Et tyvetall unge skal ha vært til stede i synagogen i Gøteborg, da det lørdag kveld ble kastet molotovcocktails mot bygningen. Ingen ble skadet, men politiet ser svært alvorlig på hendelsen. Søndag morgen anholdt de tre personer, mistenkt for forsøk på mordbrann.
Politisjef Erik Nord karakteriserer hendelsen som «kjempealvorlig».
– Og vi kan vel anta at det går an å koble dette til utviklingen i Israel de siste dagene, sier Nord til Gøteborgsposten.
LES KOMMENTAREN: Forstår Donald Trump hvor betent Jerusalem-spørsmålet er?
Ble redde
Inne i synagogen befant det seg et tyvetall barn og ungdommer. Ungdommene var oppskakede, men ingen ble skadet, og de kunne etter hvert forlate bygningen i ordnede former.
En mor til en av jentene sier til Expressen at de skal ha blitt oppfordret om å søke tilflukt i kjelleren. Underveis fikk hun en SMS fra datteren der det sto «mamma, jeg begynner å bli redd».
– Det er ekstremt ubehagelig. Man har jo vært redd for at noe som dette kunne skje, sier moren til den svenske avisen.
Tilspisset
Tidligere har europeiske kartlegginger vist at antisemittiske hendelser har økt når konflikten i Midtøsten har spisset seg til.
De siste dagene har situasjonen i Midtøsten vært svært spent, etter at USA-president Donald Trump anerkjente Jerusalem som hovedstad i Israel. Samtidig erklærte han at arbeidet med å etablere en amerikansk ambassade i byen skulle igangsettes. Dette er i tråd med et vedtak fra Kongressen i 1995, men har aldri blitt iverksatt fordi det er svært kontroversielt.
Selv om Israel har utropt Jerusalem som sin hovedstad, er dette ikke internasjonalt anerkjent, og Palestinerne krever på sin side Øst-Jerusalem, med de hellige stedene som hovedstad for en framtidig palestinsk stat. Etter at Trump kom med sin erklæring onsdag, har det oppstått protester mot USA og Israel i en lang rekke muslimske land, og på sosiale medier har det spontant oppstått en stor kampanje under den arabiske hashtagen for «#JerusalemPalestinasHovedstad».
Rettferdiggjør
En fersk undersøkelse fra HL-senteret viser at den israelsk-palestinske konflikten påvirker holdninger til jøder i Norge. Forskerne fant blant annet ut at 12 prosent i befolkningen generelt, og 20 prosent i det muslimske utvalget, støttet en påstand om at «Når en tenker på hvordan Israel behandler palestinerne, kan trakassering og vold rettet mot jøder forsvares».
Christhard Hoffmann, seniorforsker ved HL-senteret og professor ved Universitet i Bergen understreker at vi ikke vet nok om hva som har skjedd i Gøteborg, og derfor skal være forsiktige med å si noe om motivasjonen til gjerningsmennene.
– Men jeg må si at jeg tenkte med en gang jeg hørte om det, at «her har vi en bekreftelse» på det vi oppdaget i undersøkelsen, nemlig at det allerede finnes en teoretisk rettferdiggjørelse av vold mot jøder i Europa. Vi synes dette er bekymringsfullt, sier han til Vårt Land.
Slukket
Allan Stutzinsky, leder ved den jødiske forsamlingen i Gøteborg, var vitne til hendelsen lørdag kveld. Til nyhetsbyrået TT anslår han at det kan ha dreid seg om et titall ungdommer som kastet brennede gjenstander mot gårdsrommet til synagogen.
– Det brant reellt, men akkurat da kom et øsregn slik at brannen la seg ganske raskt, sier han.
Redningsetatene var raskt på stedet, og brannmannskap fikk slukket ilden. Samtidig ble sikkerheten skjerpet også ved synagoger i Stockholm.
Både statsminister Stefan Löfven og andre svenske politikere reagerer sterkt på brannangrepet.
– Det er ikke rom for antisemittisme i vårt svenske samfunn. Gjerningsmennene skal stilles til ansvar, uttaler Löfven til nyhetsbyrået TT.