Nyheter

Knapt nevnt på pensum

Det undervises nesten ikke i sex på noen helseutdanninger.

Det sier Siv Gamnes, spesialist i sexologi, som har jobbet med seksuell helse i over 20 år.

Hun mener vegringen for å snakke om sex gjelder langt flere enn leger. Både leger, sykepleiere, jordmødre og andres usikkerhet bunner i faglig usikkerhet.

– Når man ikke har den faglige forankringen, har man ikke annet å snakke ut fra enn egen erfaring. Det er kanskje bedre enn ingenting, men det er mye mer ømfintlig å snakke ut fra seg selv enn et fag.

LES OGSÅ: Hver fjerde tenåringsjente har kjønnssykdommer

Lærer nesten ikke om sex

Også Ragnhild Johanne Tveit Sekse, forskningssykepleier ved Haukeland sykehus i Bergen, mener det er for liten skolering.

– Hvis man ikke har snakket om seksualitet med kolleger og pasienter tidligere, kan det være krevende å ta det opp i en travel hverdag, når man har liten tid til rådighet, påpeker hun.

Hun har selv tatt doktorgrad på kvinners erfaringer i et langtidsperspektiv etter underlivskreft. Mange kvinner får et endret seksualliv etter kreft i underlivet. Likevel opplevde kvinnene i Sekses studie at sex nærmest var et ikke-tema. Noen av kvinnene som tok opp temaet, opplevde at de ikke fikk den hjelpen de hadde trengt av helsepersonell.

LES OGSÅ: Er det synd å onanere?

Bluferdighet gjelder ung som gammel

Mer oppmerksomhet rundt utfordringen i offentligheten og seksuell helse inn som et obligatorisk fag i helseutdanningene, vil være riktig vei å gå, mener Gamnes og Sekse.

– Den bluferdigheten man har for å snakke om seksualitet med pasientene, kan gjelde enten man er 20 eller 60. Det er gjerne et tema som krever mer fintfølenhet enn andre samtaler på legekontoret, sier Sekse.

HØR PÅ SØNDAGSRÅDET: Hvordan snakke med ungdommene om sex?

Gamnes mener lege Kaveh Rashidi også gjør en viktig jobb når han nå tar til orde for mer sex-snakk på lederplass i Tidskrift for Den norske legeforening:

– Dess flere som retter fokus mot det mangelfulle i systemet, dess mer oppmerksomme kan både helsepersonell og pasienter bli på at dette er noe som bør snakkes om.

LES OGSÅ: Mer frimodig seksualundervisning ved kristne skoler

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter