Nyheter

Knokler kan forsinke kirkebygg

Byggingen av en ny Østre Porsgrunn kirke vekker sterke reaksjoner. Julaften arrangerte aksjonister en sørgemarsj på branntomten. Onsdag ble det kjent at det kirkelige fellesrådet i kommunen kan bli anmeldt for gravskjending.

– Denne konflikten har splittet Porsgrunn, og det vil aldri bli noen forsoning mellom de som slåss for en gjenoppbygging av den gamle kirken, og de som ønsket en ny kirke, sier ansvarlig redaktør i Porsgrunn Dagblad, Erik Enger.

Gravearbeidet på branntomten til gamle Østre Porsgrunn kirke tok en dramatisk vending sist tirsdag, da Riksantikvaren anmodet fylkeskommunen om å anmelde Porsgrunn kirkelige fellesråd. Arbeidet har nemlig ført til at den verneverdige 
graven til eidsvollsmann Jens Schow Fabricius og hans kone har blitt fjernet.

– Nasjonale interesser

– Riksantikvaren sendte tirsdag ettermiddag en e-post til fylkeskommunen der vi ber om at forholdet anmeldes, og vi ser svært alvorlig på saken, sier Linda Veiby hos Riksantikvaren.

Hun forteller at Riksantikvaren fredag ble varslet med foto som viste graving i nærheten av kirkemuren, og at dette ble bekreftet ved en befaring tirsdag.

– Dette strider mot Riksantikvarens redegjørelse fra 2013, da vi spesifiserte at Eidsvoll-mennenes graver ikke måtte bli fjernet. Deres tilknytning til Grunnloven gjør at gravene har nasjonal interesse, fortsetter Veiby.

I tillegg til Fabricius ligger også eidsvollsmannen Jacob Aall på samme kirkegård.

På spørsmål fra Vårt Land skriver kirkeverge Johannes Sørhaug følgende om Riksantikvarens anmodning:

«Det har dessverre blitt gravd på et sted på kirkegården som det ikke var planlagt å grave på. Årsaken til dette er at byggherres kommunikasjon med entreprenør beklageligvis ikke har vært god nok. De involverte vil sørge for at kommunikasjonen framover er god nok ved at det iverksettes tiltak for å unngå at lignende situasjoner oppstår i den videre byggeprosessen.»

LES OGSÅ: Kirke-krangel om porselen

– Lyttet ikke til folket

Riksantikvarens anmeldelsesanmodning stiller seg i rekken av utfordringer som har preget rekonstrueringen av kirken, som brant i 2011. Den opprinnelige kirken fra 1760 var en del av Porsgrunns historiske trehusbebyggelse, og hadde en sentral rolle i bybildet. Spørsmålet har derfor vært hvorvidt man burde gjenskape den gamle kirken slik den var, eller bygge en ny, moderne kirke. Fellesrådet valgte det siste alternativet, og 4. desember begynte byggearbeidet.

Erik Enger i Porsgrunn Dagblad forteller at debatten har delt Porsgrunn i to: mens menighetsråd, fellesråd og aktive kirkegjengere har ønsket et moderne kirkebygg, har folkeopinionen støttet en rekonstruksjon av den gamle kirken.

– Kirken har ikke lyttet til folket i denne saken. Det er mange som sier de vil nekte å sette sine ben i den nye kirken. Veldig mange hadde et forhold til Østre Porsgrunn kirke, selv om de ikke gikk der hver søndag, sier han.

LES OGSÅ: Kirkeverge advarer: – Ikke bygg kirke på en gravplass

Sørgemarsj på Julaften

Temperaturen i debatten kom tydelig frem julaften, da et tjuetalls medlemmer av «Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke» demonstrerte på branntomten til den gamle kirken, som nå er byggetomt. Demonstrantene la ned blomster og hengte opp plakater for å minnes det gamle kirkebygget. «Mitt legeme skal aldri inn der», sa tidligere varaordfører Siren Johnsen til Porsgrunn Dagblad.

Vårt Land spør Gunnar Hopen, som er aktiv i «Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke» hva som er problemet med det nye kirkebygget.

– Hovedproblemet er at den nye kirken blir forferdelig stygg, og ligner en gruppe firkantede lagerskur satt sammen som en obelisk. Ingen jeg kjenner synes den minner om en kirke, sier Hopen, som mener den nye kirken heller ikke vil fungere godt praktisk.

– Hovedargumentet for en moderne kirke var at den skulle ha menighetshus og kirke i ett, men det har det ikke blitt plass til. Så den nye kirken vil egentlig ikke fylle noen nye funksjoner i menighetslivet, fortsetter han.

Signalbygg

Prost i Skien prosti, Gunnar Thelin, er uenig i kritikken av den nye kirken.

– «Reis opp» blir et signalbygg i Porsgrunn, en porselenskledd katedral i porselenets by, sier Thelin. Han viser til at menighetshuset skulle inkluderes i kirkebygget slik at det ble en arbeidskirke, men dette ble for dyrt, av flere grunner. «Komiteen for gjenoppbygning av Østre Porsgrunn kirke» har forsinket byggeprosessen i flere år, og også det har sin pris, mener han.

Thelin hevder prosessen rundt byggeprosessen har vært «ryddig og demokratisk.»

– Den nye kirken ble vedtatt gjennom en vanlig saksgang, og gikk gjennom alle de kirkelige bestemmelsesorganene. Det har også vært valg på menighetsråd etter kirkebrannen. Prosessen med alle ankene har vist at lokale kirkelige myndigheter har gjort et meget godt arbeid.

LES OGSÅ: Ingen miljøgodkjenner kirker

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter