Politikk

Kommentarfeltkrigeren

Eivind Trædal var ikke med i partipolitikken før 2014, men var godt kjent på sosiale medier før det. Han mener politikere må være der folk er – på internett.

Hvordan skiller du deg ut fra andre politikere både generelt og i eget parti?

– Jeg har ikke gått noen partiskole slik mange andre har. Jeg var mye aktiv i organisasjoner som Natur og Ungdom, men aldri spesielt aktiv i partipolitikken. Det er litt typisk MdG, og det synes jeg er sunt. I tillegg har jeg en egen plattform på sosiale medier.

Hvordan kommer du til å sette ditt preg på Stortinget, dersom du blir valgt?

– Jeg setter miljøet høyest, og er ikke redd for å ta en del debatter som er blitt dysset ned. Og så vil jeg bruke en del andre ­kanaler på sosiale medier, litt a la Sylvi Listhaug.

Om du får plass på Stortinget, hva er det første du vil snu?

– Olje er det viktigste. All klimapolitikk i Norge handler om «Don’t mention the oil». Man kan ikke la være å nevne Norges største klimaproblem. Dessuten vil jeg, som kandidat i Aust-Agder, prøve å få mer miljøvennlig transport til Sørlandsregionen.

Hva er mest negativt med Norge akkurat nå?

– Norge er et veldig bra land å bo i. Men med vår økonomiske politikk prøver i praksis å gamble på at Paris-avtalen skal mislykkes. Og så synes jeg det er synd at vi har hatt FrP i regjering de siste fire årene.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

– Vi må anerkjenne naturlige økologiske grenser for vår velstand og økonomi. Mitt drømmesamfunn vil være et samfunn der lykke er det viktigste – ikke forbruk og penger.

I grunnloven heter det at «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

– Det er ikke den verste formuleringen. Det er jo helt riktig at det humanistiske verdigrunnlaget er i sentrum for norsk kultur. For min del kan det godt være en henvisning til kristendommen i grunnloven.

Hvor sterkt bør man regulere religiøse hode- og ansiktsplagg?

– MDG er ganske delt på denne saken, og det er vel jeg og. Jeg har forståelse for at arbeidsplasser har regler angående hodeplagg som er tilpasset deres situasjon. Men jeg vil ikke ha noe forbud ovenfra. Det er viktig å huske at integrering ikke skjer fra Stortinget.

Hvilket land bør Norge reagere sterkere mot?

– Det er mange. Jeg mener vi har blitt feige, og det er en av de mer negative sidene ved Erna Solbergs ettermæle, sist illustrert ved Liu Xiaobo. Det er lite igjen av Bjørnsons ånd om at vi skal være solidariske med andre små, sårbare land. Vi må ha en klar stemme mot både Kina, Russland og USA. Hva er igjen av norsk identitet, hvis vi ikke kan ha en klar stemme i verden?

Hva er det verste politiske forslaget du har hørt?

– 24. konsesjonsrunde.

Glem eget parti hvilken politiker inspirerer deg mest?

– Det er et veldig godt spørsmål. For øyeblikket leser jeg en biografi om Abraham Lincoln, som jeg liker veldig godt.

Ut i fra dette intervjuet kan det høres ut som du mener MDG bør være et kompromissløst parti?

– Ja og nei. Vi kan godt gå inn for kompromisser, men man begynner jo ikke med å moderere seg før forhandlingene er i gang. Og så setter vi miljø først.

Er du et kommentarfelttroll?

– Ja. Altså, jeg troller ikke, det er å slenge ut påstander du ikke tror på selv, bare for å få en reaksjon. Men jeg mener faktisk ting som gjør at jeg får tilsvarende reaksjoner. Jeg synes det er viktig å delta på internett. Politikere må være ute der folk er, og i dag er det også på internett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk