Nyheter

Kommune blar opp million for barnetrygd

Noen kommuner sier at barnetrygd ikke skal være en del av grunnlaget for beregning av sosialhjelp, andre vurderer å følge etter.

I Kragerø har de fire partiene som styrer Telemarks-kommunen avgjort at fattige familier som søker sosialhjelp skal få beholde barnetrygden.

I Kragerø har Arbeiderpartiet ordføreren, Rødt varaordføreren og med på laget er også SV og MDG. Da partiene la fram budsjettet for 2017, gjorde kommunestyret til slutt dette vedtaket:

«Kommunestyret ønsker å unnta barnetrygd i beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, og ønsker en kostnadsberegning for å innføre en slik praksis i perioden (budsjettåret 2017, red.anm.)».

Rådmannen i Kragerø regnet ut at merkostnaden kom på 1,5 millioner kroner.

Omkamp

De borgerlige partiene i kommunestyret ønsker å fjerne ordningen, og la de nasjonale reglene våre bestemmende.

– Opposisjonen i Kragerø har ved flere anledninger forsøkt å ta opp denne saken igjen, senest ved budsjettbehandlingen i desember og i hovedutvalg, sier kommunestyrerepresentant Geir Westhrin (Ap) til Kragerø Blad Vestmar.

Nå håper Ap, SV, Rødt og MDG i Kragerø at stortingsvedtaket (se hovedsak) kan bane veien for at «Kragerømodellen» kan bli nasjonal.

– Dermed er denne saken som vi fikk gjennomslag for i Kragerø kommunestyret i 2016 blitt satt på det nasjonale sakskartet sier Westhrin, Terje Mindrebø (Rødt) og Øyvind Olsen (SV) til lokalavisen.

LES MER: Ønsker slutt på trygdestraff av fattige

Snur

Lenger vest i landet, i Sola kommune i Rogaland, viser det borgerlige firkløveret som styrer kommunen nå vilje til å vurdere Kragerømodellen.

I flere budsjettrunder har opposisjonen prøvd å holde barnetrygden utenfor inntektsgrunnlaget for sosialhjelp, men forslagene fra Ap, Sp, SV, MDG og Tanangerlisten er blitt avvist, melder Solabladet.

Men nå kan Høyre, KrF, Venstre og Frp være på gli, skriver lokalavisen. Venstre fremmet et forslag om å be rådmannen vurdere hvilke økonomiske og sosiale konsekvenser det kan få å holde barnetrygden utenom, samt å sjekke hvordan andre kommuner gjør dette. Forslaget fikk enstemmig støtte.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter