Nyheter

Kolibri Kapital legger ned

Mikrofinansselskapet Kolibri Kapital, som finansierer lån til fattige mennesker, skulle bruke et halvt år til på å lete etter partnere for å utvide driften. Nå blir selskapet lagt ned og pengene tilbakebetalt til aksjonærene.

Bilde 1 av 3

– Det er ikke med lett hjerte at vi gjør det, men Kolibri måtte vokse for å ha en bærekraftig størrelse. Alternativet ville være å forvitre over tid, og det er ingen løsning, sier Åsmund Paulsen, styreleder i Kolibri.

Mandag betalte Kolibri første del av pengene tilbake til aksjonærene: 19 kroner per aksje. Styrelederen regner med at aksjonærene til slutt får utbetalt mellom 76 og 84 kroner per aksje, litt mer enn pålydende verdi per aksje, som er 70 kroner. 30. januar hadde Kolibri ekstraordinær generalforsamling. Ifølge en børsmelding vil resten av Kolibris utlån i mikrofinansmarkedet være tilbakebetalt eller solgt i løpet av juli 2019.

Kolibri Kapital ble startet i 2000 etter initiativ fra personer i den kristne Korsveibevegelsen. Å hjelpe mennesker ut av fattigdom har vært et sentralt mål for selskapet – som er eid av blant andre Korsveibevegelsen og Misjonsalliansen.

LES MER: Skuffet over Misjonsalliansen

Fikk motbør

Styrelederen understreker at dette ikke er det han hadde håpet på. Innen mikrofinans har det blitt vanskeligere å drive smått. Kolibris styre har sett at forvaltningskostnadene per utlånt krone går i en retning som på sikt vil gå ut over kapitalen i selskapet. Derfor har styret vært på leting etter måter for å vokse og få større kapital i omløp.

I fjor sommer la styret fram et forslag om at Kolibri skulle overta 70 prosent av Strømmestiftelsens mikrofinansvirksomhet i Øst-Afrika (SMFEA). Det ville ifølge styrelederen gjøre Kolibri fire ganger større, og dermed bærekraftig. En ny eier skulle gå inn med 4,9 millioner kroner for å gjøre oppkjøpet mulig. Forutsetningen var at Kolibri endret stemmerettsreglene som gir to av eierne, Misjonsalliansen og Korsvei, en vetorett i visse spørsmål. De to eier 1,19 prosent hver, og har såkalte A-aksjer, fordi stifterne i sin tid ville beskytte Kolibris formål og virksomhet, og så «en fare for at selskapet 'raides' av spekulanter og tømmes for disse verdiene».

Misjonsalliansen varslet at forslaget ikke ville få deres støtte. Lars Langsrud, styreleder for Alliance Microfinance (AMAS), Misjonsalliansens mikrofinansselskap, mente at svakheter ved SMFEA ville sette Kolibri i fare for å tape penger.

LES MER: Ferd ba Kolibri fortsette litt til

Stolte

Lasse Heimdal er aksjonær i Kolibri og har vært en pådriver for Kolibri inn mot den kristne Korsvei-bevegelsen.

– Kolibri har gjort en jobb i mange år for å løfte mennesker ut av fattigdom. Det er trist at det nå går mot en avvikling, særlig når mange i sommer mente at det var en god mulighet til å få til god vekst og ny satsing. Men Misjonsalliansen sperret for alle de andre aksjonærene, sier Heimdal.

Han mener at det tross alt er bra at aksjonærene nå får tilbake det meste av pengene sine. Tore Hynnekleiv representerer A-aksjonæren Korsvei, og uttrykker stolthet over det Kolibri har fått til ut fra en idé på en Korsvei-festival i 1998.

– Kolibri har fått mange private småaksjonærer til å legge inn summer og tid til å hjelpe folk ut av fattigdom. Vi er også takknemlig for storaksjonærer som Strawberry og Ferd som har puttet inn mange penger for å hjelpe fattige, sier Hynnekleiv.

Strawberry eies av Petter A. Stordalen. Ferd eies av Johan A. Andresen.

– Vi synes det er trist at det nå ser ut som den reisen er slutt. Vi har stilt oss bak styret som har prøvd å få til en løsning. Kolibri kunne vært en sterk og stor aktør innen mikrofinans, sier Hynnekleiv.

LES OGSÅ: Dette er Kolibris oppkjøpsplan

Viktig

Generalsekretær Andreas Andersen sier at Misjonsalliansen synes det er trist at det går mot avvikling av Kolibri.

– Kolibri har vært et effektivt verktøy å bekjempe fattigdom, og har bidratt med lån i viktige situasjoner. Selskapet har ikke blitt så stort, men vi mener at mikrofinansmiljøet har behov for de pengene som Kolibri har bidratt med.

Andersen viser til AMAS når det gjelder hvorfor Misjonsalliansen i sommer ikke kunne si ja til styrets forslag til utvidelse.

– Det hadde vi gode grunner for, men dette er AMAS sitt ansvar på vegne av Misjonsalliansen, sier han.

Lars Langsrud i AMAS har de siste to dagene ikke svart på Vårt Lands henvendelser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter