Nyheter

Kolibri håper Misjonsalliansen snur om mikrofinansdrift

De vil alle hjelpe fattige med lån. For å overleve vil Kolibri overta Strømmestiftelsens mikrofinansdrift. Men Misjonsalliansen blokkerer.

– Styret har i flere år pekt på at utfordringen er å få inn ny, frisk kapital til Kolibri Kapital, og til mikrofinans generelt. Kolibri trenger vekst for å få en bærekraftig størrelse framover. Hvis ikke, er styret nødt til å foreslå tiltak, sier Åsmund Paulsen, styreleder for Kolibri Kapital ASA.

Kolibri Kapital ble startet i 2000 etter initiativ fra personer i den kristne Korsvei-bevegelsen. Målet har vært at mennesker som har penger til overs, gjennom Kolibri kan bidra med kapital til mikrofinansinstitusjoner og dermed hjelpe mennesker ut av fattigdom.

Nå står Kolibris framtid på spill, fordi en av eierne som sitter med vetorett, Misjonsalliansen, er imot en endring av 
vedtektene.

Sier nei

Onsdag sendte Kolibri ut en børsmelding om at selskapet er i samtaler med Strømmestiftelsen om et mulig oppkjøp av deler av deres mikrofinansvirksomhet. Men dette er avhengig av at vedtektene endres.

Etter vedtektene har to små eiere, Stiftelsen Korsvei og Misjonsalliansen, en rett til å motsette seg visse vedtak. Dette kan skape usikkerhet for nye investorer. Etter det Vårt Land forstår, er det investorer inne i bildet som vil tilføre mer midler til Kolibri, på den betingelse at vetoretten fjernes.

På generalforsamlingen 22. mai foreslo styret en endring som innebærer at denne vetoretten for Misjonsalliansen og Stiftelsen Korsvei fjernes.

Stiftelsen Korsvei vil godta dette hvis det kan redde Kolibris videre drift. Misjonsalliansen uttrykte ifølge protokollen fra generalforsamlingen at de ikke ville støtte endringen.

– Vi er opptatt av at kapitalen i Kolibri ikke skal brukes til andre formål enn mikrofinans slik det er vedtektsfestet, sier Lars Langsrud, som uttaler seg på vegne av Misjonsalliansen.

Langsrud er styreleder for Alliance Microfinance (AMAS), et selskap som forvalter Misjonsalliansens mikrofinansvirksomhet.

– Vi opplever at vi i kraft av å være A-aksjonærer og medgrunnlegger av Kolibri, må ta vårt ansvar på alvor. I tillegg er Misjonsalliansen/Alliance Microfinance en av få som har reell erfaring fra og innsikt i mikrofinansarbeid. Vi mener at vi er en garantist for at Kolibri holder seg til sitt formål også i fremtiden, sier Langsrud.

– Vil det si at dere støtter Kolibri-styret i deres ønske om å overta deler av Strømmestiftelsens mikrofinansdrift?

– Det kan jeg ikke kommentere på. Det jeg kan si, er at jeg var i et møte onsdag formiddag med styreleder i Kolibri. Jeg har tillit til at styret i Kolibri kommer til å foreslå gode løsninger for å skape bærekraftige strukturer.

Boikott

En av småaksjonærene i Kolibri, Lasse Heimdal, synes ikke Misjonsalliansen og AMAS så langt har kommet opp med en troverdig forklaring.

– Deres handlinger framstår som en boikott som framtvinger en avvikling av Kolibri, sier Heimdal.

Han viser til protokollen der styrelederen sier at virksomheten ikke er bærekraftig med dagens forvaltningskapital.

– For å overleve kreves det i dag at mikrokredittvirksomheter er betydelig større. I så måte er Strømmestiftelsen og Kolibri verdimessig en god match, sier Heimdal.

Ifølge Heimdal informerte styret på generalforsamlingen om at hvis Kolibri Kapital ikke får utvidet virksomheten, vil styret anbefale at aksjonærene får pengene tilbake. Alternativet vil være å risikere at Kolibri går med underskudd og at aksjonærene på sikt kan tape sine penger.

Ifølge protokollen fra generalforsamlingen frykter styret at hvis denne vetoretten ikke blir fjernet, «vil dette kunne medføre at selskapet mister den foreliggende mulighet til å få tilgang til ny kapital og dermed også mulighet for oppkjøp».

– Kan det være aktuelt å finne andre løsninger enn med Strømmestiftelsen?

– Det kan det være. Men uansett må det mer kapital inn, og det å få inn ny kapital er avhengig av at vetoretten fjernes. Etter det jeg vet, har styret jobbet lenge for å finne gode alternativer uten å lykkes. Derfor er det nok frustrerende for styret at de nå har en løsning på bordet, som Misjonsalliansen setter en stopper for, sier Heimdal.

Alternativer

Heimdal synes det hele er trist.

– Dette burde jo først og fremst handle om hvordan vi samarbeider for å løfte mennesker ut av fattigdom til et verdig liv. For meg er det viktig å få saken fram i lyset. Både aksjonærene og Misjonsalliansens støttespillere fortjener å høre hvordan Misjonsalliansen forklarer at de bidrar til å legge ned Kolibris mikrofinansvirksomhet. Slik de oppfører seg, skaper det mistanke om at Misjonsalliansen har andre planer som de ikke ønsker å fortelle de andre aksjonærene om.

Styreleder i Kolibri, Åsmund Paulsen, regner med at det blir ny generalforsamling før sommeren.

– Det vi må gjøre nå frem mot neste generalforsamling, er å gi generalforsamlingen grunnlag for å ta informerte valg mellom de alternativer vi ser både på kort og lang sikt, både for forholdet at forslaget om å endre vedtektene blir vedtatt, og hvis dette ikke blir vedtatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter