Nyheter

Kluss i bispekøen

Kirkeledelsen pleier å sørge for at nyrekrutteringen av biskoper kommer i tur og orden. Men nå er det delvis sammenfall i tid for prosessene fram mot tilsetting av Den norske kirkes nye biskoper i Nidaros og Oslo.

Oslo bispedømmeråd nominerer bispekandidater 19. mai – fire uker før ny Nidaros-biskop blir tilsatt. Flere av de samme personene er aktuelle begge steder.

– Bispemøtet og preses har vært opptatt av at vi ikke skal få parallelle prosesser. Det er et overordnet hensyn som vi forsøker å styre etter, men som ikke alltid lar seg realisere fullt ut, sier Bispemøtets generalsekretær, Christofer Solbakken, til Vårt Land.

Han tilføyer at det er Kirkerådet som har ansvar for prosess og spørsmål om tilsetting av ny biskop.

Pensjoneres

Biskop Tor Singsaas i Nidaros blir pensjonist 1. september. Denne uka sendte Oslo-biskop Ole Chr. Kvarme sin avskjedssøknad, med sluttdato 30. september. I praksis slutter begge i jobben i sommer.

Bispedømmerådsleder Gard Sandaker-Nielsen i Oslo «er trygg på at vi får gode kandidater i Oslo». Han forteller at bispedømmerådet starter drøfting av kriterier og mulige navn på potensielle kandidater sitt møte 6. februar.

Agnes Sofie Gjeset, leder i Nidaros bispedømmeråd, sier at de er godt i gang med arbeidet fram mot nominasjonen som foregår på bispedømmerådsmøtet 1. mars.

– Ser du en fare for at noen svarer nei til å la seg nominere i Nidaros fordi de heller vil bli biskop i Oslo?

– Det er umulig for meg å svare på, for jeg er ikke tankeleser. Men utfra prosessen så langt kan jeg si at vi kommer til å bli fornøyd uansett hvem som blir vår nye biskop, sier trønderen Gjeset.

Gard Sandaker-Nielsen vil ikke bli overrasket hvis de to bispedømmerådene har noen av de samme kandidatnavnene på blokka.

Han peker på at det for Oslo er satt opp en frist for supplerende nominasjon av bispekandidater 16. juni – et par dager etter at biskop Tor Singsaas etterfølger er tilsatt i Nidaros.

Sikkerhetsventil

– Her er det en sikkerhetsventil: Da kan kandidater som har vært med i Nidaros-prosessen, men som ikke er tilsatt som biskop, bli nominert i Oslo, fremholder Sandaker-Nielsen.

Biskop Ole Chr. Kvarmes avskjedsgudstjeneste holdes i Oslo domkirke søndag 3. september.

Biskop Tor Singsaas avskjedsgudstjeneste holdes i Nidaros domkirke 11. juni.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter