Nyheter

Knutby-pastor ber om uavhengig gransking av menighet og pinsebevegelse

Hva skjedde i pinsemenigheten i Knutby? Peter Gembäck, en av pastorene som er dømt, vil at en uavhengig «havarikommisjon» skal granske menigheten.

Allerede i 2004 ville den svenske, kristne dagsavisen Dagen, at en granskningskommisjon skulle se på hva som skjedde i Knutby. Avisens kommentator, Elisabeth Sandlund, gjentok i januar i år at pinsebevegelsen i Sverige trenger en slik kommisjon.

Tre pastorer dømt for mishandling

Den gjentatte oppfordringen i januar kom da flere ledere i menigheten ble dømt for overgrep. Åsa Waldau, som gikk under tilnavnet Kristi Brud ble sammen med pastorene Peter Gembäck og Urban Fält dømt for å ha mishandlet medlemmer i menigheten. Waldau fikk 120 timers samfunnstjeneste, mens Gembäck fikk 80 dagbøter og betinget fengsel for mishandling og unødvendig tvang.

Halldorf: Knutby-fundamentalismen finne hos andre pinsevenner

Granskningskommisjonen har vært et hett debatttema den siste måneden etter at den profilerte pinsepastoren og retreatlederen Peter Halldorf også mente at svenske pinsevenner bør undersøke hvordan Knutbymenigheten utviklet en usunn teologi og kultur. Han påstår at fundamentalismen som fantes i Knutby også finnes i andre deler av Sveriges pinsebevegelse, noe som mange har reagert på.

Pastor: For stor berøringsskrekk

Peter Gembäck vil ikke at pinsevennene skal granske seg selv, men at en uavhengig kommisjon skal se på saken.

«Det jeg har innsett er at pinsebevegelsen, og mange med dem, skjenner seg altfor truet til at en slik kommisjon skulle ha en verdi», skriver han i et innlegg i Dagen: Såret fra Knutby er fremdeles for åpent og berøringsskrekken for stor».

Foreslår at Sveriges kristne råd kan granske

Gembäcks ønske er at en instans som Sveriges kristne råd eller et akademisk forskningsprosjekt forsker på «hva som gikk galt i Knutby», som han skriver. Granskerne bør også se på hva som var lederne i pinsebevegelsens ansar, hvordan trosbevegelsen påvirket Knutby-lederne.

«Jeg er ikke redd for sannheten. Tvert imot, jeg søker den», skriver Gembäck og igjen benytter anledningen til å be om tilgivelse «til alle pinsevenner og troende som har hatt det vondt på grunn av det det som hendte i Knutby».

Drapet i Knutby

Knutby-menigheten kom i søkelyset da den norskættede pastoren Helge Fossmo i 2004 ble dømt for drap. Åsa Waldau var allerede da en sentral figur i menigheten og fortsatte å lede forsamlingen sammen me de to andre pastorene.

LES MER:

Tidligere Knutby-pastorer dømt for vold

16 år med sjelesorg i Knutby

Drapet i pinseforsamlingen i Knutby blir roman, så krimserie

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter