år senere kan vi overlevere en helt ny kirke med 500 sitteplasser uten å ha opplevd noe som helst motstand på veien, sier kirkeverge Geir Viksund.

Overfylt kirke

Vestlandskommunen Askøy med 29 000 innbyggere er i stadig vekst, og det har vært stor tilflytting til området rundt Tveit kirke de siste årene. Menigheten har mer enn 5000 medlemmer, og med kun 250 benkeplasser har «populære» hendelser som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse, vært utfordrende å romme.

– Ved større begravelser og dåpsgudstjenester har vi rett og slett ikke hatt plass til alle. Med fire skolekretser og nesten 80 konfirmanter har vi også vært nødt til å ha seks konfirmasjonsgudstjenester, forteller Viksund.

Den nye kirken koster Askøy kommune 32 millioner kroner. Da vedtaket om den nye kirken ble en realitet, var det Høye og Fremskrittspartiet (Frp) som styrte kommunen, i dag er det Arbeiderpartiet ved ordfører Terje Mathiassen.

– Det har hele tiden vært bred politisk oppslutning rundt byggingen, og forslaget ble vedtatt enstemmig av alle partiene fra Rødt til Frp. Det var aldri et spørsmål om ikke å bruke penger på dette, sier Mathiassen.

LES OGSÅ: Kirke kan stoppe bedehus

Samarbeid i toppklasse

Er det riktig ressursbruk av kommunen å bruke så mye penger på en kirke?

– Kirken er med på å bidra positivt i lokalsamfunnet, langt utover det å holde gudstjeneste hver søndag. Dette gjelder særlig med tanke på barn og unge der de gjør et svært bra arbeid. I tillegg kommer vi ikke fra at kirken er en viktig del av livet til mange, svarer ordføreren.

Det er ikke første gang det bygges ny kirke på Askøy. I 2006 ble Erdal kirke bygget.

– På Askøy har vi en kommune som er helt i toppklasse når det gjelder å ta ansvar for kirkens virksomhet, sier biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug.

I tillegg til det nye kirkebygget, viser han til at kommunen finansierer halvannen diakonstilling, en menighetspedagog og store deler av ungdomsprestens lønn gjennom Askøy kirkelige fellesråd.

– Det er veldig få menigheter, i alle fall i dette bispedømmet, som kan sidestilles med Askøy. I tillegg er stedet et godt eksempel på at bedehusfolket og folkekirken trekker i samme retning.

LES MER: Kirkeoverflod i storkommune

Forventer flere

Søndag overrekker biskopen kirkenøklene til menighetsrådsleder Randi Torgersen.

– Det har vært veldig spesielt å få være med å bygge en kirke og se hvordan den reiser seg. Kirkerommet gjør noe med oss, det er rett og slett hellig. Å få være med å forme noe sånn gjør at jeg føler meg veldig privilegert, forteller Torgersen.

Hun legger ikke skjul på at det har vært vondt for mange å se den gamle kirken bli revet, men at det ble for vanskelig å skulle kun bygge ut det 50 år gamle bygget.

– Nå begynner et nytt kapittel for Tveit kirke, og vi har selvsagt forventninger om at det vil komme enda flere til kirken. Det vil bli mange flere tilbud enn bare gudstjenester på søndager, kirken skal være et kulturbygg.

LES OGSÅ: Helleland vil selge presteboliger

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke